Futószalagon tehetik utcára az embereket

Publikálás dátuma
2018.05.02 17:19
Forrás: AVM/Facebook
Fotó: /
Április végén lejárt a téli kilakoltatási moratórium határideje, mostantól családok tömegei retteghetnek attól, hogy elhelyezés nélkül az utcára teszik őket. A Város Mindenkié (AVM) csoport budapesti figyelemfelhívó akcióján Magyari Tibor, az AVM aktivistája emlékeztetett: tavaly országosan mintegy négyezer kilakoltatás történt, vagyis 16-17 ezer ember került az utcára.

A kormány az idén – alighanem politikai megfontolásból, az április eleji választásokra tekintettel – egy hónappal meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Az AVM szerint ez helyes lépés volt, ám korántsem elegendő: a kabinetnek nem azt kellene törvénybe foglalnia, hogy a végrehajtók március helyett kivételesen csak májusban rakhassák utcára az embereket, hanem azt: tilos bárkit, bármikor utcára tenni. A szervezet nemrég törvénymódosítást kezdeményezett azért, hogy legalább a gyerekes családokat ne lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni, ám a kormánypárti képviselők a tervezet megvitatásának lehetőségét is megtorpedózták.

– Jelenleg az albérletben élők, az önkormányzati bérlakásban lakók, a devizahitelesek és a lakásszegénységben élők vannak a legnagyobb veszélyben – mutatott rá Magyari Tibor. Mint mondta, Magyarországon ma több mint másfél millió ember él olyan háztartásban, ahol előfordul, hogy nincs pénz befizetni a rezsit vagy a lakáshitelt. Ők folyamatosan abban a tudatban élnek, hogy bármikor elveszíthetik a tetőt a fejük fölül.

Magyari szerint az lenne a jó, ha a lakhatás alapjog lenne. Ehelyett azonban már májusban futószalagon tehetik utcára az embereket, minden nap átlagosan húsz kilakoltatás várható.

– Minderre hivatalos forrásból, a végrehajtói kamara statisztikáiból következtetünk – mondta a Népszavának Udvarhelyi Tessza. Az AVM munkatársa szerint az albérletben lakók különösen nagy veszélyben vannak, hiszen a lakástulajdonosok velük gyakran szerződést sem kötnek. Vagyis sokukat úgy rakják ki, hogy be sem kerülnek a statisztikába és a családsegítő szolgálatok sem tudnak róluk.

Bár most még nem albérletben lakik, szorult helyzetben van Baranyi Nikolett is. A négygyermekes édesanyát a kőbányai önkormányzat akarja indoklás nélkül kilakoltatni a Bihari utca 8/C-ből. Az asszony – aki emelt összegű lakbért fizet és tartozása sincs – bírósághoz fordult, ezért egyelőre felfüggesztették a kilakoltatást.

– Ha költözni kell, maximum albérletbe mehetnénk, de négy gyerekkel nem túl könnyű. Arról nem is beszélve, hogy a fizetésem csak a lakbérre lenne elég – mondta lapunknak.

Az AVM május 12-ére tüntetést szervez a kőbányai polgármesteri hivatal elé a Bihari utcai lakók kilakoltatása ellen.

Szerző
2018.05.02 17:19

Egymást túllicitálva gyalázzák az ellenzéki akciót a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.12.12 21:29
Kocsis Máté
Fotó: / Molnár Ádám
Már az államellenes bűncselekmény is felmerül, ha a rabszolgatörvény ellen tiltakozó ellenzéki parlamenti akciót kell szapulni.
Halász János az ATV-ben úgy fogalmazott, "olyat, amit ma az az ellenzék csinált a parlamentben, azt anarchisták és huligánok szoktak". Ezzel egyébként semmi újdonságot nem mondott, mert a huligán és anarchista párhuzamot már Kocsis Máté bedobta a nap folyamán. Halász szerint ők, mármint a Fidesz megakadályozták, hogy a szocialisták vezetésével az ellenzék bolondokházát csináljon a Parlamentből. Arra a kérdésre, hogy miért jelentek meg az ülésteremben Orbán Viktor TEK-es testőrei, úgy válaszolt, nem azért védték a miniszterelnököt, mert félt volna, mert "Orbán Viktor nem félt egyáltalán".
A Fidesz más politikusai is végigturnézták a tévéket, hogy mindennek elmondják az ellenzéket. Az állami televízióban Dömötör Csaba kifejtette, az ellenzék erővel tartotta vissza a levezető elnököt, hogy ne tudjon felmenni a pulpitusra, a beszéde alatt pedig megafonokkal és hangfalakkal harsogták túl. Beültek továbbá a miniszterelnök helyére, és nem engedték szavazni. Meg kell vizsgálni, hol sértettek házszabályt és azt, fennáll-e a gyanúja annak, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megszegték - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Hír TV-ben szerepelt: "néhány tucat, magáról megfeledkezett, társadalmi támogatottsággal nem bíró ember" okozott botrányt a parlamentben - fogalmazott.
De a pálmát mégis Kovács István, a kormánypárti Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vitte el azzal a kijelentésével, hogy - a személyi szabadság elleni bűncselekmények gyanúja mellett - 
"államellenes bűncselekményekről is beszélhetünk".
Szintén az M1-en beszélve azt mondta az MTI híre szerint, a rendzavarás résztvevői megszegték a képviselői esküjüket is, hiszen a választók nem azért küldték őket az Országgyűlésbe, hogy "aláássák az alkotmányos rendet", és saját megbízatásuk, valamint az egész Ház tekintélyét tönkretegyék.
Korábban Kövér László puccskísérletet emlegetett az ellenzék kapcsán, míg Kocsis Máté visszafogottan csak tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedésnek nevezte az akciót.
2018.12.12 21:29
Frissítve: 2018.12.12 21:39

A Kossuth tértől a Kossuth térig - képekben a demonstráció

A tömeg az Andrássy úton a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonult, ahol két rendőrt gázspray-vel fújtak le. Aztán az Oktogont és a Lánchidat foglalták el a rabszolgatörvény miatt - sokan pedig végig a Kossuth téren vártak.

Szerző

Megosztás
2018.12.12 20:55
Frissítve: 2018.12.12 21:40