találmány;Rogán Antal;

Direkt hagyták "kifutni" Rogán találmányát

Sokáig úgy tűnt elszáll a semmibe Rogán Antal és társainak találmánya (amiért a miniszter 25 milliót már zsákolt), mivel úgy tűnt: lekési a határidőket. Aztán kiderült, az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügyet - ugyanis inkább "uniós pályán" játszanak.

FRISS - Európai szabadalmat kapott Rogán Antal találmánya

Cikkünk publikálását követően a szerkesztőség más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik. Az érintettektől ezúton elnézést kérünk.

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatbázisából. A hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign - pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a lehető leginkább meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Kiszállt a titokzatos tulajdonos

Tavaly májusban Csík Balázs visszavásárolta a máltai Javelintől a Hunguardot. Miután két éve eladták a fideszközeli-gyanúba keveredett tanúsítócég többségét az offshore-jellegű társaságnak, az mintegy kétszázmilliós osztalékot vett fel. A Népszabadság korábbi kutatásai szerint a Javelin mögött a kamu-cégtulajdonlást vállaló, a Panama-botrányban is szereplő ciprusi Kinanis-csoport áll. Szakértők szerint, ha itt a végső haszonhúzó magyar, a pénz hosszú évek alatt, csendben csordogálhat vissza az országba.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez.

Már nem tölthető le

A korábbiaktól eltérően immár hiába próbálkoztunk az SZTNH-honlapon a szabadalmi ügy részletes iratainak letöltésével. Egy EU-szabályváltozásra hivatkozva a magyar hivatal vezetői idéntől letiltották a részletes dokumentumok elektronikus elérését - közölte érdeklődésünkre egy szakértő. Igaz, idővel a korlátozást feloldhatják. A személyes betekintés ugyanakkor továbbra is lehetséges. Kérdéseinkre a hivatal korábban írásos választ ígért, ám szerda estig nem érkezett meg.

Rogán és társai bejelentésük után fél évvel, 2016 elején a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSign Kft.-nek. Bár a társaságot tavaly november óta ismét ők jegyzik, a köztes időszakban – így az adásvételkor - a céget Pozsgai Petra, Rogán Antal régi ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége birtokolta-irányította. Habár az – SZTNH-honlapról korábban még letölthető – átruházási nyilatkozat a fizetés részleteit balladai homályban hagyja, Rogán Antal legfrissebb vagyonnyilatkozatában már ott díszeleg 25 millió forint, amit a MobilSigntól kapott találmányhasznosítási díj címén. Pedig elvben csak az eladás után következett annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e, avagy csak mások korábbi találmányainak – mondjuk úgy – utánérzése. Egy 2016 júniusi, ám az SZTNH-honlapra a jelek szerint csak nemrég felkerült dokumentum ez utóbbi érzetet erősíti. Az újdonságkutatás szerint a Sensar Inc. 2001-es, illetve egy amerikai, Joyce vezetéknevű személy 2013-as szabadalmán túl Orvos Péter és társai 2001-es találmánya is erősen hasonlít Rogánékéra. A „biometrikus azonosítás felhasználása hiteles digitális aláírások előállítására” című fejlesztés bemutatója a világhálóról letölthető. Egy szakértő szerint az irat ugyan tételesen nem mondja ki, hogy Rogánék lopták az ötleteket, ám összességében igencsak feleslegessé teszi a bejegyzés erőltetését.

Csík Balázs másik találmánybotránya

Habár korábbi sajtótudósítások a Magyar Telekom pavilonjaiban használt e-aláírási termék mögött Rogánék találmányát vélték felfedezni, az kutatásaink szerint valószínűleg a Csík Balázs és rokonai tulajdonában álló Profitrade egy hasonló fejlesztése. A 24.hu néhány hete tette közzé, hogy az ennek kidolgozására felvett több százmilliós EU-támogatás ügyében már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálódik.

Bár – az azóta bezárt – Népszabadság 2016 augusztusában ráirányította a figyelmet a fideszes politikus zavaros találmányügyére, a MobilSign nem nyugodott bele a kijózanító újdonságvizsgálatba. Így az általuk – Rogánékhoz hasonlóan – a beadványok intézésével megbízott Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegyiroda munkatársa, Kereszty Marcell szabadalmi ügyvivő szeptemberben „érdemi vizsgálatra” kérte a hivatalt. Erre a hatóság tavaly áprilisban hosszú formaihiba-listával állt elő. Hiányolják például az újdonságérték pontos leírását. Emellett a beadványban két ötletet is azonosítottak, vagyis hiányzik a "közös találmányi gondolat". Így még bárminemű részletes kutatás előtt szabályos leírást, igénypontokat, rajzokat és kivonatot kérnek. Egy másik szakértő megkeresésünkre e hibákat szakmai barbárságnak nevezte, aminek nyomán a siker már szinte esélytelen. A javításra Kereszty Marcell a lehetséges kétszer is kérte és meg is kapta a lehető legnagyobb, négy hónapos határidőhosszabbítást, ám a pontosított anyag – az SZTNH-honlap tanúsága szerint – sose érkezett be. A határidő áprilisban járt le. Habár a beadványok addig se voltak hibamentesek, szakértőnk megdöbbent, hogy ennyi idő alatt hogy nem sikerült az elvárásoknak eleget tevő irat kiállítása.

Habár tehát az alapos vizsgálat elmaradt, Rogánék találmányának újdonságértéke már első látásra elbukni látszott. Így akár az is felmerülhet, hogy az iratot jogsértően, másoktól ollózták össze. Kérdés, mit szól ehhez az érte tízmilliókat adó MobilSign. Ráadásul, mivel Rogán Antal vagyonnyilatkozatában a bevétel csak tavaly jelent meg, a 2016-os szerződésben a fizetést valószínűleg 2017-re tolták át. Bár az értékaránytalanság igencsak feltűnő, szakértőnk szerint ennek jogi bizonyítása meglehetős bonyolult. Érdemi pert elsősorban azok indíthatnának, akik a beadványban felfedezik saját szabadalmuk nyomait. Egy ilyen eljárás azonban csak a MobilSign pénzét apaszthatná. A cég ugyanakkor a feltalálóknak – így Orbán Viktor kabinetminiszterének – kifizetett összegek tekintetében alighanem széttárhatja a karját, mondván: buta volt, amikor ennyit fizetett a papírért. Helyzetét könnyíti, hogy jelenleg Rogánon kívül lényegében mindkét oldalon ugyanazok állnak.

Nagy valószínűség szerint tehát tény marad: a Hunguard tulajdonosai, akik korábban Rogán Antal áttételes segítsége révén összesen több százmilliós osztalékhoz jutottak, egy másik cégükből már kifizették egy lakás árát Rogán Antalnak.

Az érintettek megkereséseinkre nem reagáltak.