Előfizetés

Felébredtek a sünik, figyeljünk rájuk! (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.03. 12:10
Illusztráció: AFP

A kora nyári időszakban rengeteg sünit gázolnak el az autók, mert a kis állatok élelem után kutatva gyakran tévednek az utakra. Ha megijednek, például az autók fényétől, hangjától, összegömbölyödnek, ezért a Budakeszi Vadaspark a Facebook-oldalán azt kéri, figyeljünk rájuk. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői szerint a megfelelő sebesség megválasztásával a legtöbb süngázolás elkerülhető lehetne. 

Sünmentés

Ha az úttesten sünit látunk, és tudunk, álljunk meg, és újságpapír vagy rongy segítségével tegyük az állatot az út szélére. Nem teszünk jót, ha túl messzire visszük, mert lehet, hogy a közelben lévő kicsinyeinek keresett éppen ennivalót. Hazavinni sem javasolt, mert gyakran bolhásak, a tüskéi szúrnak. 

A süni védett állat. Téli álmot alszik, tavasszal ébred. 7-8 évet is élne, ha az autók nem ütnék el őket akár már kölyökkorukban. Éjszaka vadászik; bogarakat, azok lárváit, valamint szúnyog- és éjszakai pillangó lárváit, gilisztát, csigát, pókot is eszik.

Virágzik a pókbangó ( megírjuk...)

Publikálás dátuma
2018.05.02. 21:29

Komka Péter, az MTI fotósa Eger közelében örökítette meg a virágzó pókbangó (Ophrys sphegodes) látványát, ami azért is örömteli dolog, mert a különös nevű növény igen ritka jelenség ma már, fokozottan védett.

A pókbangó a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a kosborfélék (Orchidaceae) családjának bangó (Ophrys) nemzetségébe tartozó, Magyarországon fokozottan védett növényfaj. 10–30 cm magasra nő meg, tőlevelei hosszúkás-lándzsásak, tompa végűek, világoszöldek és fényes felületűek. Nevét onnan kapta, hogy a vékony, zöld száron ülő, apró vörösesbarna és "szőrös" virágai rovarra, vagy pókra emlékeztetnek.  Április végén és májusban virágzik, szubmediterrán növény.

Élőhelye inkább mészkedvelő, mocsár-, láp- és homoki rétek, nedves kaszálók, esetenként mocsárrétek, szikes puszták növénye. Előfordul többek között a Kiskunságban, a Bükk-vidék területén, a Fertő mellett, a Balaton-felvidéken, és Ásotthalom környéki réteken. Az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaszorult és élőhelyeinek legalább feléről el is tűnt. (Wikipédia)

Arun hétvégén már a medencében pancsolt (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.02. 12:10
Illusztráció: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert

Arun, A Fővárosi Állat- és Növénykert felvételén látszik, hogy Arun, a majdnem féléves kiselefánt örül a korai nyárnak: önfeledten pancsol a kifutó medencéjében. Imádja gyötörni a labdát, de nagyon tetszik neki az is, amikor a partról nekifutásból rohan a habok közé. A medencét, amelyben egy kifejlett elefánt is el tud merülni, még nem töltik fel színültig töltik fel, hogy az elefántborjú  biztonságosan ismerkedhessen a vizes élményekkel - olvasható az Állatkert honlapján.