Személyes meggyőzés

Bárhogy mentegetőznek is a saját pecsenyéjüket sütögető vezetőik és képviselőik, az ellenzéki pártok egytől-egyig levizsgáztak a választáson; keserves csalódást okozva a bennük bízó, reménykedő, ennél többet érdemlő szavazóiknak. Az önző pártérdek mindenütt fontosabb volt, mint az ország jövője. Nemcsak a viták ideje járt le, mint ahogy arra Orbán Viktor hivatkozott - kitérve a választás előtti nyilvános megméretések elől -, hanem azé is, hogy ezt a rendszert ilyen-olyan, kisebb-nagyobb pártocskákkal lehet leváltani. Attól függetlenül, hogy ennek véghezvitelére valamilyen civil mozgalom, társadalmi szerveződés, vagy egyéb – tömegeket megmozgatni tudó – formáció vállalkozik majd, jelen körülmények között egyvalami semmiképpen sem spórolható meg: a tényszerű információkkal nem rendelkező választópolgároknak a sziszifuszinak tűnő, aprólékos, idő- és munkaigényes, észérvekkel történő személyes meggyőzése. Még vagy már – de van rá idő, bőven. A harmadik kétharmad még csak most kezdődött.

2018.05.02 08:32

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38