Kerülje el szombaton a budai rakpartot!

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a budai rakpartokon a hétvégén a Dunai Regatta sport- és kulturális fesztivál miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Szombat 0 órától vasárnap reggel 9 óráig a Budai alsó rakpart az Erzsébet hídi kihajtó és a Rákóczi híd lehajtó között lesz lezárva a közúti forgalom elől, vasárnap délig pedig a Műegyetem rakpart a Budafoki út és a Bertalan Lajos utca között. Terelőútként a Bartók Béla utat és a Budafoki utat érdemes választani.

Szombaton délután a Margit híd és a Petőfi híd között hajózási zárlatot is elrendelnek. Emiatt a 13:50 után induló D12-es járatokon késésekre és egyes kikötők időszakos kihagyására kell számítani. Ezzel kapcsolatban a hajók személyzete ad tájékoztatást a helyszínen - tudatta a BKK.

Szerző

Na, ettől lesz méregdrága egy új rendőrautó

Publikálás dátuma
2018.05.04. 12:40
Új rendőrségi járművek a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon a Városligetben 2018. április 21-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Több mint 14 millióba kerül egy új rendőrségi jármű, az árat olyan extrák is növelik, hogy a rendőrök csomagtartóból is előkaphatják a gépkarabélyt - tudta meg a Zoom.

Fél év alatt több mint 3200 járművet vásárolt kormányzati jóváhagyással az ORFK, a beszerzés értéke meghaladja a 46 milliárd forintot. A jármű-beszerzésről korábban lapunk is beszámolt, új elem azonban, hogy már pontosan tudható, milyen felszerelés került egy-egy rendőrautóba.

A Zoom.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól kérte ki a részletes adatokat: információik szerint maga a járműbeszerzés értéke 37 milliárd forint volt, a hozzájuk vásárolt szervizcsomag pedig további 9,7 milliárdos pluszt jelentett.

A tendert tovább részletezve az is kiderül, hogy egy-egy autó átlagosan14,4 millió forintba került, ami soknak tűnik, tekintve, hogy a rendőrség általában Skoda Octaviákat használ, aminek kombiverzióját például 7,7 millió forintos listaáron, csomagban vette meg az ORFK a nagy beszerzés során.

Az árat azonban az autók speciális felszereltsége emeli: egy, alapjáraton bruttó 15 millió forintos Mercedes Sprinter kisbuszt a beszerelt hőkamerával együtt már 71,5 millióért vett meg a rendőrség. Emelik a költségeket a különböző híradástechnikai és rendészeti eszközök is, így:

  • a megkülönböztető fény- és hangjelzés

  • a rendőrségi matricák, feliratok

  • az EDR-TETRA rádió

  • az erősített üléshuzat

  • a tonfatartó

  • a golyóállómellény-tároló

  • az autós tartóval / töltővel ellátott LED technológiás elemlámpa

  • a sötétítő hővédő és biztonsági fólia a „B” oszloptól hátrafelé az oldalsó ablakokon, és sötétítő fólia hővédelemmel a hátsó szélvédőn

A rendőrség emellett 30 Credo Optinell csapatszállító autóbuszt is rendelt, ezeknél pedig extra követelmény volt, hogy a poggyásztérben helyet kapjanak a gépkarabélyos ládák, lőszerládák, lövedékálló mellényzsákok és rendőrségi pajzsok is - írja a portál.

A hatósági válaszból összetett kép rajzolódik ki: jól látható módon nem volt nagy verseny az autók szállítói között. A különböző típusokat az portál által talált listaáron vagy – nem ritkán – afelett vásárolták, holott egy-egy típusból adott esetben több százat is vettek egy csomagban, így 10-20 százalékos árengedmény is elérhető lett volna. Az átlagárat jelentősen növelte, hogy a néhány százdarabos járőr- és ügyintézői autók közé kisebb darabszámba bekeveredtek nagy értékű speciális szállítójárművek is, és persze a rendőrségi extrák is megdobták a számlákat.

A járműbeszerzés ugyanakkor csak töredéke annak az óriási pénzesőnek, ami a rendvédelmi és honvédelmi szervekre 2016 óta: a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva eddig 543,9 milliárd forintot utalt át nekik.

A  válsághelyzet pedig akkor is tart, ha a határkerítésnél éppen csak néhány bevándorló lézeng; a rendőrség nyilvános adatai  szerint május 2-án például összesen 18 migránst fogtak el a déli határon.

Szerző

Kordonbontó kavalkáddal indul a parlamenti szezon

Publikálás dátuma
2018.05.04. 12:19
Fotó: Tóth Gergő
A Jobbik új parlamenti frakciójának első „érdemi döntése” volt, hogy a párt képviselői az Országgyűlés alakuló ülésének napján lebontják a Kossuth teret körülvevő kordonokat. „Meggyőződésünk, hogy a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem” – hangsúlyozta a Jobbik.

A többi ellenzéki pártnál mintha némi tanácstalanság uralkodott volna. Kérdésünkre, hogy mit szólnak a kordonbontó kezdeményezéshez, csatlakoznak-e hozzá, az MSZP-től első körben nem kaptunk választ. Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője aztán azt mondta: semmilyen kordonemeléssel nem ért egyet az MSZP. Ha Orbán Viktor annyira büszke a választási eredményre, mint amennyire mondja, akkor nem tudom mitől fél – jegyezte meg.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a kordonbontásban a miniszterelnök az élenjáró, ő pedig nem szeretne olyat csinálni, mint Orbán. Ugyanakkor, ha aznap bármilyen joggal való visszaélés történik a hatóságok részéről, akkor az MSZP frakció és én is ott leszek – jelentette ki Tóth Bertalan.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője csak annyit közölt: hétfőn meglátjuk, lesz-e egyáltalán kordon. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője hangsúlyozta: „Felháborítónak tartjuk, hogy újra kordonnal akarják körbevenni a parlamentet.” Az LMP várhatóan péntek este hoz döntést az ügyben.

A Momentumtól, a legnagyobb parlamenten kívüli ellenzéki párttól ezt az információt kaptuk: „A Momentum jelenleg egyeztetéseket folytat a Jobbikkal a párt pontos terveit illetően. Felelős döntést a Momentum a Jobbik terveinek ismeretében tud hozni. Amint megszületett a döntésünk, tájékoztatjuk a sajtót.”

A Mi vagyunk a többség! csoport által meghirdetett második – ismét sok tízezer ember megmozgató – ellenzéki tüntetésen, április 21-én jelentették be a szervezők, hogy május 8-án, kedden, az új parlament alakuló ülésének napján újabb tömegdemonstrációt tartanak a Kossuth téren.

Ezt követően jött a hír, hogy a rendőrség részlegesen kordonokkal zárja le a területet. Majd a 444.hu birtokába jutott az Országgyűlési Parancsnokság határozata, amelyből az derül ki, hogy a hivatalos közléssel szemben nemcsak május 8-án reggeltől délelőttig részlegesen, hanem már hétfő estétől teljesen lezárják a Kossuth teret.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke ezért már hétfő délutánra tiltakozó demonstrációt jelentett be. A rendezvény a József Attila szobornál 17 órakor kezdődik.

A lapunkhoz is eljuttatott ma, péntek reggeli rendőrségi bejelentés szerint Vajnaiék mintegy 200-250 fő részvételére számítanak. Először beszédek jönnek, majd a jelenlévők a „térre leülve közösen tiltakoznak a tér tervezett lezárása ellen. A tiltakozás ekkor az önkéntes polgári engedetlenség formáját veszi fel”. Mindenki egyenként és önként dönti el, hogy meddig marad a helyszínen.

A tüntetők amúgy a május 8-án, 10 órakor kezdődő demonstráció megkezdéséig maradni akarnak, hogy „békésen és demokratikusan” fejezzék ki tiltakozásukat a Kossuth tér lezárása ellen, a választási csalások kivizsgálását követelve.

Közben Homonnay Gergely, a Mi vagyunk a többség! egyik szervezője a Facebookon reagált a Jobbik akciójára. Homonnay arról írt, a „múlt héten végighívtam a pártokat, hogy jöjjenek május 8-án délelőtt kordont bontani. Akkor már napok óta ennek a megvalósításáról egyeztettünk”.

Többször próbálta felvenni a kapcsolatot Szabó Gáborral, a Jobbik pártigazgatójával is, de ő nem jelzett vissza. Ellenben a Jobbik kiadott egy közleményt, amelyben bejelentette a kordonbontást – kifogásolta Homonnay.

Szabó Gábor pártigazgató lapunknak azt nyilatkozta, hogy „szimpla félreértés az egész, amit telefonom tisztáztam a szervezőkkel”.

Szerző
Frissítve: 2018.05.04. 17:58