A bizottság, ahova Kósa Lajos hoz friss levegőt

Publikálás dátuma
2018.05.04. 15:42
Fotó: Tóth Gergő
Igazi felüdülés, hogy Németh Szilárdot Kósa Lajos váltja a honvédelmi bizottság élén – mondta a testület szocialista alelnöke. Harangozó Tamás ugyanakkor aggódik az 1300 milliárdos örökösödési botrány következményei miatt.

Kósa Lajos kinevezése nem jelent meglepetést, hiszen már 2014 és 2017 októbere között is ő elnökölte a honvédelmi és rendészeti bizottságot; Németh Szilárd után pedig valóságos felüdülést jelent majd vele dolgozni, hiszen Kósa képes és kész is az érdemi vitákra – mondta a Népszavának az ugyanott alelnökként dolgozó Harangozó Tamás.

A szocialista politikus emlékeztetett, Kósa Lajossal olykor 4-6 órás vitákat is tartottak a bizottsági üléseken, és nem egy esetben éppen a kormánypárti politikus dobott vissza egy homályos vagy jogsértőnek tűnő előterjesztést.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az 1300 milliárdos csengeri botrányáról: „bármi is lesz a vége a Kósa megbízásáról szóló, csalásgyanús ügynek, a minimum az, hogy megkérdőjeleződött komolyan vehetősége és hitelessége; normális esetben bele kellett volna bukjon ebbe a botrányba, de láthatjuk, hogy ez sem számított, Debrecenben közel 50 százalékos eredménnyel nyert a választásokon” - jegyezte meg Harangozó

Az pedig csak további kockázatokat és problémákat vet fel, hogy Kósát 2014-es megbízatásakor is nemzetbiztonsági átvilágításon esett át, de az egy évvel korábban induló örökösödési ügy ellenére megkaphatta az elnöki posztot. Harangozó Tamás szerint a szolgálatok vagy nem vették észre az államháztartási szinten is kiugró értékű örökösödési megbízást vagy nem foglalkoztak vele – mindkettő egyformán rossz, de a legrosszabb eset az lenne, ha mégis jelezték aggályaikat Kósának, aki egyszerűen nem törődött a figyelmeztetéssel.

A bizottság alelnökét a honvédelmi pénzszivattyúról is kérdeztük: lapunk először számolt be róla, hogy a honvédelmi bizottság fideszes többsége a választások előtt egy hónappal egy 650 milliárd forintos honvédelmi megrendeléshez adott közbeszerzés alóli mentességet – magyarán ekkora összeget költhetnek el ismeretlen célra, versenyeztetés nélkül, titokban; az egyetlen ismert információ, hogy a keret felét egy nagy tételre költik majd. 

„Amikor erről döntöttek, én egyszerűen kivonultam az ülésről, nem szavaztam” – idézte fel a történteket Harangozó – „az ember egyszerűen nem adhatja a nevét három oldalas előterjesztésekhez, amiknek részleteit még bizottsági tagként sem látja át.”

A politikus emlékeztetett, az üléseken arra is volt példa, hogy a jelenlévők egy pár oldalas előterjesztést kaptak, amiben az első pont első feltüntetett beszerzése mellett csak ennyi szerepelt: 100 milliárd forint – ezt tisztességes ember szerinte nem írná alá. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” adta kormányzati felhatalmazás viszont éppen az ilyen, nyomon követhetetlen pénzköltéshez nyújt segítséget – amellett, hogy alátámasztja az idegenellenes propagandát.

Szerző

Kerülje el szombaton a budai rakpartot!

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a budai rakpartokon a hétvégén a Dunai Regatta sport- és kulturális fesztivál miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Szombat 0 órától vasárnap reggel 9 óráig a Budai alsó rakpart az Erzsébet hídi kihajtó és a Rákóczi híd lehajtó között lesz lezárva a közúti forgalom elől, vasárnap délig pedig a Műegyetem rakpart a Budafoki út és a Bertalan Lajos utca között. Terelőútként a Bartók Béla utat és a Budafoki utat érdemes választani.

Szombaton délután a Margit híd és a Petőfi híd között hajózási zárlatot is elrendelnek. Emiatt a 13:50 után induló D12-es járatokon késésekre és egyes kikötők időszakos kihagyására kell számítani. Ezzel kapcsolatban a hajók személyzete ad tájékoztatást a helyszínen - tudatta a BKK.

Szerző

Na, ettől lesz méregdrága egy új rendőrautó

Publikálás dátuma
2018.05.04. 12:40
Új rendőrségi járművek a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon a Városligetben 2018. április 21-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Több mint 14 millióba kerül egy új rendőrségi jármű, az árat olyan extrák is növelik, hogy a rendőrök csomagtartóból is előkaphatják a gépkarabélyt - tudta meg a Zoom.

Fél év alatt több mint 3200 járművet vásárolt kormányzati jóváhagyással az ORFK, a beszerzés értéke meghaladja a 46 milliárd forintot. A jármű-beszerzésről korábban lapunk is beszámolt, új elem azonban, hogy már pontosan tudható, milyen felszerelés került egy-egy rendőrautóba.

A Zoom.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól kérte ki a részletes adatokat: információik szerint maga a járműbeszerzés értéke 37 milliárd forint volt, a hozzájuk vásárolt szervizcsomag pedig további 9,7 milliárdos pluszt jelentett.

A tendert tovább részletezve az is kiderül, hogy egy-egy autó átlagosan14,4 millió forintba került, ami soknak tűnik, tekintve, hogy a rendőrség általában Skoda Octaviákat használ, aminek kombiverzióját például 7,7 millió forintos listaáron, csomagban vette meg az ORFK a nagy beszerzés során.

Az árat azonban az autók speciális felszereltsége emeli: egy, alapjáraton bruttó 15 millió forintos Mercedes Sprinter kisbuszt a beszerelt hőkamerával együtt már 71,5 millióért vett meg a rendőrség. Emelik a költségeket a különböző híradástechnikai és rendészeti eszközök is, így:

  • a megkülönböztető fény- és hangjelzés

  • a rendőrségi matricák, feliratok

  • az EDR-TETRA rádió

  • az erősített üléshuzat

  • a tonfatartó

  • a golyóállómellény-tároló

  • az autós tartóval / töltővel ellátott LED technológiás elemlámpa

  • a sötétítő hővédő és biztonsági fólia a „B” oszloptól hátrafelé az oldalsó ablakokon, és sötétítő fólia hővédelemmel a hátsó szélvédőn

A rendőrség emellett 30 Credo Optinell csapatszállító autóbuszt is rendelt, ezeknél pedig extra követelmény volt, hogy a poggyásztérben helyet kapjanak a gépkarabélyos ládák, lőszerládák, lövedékálló mellényzsákok és rendőrségi pajzsok is - írja a portál.

A hatósági válaszból összetett kép rajzolódik ki: jól látható módon nem volt nagy verseny az autók szállítói között. A különböző típusokat az portál által talált listaáron vagy – nem ritkán – afelett vásárolták, holott egy-egy típusból adott esetben több százat is vettek egy csomagban, így 10-20 százalékos árengedmény is elérhető lett volna. Az átlagárat jelentősen növelte, hogy a néhány százdarabos járőr- és ügyintézői autók közé kisebb darabszámba bekeveredtek nagy értékű speciális szállítójárművek is, és persze a rendőrségi extrák is megdobták a számlákat.

A járműbeszerzés ugyanakkor csak töredéke annak az óriási pénzesőnek, ami a rendvédelmi és honvédelmi szervekre 2016 óta: a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva eddig 543,9 milliárd forintot utalt át nekik.

A  válsághelyzet pedig akkor is tart, ha a határkerítésnél éppen csak néhány bevándorló lézeng; a rendőrség nyilvános adatai  szerint május 2-án például összesen 18 migránst fogtak el a déli határon.

Szerző