Támadják az atomalkut

Publikálás dátuma
2018.05.02 07:32
Fotó: AFP/Jack Guez
Titkos dokumentumok ezreivel próbálta igazolni Benjamin Netanjahu, hogy hazugságra épült a perzsa állammal kötött nukleáris megállapodás. Felszólította Trump elnököt, hozzon jó döntést május 12-én.

Két héttel Donald Trump amerikai elnök döntése előtt hozta nyilvánosságra Benjamin Netanjahu azokat a titkosszolgálati információkat, melyektől az iráni atomalku felmondását vagy legalábbis szigorítását reméli Izrael. Az időzítés másik feltűnő momentuma, hogy hétfő este történt, néhány órával azt követően, hogy az új amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo Izraelben tárgyalt. Netanjahu azt állította, Izraelnek birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum, amely igazolja, hogy Teherán hazudott, mert az Amad projekt keretében nukleáris bombát próbált előállítani, nem csupán polgári célú atomprogramot tartott fenn 2015-ben, amikor a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) aláírta a nukleáris megállapodást. Az izraeli televíziók által élőben közvetített angol nyelvű beszédében a kormányfő közölte, az izraeli hírszerzés fél tonna iráni dokumentumot szerzett meg, amelyeket megosztott az Egyesült Államokkal, és el fogja juttatni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) is.

Netanjahu azt is állította, hogy a nukleáris egyezmény 2015-ös aláírása után „Irán növelte erőfeszítéseit titkos iratainak elrejtésére", 2017-ben egy szigorúan titkos helyre költöztette az iratanyagot Teheránban. Azt viszont nem állította, hogy 2015 után is bombát fejlesztett volna a perzsa állam, csak azt, hogy a megállapodás után is megőrizték a nukleáris fegyverekről szóló tudásukat és növelték azt „jövőbeli felhasználás végett".

Az izraeli bejelentés két héttel azelőtt történt, hogy Donald Trumpnak döntenie kell, Washington kilép-e az atomalkuból. Az amerikai elnök május 12-én jelenti be álláspontját, Netanjahu pedig felszólította, hogy „megfelelő döntést hozzon”.

A nukleáris megállapodás kérdése kapcsán szembemegy egymással az amerikai és európai álláspont. Az EU és tagországai szerint a szerződés a legjobb módszer annak megakadályozására, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert, nem kívánnak kilépni az egyezményből csupán arra kérik Iránt, fogja vissza rakétaprogramját. Miközben az EU tagországok kiállnak az egyezmény fenntartása mellett, a washingtoni kormányzat folyamatosan lebegteti annak felmondását. Az amerikai elnök jelenleg is felszólította az európai országokat, hogy május 12-ig szigorítsanak a 2015-ös egyezményen, ellenkező esetben nem járul hozzá az Irán elleni szankciók enyhítéséhez.

Washington álláspontja Trump elnöksége alatt mindvégig ingadozó volt, ezúttal is kiszámíthatatlan mit lép az elnök, aki múlt héten Emmanuel Macronnal és Angela Merkellel is egyeztetett a kérdésben. Eddig, minden fenyegetőzése ellenére nem mondta fel az atomalkut. A Fehér Ház mostani közleménye is azt sugallja, középutas megoldást keres az elnök, amellyel az EU-t és Izraelt egyaránt kibékítheti. Washington régóta tud az iráni atomprogramról - közölte röviddel Netanjahu bejelentése után a Fehér Ház. Majd kiadtak egy javított kommünikét, amely elismeri, hogy az Izraelben nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmaznak Washington számára is "új és sürgető elemeket" és ez a közlemény már múlt időben beszél Irán titkos atomfegyver programjáról. Trump már nem az egyezmény teljes elvetéséről beszél, hanem egy új, szigorúbb megállapodásról, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy új tárgyalásokat kezdjenek az iráni atomprogram korlátozásáról.

Az EU kitart a megállapodás mellett
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az egyetlen pártatlan nemzetközi szervezet, amely felelős az iráni nukleáris kötelezettségvállalások ellenőrzéséért, reagált az izraeli miniszterelnök által bemutatott titkos dokumentumokra az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini közleményében leszögezte, nem kérdőjelezi meg Irán elkötelezettségét a 2015-ben aláírt nukleáris megállapodás kapcsán és mérföldkőnek nevezte az atomalkut. Mogherini ugyanakkor nem vonta kétségbe a Netanjahu által bemutatott dokumentumok valódiságát. Emlékeztetett, hogy a NAÜ 2015 óta 10 jelentést tett közzé, amelyek igazolják, hogy Irán teljes mértékben eleget tett kötelezettségvállalásainak.

Bécsben tartottak házkutatást az új-zélandi terrortámadás ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:13
Brenton Tarrant a bíróságon.
Fotó: AFP
Egy 30 éves osztrák szélsőjobboldali férfi elismerte, hogy néhány hónapja jelentős adományt kapott a christchurchi mecsetben 50 embert meggyilkoló ausztrál merénylőtől.
Házkutatást tartottak a christchurchi mecsetekben elkövetett merénylettel kapcsolatban egy osztrák szélsőjobboldali férfi bécsi lakásában – írja a 24.hu az osztrák ügyészség keddi bejelentése nyomán. A 30 éves Martin Sellnernél, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) társalapítójánál „terrorszervezethez tartozás” gyanúja ügyében vizsgálódtak. Az aktivista beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól. Egy most közzétett videóban Martin Sellner ennek ellenére az állította, hogy „semmilyen kapcsolatban” sem állt Tarranttel, csak annyit ismert el, hogy rövid köszönő emailt küldött neki. Sebastian Kurz kancellár kedden szorgalmazta, hogy
„a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel”.
A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy közép-európai és balkáni körútja során Tarrant Ausztriában is járt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg november 26-án érkezett Bécsbe, és állítólag Karintiába, Salzburgba és Innsbruckba is elutazott.

A házkutatás során lefoglalták Martin Sellner számítógépét és telefonját is. Az aktivista ellen, akit kitiltottak Nagy-Britanniából, tavaly az IBÖ tizenhat másik tagjával együtt eljárás folyt „bűnszervezet létrehozása” és „fajgyűlölő ideológia terjesztése” miatt, de júliusban felmentették.

Nem pisil több ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:02
A brüsszeli Manneken Pis, azaz a "pisilő kisfiú" szobra
Egészen mostanáig senki nem gondolkozott el azon, vajon mi történik a vízzel, ami kifolyik a közkedvelt turistalátványosságból. Brüsszel most hadat üzent a hasonló pazarlásnak.
Nem pisil többé ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor: a város illetékesei ugyanis a közelmúltban azzal szembesültek, hogy a "pisilő kisfiú" szobrából napi 1000-2500 liter friss víz ömlik egyenest a csatornába - számol be róla az MTI. A közkedvelt szökőkút a 61 centiméter magas meztelen fiúcskával Jérôme Duquesnoy barokk mester műve, a belga főváros egyik közkedvelt látványossága. Az eredeti szobor 1619-ben készült, ma már egy brüsszeli múzeum gyűjteményének darabja, egy másolat helyettesíti a Grand Place mellett, a belga főváros középkori központjában - idézte fel a The Guardian brit napilap honlapja.
A közelmúltban Régis Callens, egy helyi energetikai szakember állapította meg, hogy a szoborból naponta mintegy 1000-2500 liter tiszta ivóvíz - tíz háztartás szükséglete - folyik el és vész kárba.
"Azt hittük, zárt rendszerű és semmit sem fogyaszt" - mondta Callens, aki a szobron elhelyezett mérő adatait vizsgálta meg, amelyre senki ügyet sem vetett korábban.

A kifolyó víz elvezetésére a héten készítettek egy csatornát, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. Később egy állandó vízkeringető rendszert is építenek hozzá. Benoît Hellings, az egyik brüsszeli városatya elmondta: négyszáz év után először nem friss vizet pisil a Manneken Pis.

"A város most megvizsgálja az összes központi szökőkutat, hogy ne fordulhasson elő hasonló pazarlás. Emellett az iskolákban és a sportcentrumokban is ellenőrzik a hasonló kutakat. Példát kell mutatnunk, és mindenkit arra biztatunk Brüsszelben, hogy figyeljen a vízfogyasztására" - fűzte hozzá.

A Manneken Pis bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A szoborról számtalan másolat készült. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben. A köztéri szobrot rengeteg turista fotózza nap mint nap. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik.