„Szabadabbak vagyunk, mint ti valaha is lesztek!”

Publikálás dátuma
2018.05.01 18:48
Fotó: Vajda József
A Városligetben mulató tömeget látva meg nem mondtuk volna, hogy a baloldal pár hete vereséget szenvedett a parlamenti választáson.

A kínálatot elnézve a klasszikus sör és virsli párosításból az utóbbi mintha kiment volna a divatból. „Egyáltalán nincs virsli. Már nem kell senkinek” – közölte érdeklődésünkre az egyik árus. A virsli helyét a sült kolbász vette át. A sör ellenben változatlanul nagy népszerűségnek örvend. Árustól és márkától függően 500, 650 vagy akár 800 forintért csapoltak egy korsóval, szigorúan műanyag pohárba.

A Városliget az idei május elsején is teljesen megtelt. A park nagy része hatalmas vurstlivá alakult át, a hömpölygő emberáradattól lépni is alig lehetett. „Jó az idő, szeretnénk kicsit szórakozni, levegőzni” – a párját átkaroló napszemüveges, szőke nő kérdésünkre pillanatig sem szerette volna azt a látszatot kelteni, hogy a politikai programok vonzották a rendezvényre.

A szakszervezetek a Vajdahunyad vára mögötti részt foglalták el. Az alkalmi bejáratnál egy idős férfi, a kitüntetésekkel díszített bányászegyenruhát viselő Tóth Miklós őrködött, hogy illetéktelenek ne lépjenek be a szalaggal körbekerített területre.

Tatabányán élt egészen 1983-ig, akkor költözött Budapestre. Évtizedeket töltött a bányában. Elmondása szerint a föld alatt dolgozott az 1978-ban bekövetkezett, tucatnyi áldozatot követelő tatabányai sújtólégrobbanáskor is: az akkori csapatból „47-en már meghaltak, öten maradtunk”.

Az ötvenes évektől kezdve a rendszerváltásig Tóth Miklós minden évben részt vett a nagy május elsejei felvonuláson. Szívesen emlékszik rá vissza, de nem mondhatni, hogy különösebb hiányérzete lenne: „92 éves vagyok, nekem már nem sok minden hiányzik.” Persze, ma már bánya sincs. Legfeljebb csak külszíni fejtés.

Ki hol, hogyan
A Demokratikus Koalíció néhány vezetője előbb a XV. kerületben tartott sajtótájékoztatót a munka világáról, majd a Városligetben a Szolidaritás sátrában várták a beszélgetésre vágyó szimpatizánsokat.
A Párbeszéd a Római parton szervezett programot, ahol Szabó Tímea, a párt társelnöke azt nyilatkozta: minden olyan kezdeményezés mögé beállnak, amely megakadályozza a római parti mobilgát megépítését.
Az LMP a Gellért-hegyen piknikezett. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: az emberek nyugalmat, kiszámíthatóságot, tisztes megélhetést akarnak, ugyanakkor nem hisznek már a politikusoknak a beváltatlan ígéretek miatt. A hétköznapi emberek problémáival foglalkozva, azokat a parlamentbe emelve kell tovább fejleszteni az LMP-t – hangoztatták a párt felszólalói.

A szocialisták a Nagyréten – a már lebontott Petőfi Csarnok mellett – húzták fel sátraikat. Az érdeklődők „Zöld Budapest Totót” tölthettek ki, cserébe virágot kaptak. Az egyik napsütötte padon üldögélő nyugdíjas házaspár nem titkolta, hogy mélységes csalódást érez a választás eredménye miatt. „Tavaly jobb volt a hangulat. Akkor még mindenki bizakodott” – állapította meg a feleség.

Velük szemközt ülő kortársuk azon a véleményen volt, hogy a harmadszor is elnyert fideszes kétharmad már túl sok, higgyük el, „a Fidesz lejárt lemez”. Amúgy neki nincs mit titkolnia: Apor Jánosnak hívják, régi Vasas-drukker, rendszeresen olvassa a Népszavát, és az interneten olvasta akkor is, amikor nemrég Sanghajban járt. Párja ugyanis kínai nő.

A munkáspárti elnök május elsején is migránsozott

Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat, én a legszebb lányok közül téged választalak. Egy a jelszó: tartós béke, állj közénk és harcolj érte!” – mozgalmi nóták fogadták a Munkáspárt május elsejei felvonulására érkezőket a Kodály köröndnél.

Egy-két magyar zászlótól eltekintve a vörös szín dominált. Némelyik pólón Kádár János és Che Guevara arcképét láttuk. „Nem akarunk háborút!” – tudatta egy felirat. A szervezők külön is köszöntötték a görög és török kommunisták képviselőit.

Azt hihetnénk, hogy a Munkáspárt és a Fidesz nézetei beláthatatlan távolságra vannak egymástól, de ez tévedés. A Munkáspárt legfőbb követelései között szerepel a „migránsmentes Európa”. A parlamenti választás eredményét értékelve a Munkáspárt elnöksége arra a megállapításra jutott, hogy a Fidesz győzelme megfelelt az előrejelzéseknek: bár senki sem kapott annyit, amennyit akart, a társadalom jelentős része „fontosnak tartotta, hogy Magyarországon stabilitás van”. Az emberek ugyanakkor nem támogatták a szocliberális ellenzék kísérleteit arra, hogy „káoszba vigyék az országot”.

Az elnökség vélekedése szerint „pártunk tevékenysége sok emberben tiszteletet váltott ki”, továbbá a rendkívüli nehézségek ellenére a Munkáspárt megmaradt a politikai színtéren, és „megerősítette tekintélyét, mint nemzeti és baloldali párt”.

A szavazatok száma azonban nem igazolta vissza, hogy a párt jó úton haladna. A Munkáspárt országos listája 2014-ben több mint 28 ezer voksot kapott, a mostani választáson nem egészen 16 ezret. A tábor majdnem a felére olvadt.

A „Dr. Thürmer Gyula elvtársként” mikrofonhoz szólított pártvezetőnek azonban sem a választási eredmény nem szegte kedvét, sem az, hogy néhány mondat után elment a hangosítás. A párt „örökös elnöke” emlékeztetett rá, hogy harminc évvel ezelőtt megígérték: amíg lesz Munkáspárt, addig lesz május elsejei felvonulás is. Ígéretüket betartották.

Az egybegyűlteket Thürmer arra biztatta, hogy vegyék fel a harcot a tőke és a pénz uralma ellen, a magyar zászló társaságában emeljék magasra a vörös lobogót, „forgassuk meg együtt a világot”. Jelezte azt is, olyan ellenzéket szeretne, amely a nemzeti zászlót nem cseréli le az Európai Unió kék színére. Egyebek mellett a szíriai háborúra utalva többször is szóba hozta a kapitalizmus termékének és bűnének minősített migrációt. A demográfiai helyzetet elemezve úgy ítélte meg, hogy Európa ellustult, gyerekvállalás helyett egyszerűbb „behozni a négereket, arabokat”.

Beszéde után a mintegy száz-százhúsz résztvevő felsorakozott egy transzparens mögé: „A NATO a háborúba, az Unió nyomorba taszít! Független Magyarországot!” Aztán a jórészt idősebb generációhoz tartozó munkáspárti sokadalom lassan, komótosan elindult a Városliget felé: kezdetét vette a felvonulás.

A fórumsátorban Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy találkozott egy édesanyával, aki az oktatási programja miatt szavazott az MSZP-re és Karácsony Gergelyre. Az édesanyának potyogtak a könnyei, amiért a Fidesz győzött: mi lesz így a gyerekeivel? Kunhalmi elmondta, hogy ő is dühös, frusztrált és szomorú, de nem szabad a gödör alján maradni, tovább kell küzdeni a Fidesz ellen.

Az egyik sétánynál a Munkáspárt vert tanyát, a szórakozásról retró diszkó gondoskodott. A szomszédos standokon feltűnt a Május Elseje Társaság, a Marx Károly Társaság, a Magyar Antifasiszta Liga és – többek között – a Népi Front. Utóbbi „a rendszer ellenzékeként” definiálta magát. A szervezet szórólapjából kiderült: eljött az idő egy olyan új politikai erő létrehozására, amely felkarolja a nép valódi problémáit és alternatívát ad a hiteltelen parlamenti pártokkal szemben.

Visszaléptek a vásárhelyi majális fellépő
Sorra mondták le a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat majálisának a résztvevői - egy táncegyesület, egy veterántalálkozó és egy sportegyesület - a fellépést. A város új polgármestere nem nevesítette, hogy ki volt az a rejtélyes személy, aki lebeszélhette a résztvevőket, ám beszédében felidézte, hogy sok évvel ezelőtt Lázár János azt mondta neki: ha ő - mármint Lázár - nem csinál semmit, akkor Hódmezővásárhelyen nem történik semmi. Márki-Zay szerint viszont aki így tesz, nem a város vezetésének, hanem a hódmezővásárhelyi embereknek árt.

A Ligetvédők területén hajléktalanok csoportjai tartottak főzőversenyt, az esemény megkoronázásaként májusfát ültettek. Antal Nikoletta (Nikó) aktivista, akit múlt héten ütött meg egy biztonsági őr, még mindig nyakmerevítőt viselt.

Odébb, a hajdani Felvonulási térhez közel eső részen elkülönülten majálisoztak az autonómok. Vörös-fekete zászlók lengtek, a koncertet nagyjából száz fiatal hallgatta. „Kapitalizmus? Kizsákmányolás? Végképp eltörölni!” – követelte egy transzparens. A szervezők meghívójában pedig ez állt: „Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha is lesztek!”

Frissítve: 2018.05.01 20:33

A bíróság szerint is jogellenesen rúgtak ki egy jegyvizsgálót a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.02.21 16:09
illusztráció
Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc
Ennek az ügynek is köze lehet ahhoz, hogy a MÁV-Start vezérigazgatóját a napokban menesztették.
Jogellenesen szüntette meg egy jegyvizsgáló munkaviszonyát a MÁV-Start - mondta ki jogerős ítéletében a bíróság. A két és fél éve húzódó üggyel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, Németh Zsolt egyedüli "bűne" az volt, hogy betartotta a szerződésében foglaltakat.

A történet még 2016 nyarán kezdődött, amikor Németh egyedüli jegyvizsgálóként nem volt hajlandó továbbítani a vonatot - lévén, hogy a MÁV-Start Zrt. Kollektív Szerződése világos leírja, kétfős személyzetnek kell a vonaton szolgálatot teljesíteni. A dolgozót ezután, ahogy a szakszervezet közleménye fogalmaz,
"a MÁV-Start Zrt. akkori vezérigazgatójának hathatós közreműködésével" azonnal menesztette a cég.
A VDSzSz Szolidaritás ugyan megpróbálta elérni Csépke Andrásnál, hogy változtasson a döntésen, és ne tegye földönfutóvá kétgyermekes tagtársukat, de ő hajthatatlan volt. Szerintük a vezérigazgató célja a vasutasok megfélemlítése, a jogaiért kiálló munkavállaló tettének megtorlása volt.

Csépkét egyébként, ahogy azt mi is megírtuk, éppen a minap mentették föl pozíciójából, a szakszervezet szerint pedig az időzítés nem is véletlen. "A MÁV-csoportra nézve vállalhatatlan ügy kétségkívül hozzájárult Csépke András napokban történt menesztéséhez" - zárul a közlemény.

"Állam az államban" - nem az orosz bank kedvezményei érdekesek, hanem a szándékai

Publikálás dátuma
2019.02.21 15:52

Fotó: AFP/ Alexei Druzhinin
Semmi szokatlan nincs abban, hogy Putyin bankja minden elképzelhető mentességet megkap a magyar államtól. A kérdés az, tényleg csupán egy bankról van-e szó.
Nem is olyan rég megjelent egy nemzetközi pénzintézet Magyarországon, ami - mint egy bizonyos alkotmányjogász jellemezte - állam az államban. A szakértő hosszan sorolta a szervezetnek "az ország szuverenitását alapvetően érintő" jellemzőit:
"Korlátlanul köthet Magyarország területén szerződéseket, és szerezhet ingó és ingatlan vagyont, amellyel szabadon rendelkezhet", továbbá "mentességet élveznek mindenfajta hatósági és bírósági eljárás alól hazánk illetékességi területén, viszont lényegében joguk van bárki ellen pert indítani. A fenti jogcselemének mindegyike természetesen mentes a magyarországi közterhek, így adó, vám és illetékfizetés alól". És - mint fogalmazott - ahogy ezt mondani szokás, ha ez sem lenne elég, "minden vagyona és követelése mentes bármilyen nemű korlátozástól, az Alap vagyona és követelései – bárhol és bárki birtokában legyenek, mentesek a kutatás, igénybevétel, foglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtási vagy törvényes zár alá vétel minden formája alól". De még ez is semmi: "irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, így semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető".
A fentieket ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász rótta fel a Nemzetközi Valutaalapnak 2012-ben, az idézett szöveg a Helyi Témában jelent meg (az internet nem felejt). Mindez tehát nem az orosz Nemzetközi Beruházási Bankra (NBB) vonatkozik, ami pontosan ugyanezeket a kedvezményeket kapta meg az Orbán-kormánytól.
Nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat - nyilatkozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Népszavának. Elméletileg jogi probléma nincs ezzel, ha a felek valóban mind részesei a nemzetközi szervezetekkel kapcsolatos Bécsi egyezménynek. (Lattman azt is megjegyezte, a Valutaalapot szintén ugyanezen az alapon illették meg mentességei.)
Ami jelen helyzetben inkább érdekes, hogy ténylegesen miért telepszik Magyarországra az orosz bank, és hogy nem pusztán egy fedőszerve lesz-e annak az Oroszországnak, melynek tavaly tavasszal száznál több kémkedéssel gyanúsított diplomatáját utasították ki világszerte, többek közt Magyarországról is. Ez még vezethet politikai problémákhoz - vélekedett a nemzetközi jogász.