Előfizetés

Sebes György: Hatvanegy év

Publikálás dátuma
2018.05.05. 09:08
Vigyázat szülővel vagyok! - Forrás: TV2

Nem kétséges, a 61 nem kerek szám. Tehát nem is szükséges ünnepelni, hogy 1957 május 1-én indult meg a Magyar Televízió rendszeres adása. Hosszú próbálgatás után, de továbbra is csak kísérleti jelleggel, nagyon rövid műsoridővel. Ám ez mégiscsak egy születésnap, a hazai televíziózásé is, tehát éppenséggel meg lehetett volna emlékezni róla. Csakhogy az egykori MTV mai utóda mintha kissé szégyellné az örökségét. Ugyanakkor az is igaz, hogy a régi televíziósok többsége aligha vállalna közösséget a főadót, vagyis az M1-et a jelenlegi hatalom szolgálatába állító hírcsatorna irányítóival. Még azokkal a munkatársakkal sem, akik gond és gondolkodás nélkül készítik ennek a kormányzati propaganda-adónak a műsorait.

Így hát az idei május elseje (is) úgy telt el, hogy szinte sehol semmi sem emlékeztetett arra a régi - sokaknak átkos - korszakra, amikor a műsoroknak még volt valami közük a munka ünnepéhez (amely mára a munkavállalók napja lett). A Duna TV-n legalább volt egy egyórás Önök kérték összeállítás, na de hol van ez az egykori legendás Felvonulók kérték című adáshoz képest. Utóbbi sem azért maradt meg az utókor emlékezetében, mert annyira jó volt, hanem a belőle készült paródia-sorozat okán. Amelyben - a sokarcú Gálvölgyi János mellett - szerepet vállaltak a kifigurázott adások készítői is. Szegvári Katalin - aki az "igaziban" a szintén legendás riporterrel, Kovalik Károllyal felváltva szólította le a már jó előre kiválasztott felvonulókat - a különböző alakokat megjelenítő Gálvölgyit kérdezte. És a paródia frenetikus lett, utólag is megismerhetjük belőle az akkor még ifjú - alig 25-30 éves - MTV, valamint a magyar televíziózás valamennyi gondját-baját, gyerekbetegségét.

Napjainkban azonban már ezen is túlléptünk. Az állami (Duna) tévé éppúgy nem törődik május elsejével, mint a kereskedelmi csatornák. Közös bennük még az is, hogy nehezen tudják eldönteni, minek tekintsék a munkanapok áthelyezése miatt hosszú hétvégéket és -elejéket. Az RTL Klubon például ilyenkor következetesen szünetel a két hétköznapi szappanopera, a Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest. Ugyanakkor hétfőn és kedden már drukkolhattak a nézők a Konyhafőnök idei döntőjébe jutott hat versenyzőnek. A Dunán is jelentkezett mindkét nap a sikeres Honfoglaló című vetélkedő, hétfőn még leadták a híres amerikai sorozat, a Kártyavár újabb epizódját is, tehát úgy tettek, mintha átlagos - és dolgos - nap végén kellene szórakoztatni a közönséget.

A TV2 sem szüneteltette ezen a két napon jól bevált hétköznapi adásrendjét. Előbb tehát láthattuk a Bezár a bazár című vetélkedőnek álcázott átverő-show-t, később pedig a celebeket megmozgató Drágám, add az életed című szörnyűséget. A kettő között - majdnem kétórás időtartamban - elindították az óriási reklámkampánnyal beharangozott új műsorukat, melynek sokat mondó címe: Vigyázat, szülővel vagyok! Nemrég még ugyanez gyerekkel volt, nagyon cuki szereplőkkel, de róluk feltehetően már nem lehetett több bőrt lehúzni. Így most az ismert emberek a szüleiket vitték a stúdióba. Ez is nagyon cuki, szem nem marad szárazon és ami a legfontosabb, rengetegszer meg lehet szakítani reklámokkal. A komolyabb műsorokra vágyó nézők pedig lényegében kimenőt kapnak a TV2-től, amelynek nyilván még így is megéri ez a sok tingli-tangli. A filmek ezen az adón éjfél körül kezdődnek, ami nagyon barátságos időpont a másnap reggel munkába induló tömegeknek. De ők a jelek szerint nem számítanak. A kérdés csak az, lehet-e ilyen programokkal nézőszámot emelni, vagy csak az etetés és az ámítás a fontos.

A hétköznap általában sorozatokat ismétlő csatornák ezzel szemben úgy tettek, mintha ez a két plusz munkaszüneti nap hétvége lenne. Náluk olyankor hosszabb filmeket is leadnak, és most is így tettek. A többség már sokszor látott amerikai szuperprodukciókat szerkesztett a programba, így például a Mindörökké Batman-t, a Vasember 3. és a Halálos fegyver 4. részét, továbbá az Eredetet Leonardo DiCaprióval. E napok alkalmat szolgáltattak a Story4 tévét is működtető Digital Media and Communications Zrt.-nek, hogy kissé változtasson portfólióján. A Story4 néven ezentúl az eddigi Story5 fut majd, a Story4 pedig a TV4 nevet kapta. A szintén hozzájuk tartozó Galaxy TV-ből Galaxy4 lett, de ami a legfontosabb: elindítottak egy új filmes csatornát Film4 elnevezéssel. Már korábban jelezték, hogy tavaly jelentősen csökkent adásaik nézettsége, az idén viszont fejleszteni kívánnak, hogy vissza tudjanak kapaszkodni a nagyok közé. Így aztán azt is sikerült elérniük, hogy a nagyobb szolgáltatók már felvették kínálatukba az új csatornát is, bár annak műsora az első napokban még nem volt olvasható a képernyőn.

Ez a fejlemény viszont jól jelzi, hogy a kereskedelmi tévék között változatlanul nagy verseny zajlik. Naivitás lenne azonban azt feltételezni, hogy a nyertes a néző lehet. Ők csak áttételesen számítanak, mint a reklámok célzottjai és fogyasztói. Tény, hogy közben persze műsorokat is kell nekik adni, de ezek leginkább csak arra valók, hogy minél többször megszakítsák őket.

A Magyar Televízió első adásától valóban messzire jutottunk 61 év alatt, de ez együtt jár a nézők egyre fokozottabb etetésével is. A remény csak az lehet: talán már nem hagyják magukat.

Ismeretlen Holt-tengeri szöveget találtak

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:13
FOTÓ: GALI TIBBON / AFP

Eddig ismeretlen szövegtöredékeket fedeztek fel a 2000 éves holt-tengeri tekercseken. Egy új képalkotó technológia segítségével tették láthatóvá, az eljárást eredetileg a NASA-nak fejlesztették ki. Oren Ableman, a Jeruzsálemi Egyetem kutatója most infravörös fénnyel szabad szemmel nem látható tinta nyomaira bukkant néhány töredéken.

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, melyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikó melletti ősi település, Kumrán közelében. Az első tekercseket 70 éve fedezték fel beduin kecskepásztorok. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része apró töredékekben maradt fenn, sok töredéket kis mérete és rossz állapota miatt a felfedezés után egyszerűen dobozokba tettek.

Robotgeológus indul ma a Marsra

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:12

Új szondát indít az űrbe a NASA, az InSightot a tervek szerint szombaton lövik fel. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió elsőként készül a bolygó belsejének vizsgálatára.

VIZSGÁLAT

Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után robotgeológust küld a NASA a vörös bolygóra, hogy az minden eddiginél mélyebbre ásson, és megmérje a planéta hőmérsékletét. Az InSight lesz az első, amely a "Mars-rengések" nyomába ered, valamint a bolygó "reflexeit", vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét – közölte Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Az egymilliárd dolláros (262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatására, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is. A Mars a Földnél kisebb és földtanilag kevésbé aktív, eredeti felépítését kevésbé rejtik el a gyakori lemezmozgások és más folyamatok, Banerdt szerint ezért a legkorábbi időszakok "ujjlenyomatait" is magán viseli.

Az űrszonda helyi idő szerint szombat hajnali 4.05-kor (magyar idő szerint 13.05-kor) startol a kaliforniai Vanderberg légi bázisról. Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műhold is indul, ezek a felszállás után különválnak, és hat héten át kísérik az űrszondát a vörös bolygóig tartó útján. A két műhold azért készül az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal.

Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhány hetes időszakban alkalmas a bolygók állása. Az InSight indulását eredetileg 2016 tavaszára tervezték, ám ezt a szeizmométer műszaki hibája miatt el kellett halasztani. A szondát és kísérőit már a kilövés helyére szállították, az utolsó simításokat végzik a beállításokon.

Az InSight a tervek szerint november 26-án landol a vörös bolygón. A tudósok kétévnyi munkát terveznek a vörös bolygón, ami egyetlen marsi évnek felel meg.