A munkahelyi biztonságért tüntettek

Több olaszországi városban utcára vonultak a szakszervezetek május elsején sürgetve, hogy a munkaadót tegyenek lépéseket a még mindig gyakori halálos munkahelyi balesetek elkerülésére.

A három legnagyobb olaszországi szakszervezeti tömörülés a CGIL, a CISL és az UIL többek között Rómában, Milánóban, Torinóban és Prato városában is demonstrációt szervezett. 

Annamaria Furlan, a CISL-főtitkára "háborús helyzethez" hasonlította az olaszországi munkakörülményeket. Év eleje óta már több mint 150-en veszítették életüket munkahelyükön, tavaly egész évben 380 ezer munkahelyi baleset következett be, 632-en haltak meg. Az áldozatok többsége a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozott, több mint tíz százalékuk külföldi volt.

Torinóban a felvonuláshoz a kerékpáros futárszolgálatok fiatal dolgozói is csatlakoztak méltányosabb munkafeltételeket követelve. Az olaszországi textilipar fellegváraként ismert Parma városában Susanna Camusso a több mint 5 millió taggal rendelkező CGIL főtitkára a nehéz kormányalakításra utalva kijelentette, Olaszországnak nem újabb választásokra, hanem konkrét intézkedésekre van szüksége a dolgozók védelmében.

A szokásos május elsejei szakszervezeti könnyűzenei koncertet délután Rómában a lateráni Szent János-bazilika előtti téren tartják.  A munka ünnepéről Ferenc pápa is megemlékezett Twitter-fiókján hangsúlyozva, hogy a munka ad méltóságot az embereknek.

Szerző

Birkózó Eb - Lám után, Lőrincz is bronzért küzd

Publikálás dátuma
2018.05.01. 14:41
Lőrincz Tamás Forrás: Facebook/Magyar Birkózó Szövetség
Lám Bálinthoz hasonlóan Lőrincz Tamás is megnyerte vigaszági mérkőzését, így a bronzéremért küzdhet majd a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, amelyen a címvédő Korpási Bálint rögtön az első meccsén kikapott a 72 kilósok között, Kiss Balázs (97 kilogramm) és Torba Erik (60 kilogramm) viszont a nyolc közé jutott.

A háromszoros Eb-győztes, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz hétfőn egy győzelem után a nyolc között kikapott a világbajnok vajdasági Nemes Viktortól, aki viszont döntőbe kerülésével újabb esélyt adott a magyar klasszisnak.

Lőrinczet a vigaszág első körében látottak alapján kicsit lehetett félteni a fehérorosz Kazbek Kilovtól, a mérkőzés azonban minden aggodalmat gyorsan eloszlatott. A kezdeti állóharcban ugyanis Lőrincz volt az aktívabb, 1,20 percnél intették (1-0) és leküldték a fehéroroszt. A Budapesti Honvéd birkózója Kilov feje elé ugrott, s úgy próbálta felülről összefogni a derekát.

Néhány másodpercig teljesen hasztalannak látszott a küzdelme, végül azonban sikerült fogást találnia, ráadásul riválisa beszorult a magyar törzse és lába közé. Lőrincz ezek után hol az egyik, hol a másik irányba billentette, s gyorsan elérte a technikai tushoz szükséges különbséget, amelyet a fehérorosz reklamációt követő videózás is megerősített (9-0).

Lőrincz Tamás a harmadik helyért a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel küzd majd a 17 órakor kezdődő helyosztós programban.

A kedden bemutatkozó öt magyar közül négyen léptek eddig szőnyegre, s a mérleg felemás.

A 2009-es világbajnok, tavaly vb-n és Eb-n is harmadik Kiss Balázs (97 kilogramm) két, Torba Erik (60 kilogramm) pedig egy győzelemmel a nyolc közé jutott, ugyanakkor Kozák István (67 kilogramm) és a címvédő Korpási Bálint (72 kilogramm) kikapott.

Kiss remek produkcióval rukkolt elő a selejtezőben, amelyben a fehérorosz Sziarhej Sztaradubot két gyönyörű válldobással, egészen könnyedén 6-0-ra győzött le, s ezzel a nyolcaddöntőbe verekedte magát.

A folytatás is hasonlóan sikerült, ugyanis a dán Mathias Bak egy kiléptetéssel hiába vezetett ellene, a legendás "gyötrő" Kiss-féle állóharc felőrölte a skandinávot, a magyar pedig előbb egy intést ért el, lent pedig kétszer is gyönyörűen megpörgette, így 5-1-es sikerrel jutott tovább.

Torba Erik a litván Justas Petraviciusszal fordulatos meccset vívott, amelyen 2-0-ra és 4-2-re is riválisa vezetett, ám a végét erővel sokkal jobban bíró magyar szép kivitelekkel fordított, s 5-4-gyel jutott a nyolc közé.

Kozák István és Korpási Bálint egyaránt roppant bosszantó vereséget szenvedett, s mindkét meccsen erősen vitatható bírói döntések születtek, ami nem a magyaroknak kedvezett.

Az Eb- és vb-győztes Korpási az orosz Adam Kurak ellen remekül kezdett, intéssel, majd lentről pörgetéssel 3-0-s előnybe került. Viszont néhány másodperccel később egy figyelmetlenség után riválisa kiterelte a szőnyegről, amiért két pontot kapott.

Sike András és Repka Attila egyaránt értetlenül állt a döntés előtt, mert Kurak akciója szerintük egy pontot ért. Ám ez nem változtatott semmin. A folytatásban aztán az orosz mindent megtett, nagyon stabilan és keményen dolgozott állásból, így kevéssel a vége előtt meg is intették a magyart, Kurak pedig 3-3-mal, később szerzett ponttal győzött.

Sike András a meccs után az oldalbírónál reklamált, ami nem tetszett az orosz szövetségi kapitánynak, aki összeszólalkozott a magyar szakemberrel, s mindkettejüknek szükségük volt némi időre, hogy némileg megnyugodjanak.

A 67 kilóban érdekelt Kozák a dán Fredrik Holmquist Bjerrehuus ellen óriási tempóban kezdett, ami viszont a bírónak egyáltalán nem tetszett, mármint az, hogy Kozák nagy lendülettel ütközött többször is a dánnal. A mérkőzésvezető előbb figyelmeztette néhányszor, majd másfél perc után két pontot érően meg is intette. Ez az intés meghatározta a meccset. Egy kiléptetéssel ugyanis 3-0-ra növelte előnyét a dán, akit egy szabálytalan védekezésért szintén kétpontos intést kapott, de 3-2-re ő nyert.

Sike András közölte: nem érti, mi volt szabálytalan.

Korpási és Kozák egyaránt még a vigaszági folytatásban reménykedhet.

Szerző

Kettős halál a vasúti átjáróban (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.01. 14:09
Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Vonat sodort el egy személygépkocsit Szabadegyháza közelében, a 62-es főút vasúti átjárójánál kedden délelőtt. Az ütközés két sérültjét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen életüket vesztették – közölte a katasztrófavédelem. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói vonultak ki a balesethez. Az egység a sérültek mozgatásában segédkezett. A 62-es főút érintett szakaszát a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták.

 

Szerző