Tisztítótűz a chilei egyházban

Publikálás dátuma
2018.05.05 07:32
A VATIKÁNBAN JÁRTAK FOTÓ: AFP/TIZIANA FABI
Fotó: /
Ferenc pápa képes belátni azt, ha hibázik. Ez történt a chilei papok által elkövetett szexuális bántalmazások ügyében is.
FRANCISCO JAVIER ERRÁZURIZ - A bíboros is eltussolhatta a szexuális visszaélések ügyét

FRANCISCO JAVIER ERRÁZURIZ - A bíboros is eltussolhatta a szexuális visszaélések ügyét

A napokban két fontos személyiség járt a Vatikánban Ferenc pápánál. Egyrészt Francisco Javier Errázuriz bíboros, Valparaíso érseke, a chilei Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a dél-amerikai állam egyházának legbefolyásosabb személyisége. A világegyházban sem számít jelentéktelennek, hiszen tagja annak a kilenctagú, főpapokból álló fórumnak, amelyet Ferenc pápa 2013-ban azért hozott létre, hogy munkáját segítse. Ez is azt jelzi, hogy a chilei kardinális mekkora hatást gyakorol a pápára. Greg Burke, a Szentszék szóvivője szerint a grémium elkészítette a Kúria reformjára vonatkozó javaslatait, amelyet hamarosan átadnak Ferenc pápának.

A Vatikánban járt azonban egy másik ismert chilei személyiség is, nevezetesen Juan Carlus Cruz, egy philadelphiai vállalat kommunikációs vezetője, aki nem titkolja homoszexualitását. Ő a hírhedt chilei pap, Fernando Karadima egyik legismertebb áldozata, aki a tehetősebbek által lakott fővárosi, santiagói negyedben, El Bosquéban követte el évtizedeken át a borzalmakat. A már 87 éves lelkipásztort 2011-ben, még XVI. Benedek pápasága idején mondta ki bűnösnek egy vatikáni bíróság: a testület megállapította, hogy számos alkalommal bántalmazott szexuálisan fiatalokat. Életfogytiglanig tartó vezeklésre ítélték. Chilei bíróság csak azért nem ítélte el, mert a helyi jogrend szerint az általa elkövetett bűncselekmények elévültek.

Cruz, illetve Karadima sok más áldozata is úgy véli, Errázuriz bíboros, valamint az egyházi vezetés több más tagja éveken tudtak a szexuális visszaélésekről, de nem tettek ellene semmit, s eltussolták ezeket az ügyeket – emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cruz 15 éves volt, amikor bántalmazta a főpap. Alighanem senki sem hitt volna neki, vagy legalábbis a társadalom egy része úgy tett, mintha mi sem történt volna. Karadima ugyanis egyfajta személyi kultuszt épített ki maga köré, egyesek már-már szentként tisztelték. Szívesen fogadott el ajándékokat a hívektől. Karadima iskolát is működtetett, amelyben több papot is nevelt. A chilei püspöki kar 32 tagjából négyen Karadima köréből származnak. Közéjük tartozik Osorno egyházmegye püspöke, Juan Barros is. aki vélekedések szerint nem csak tudott a pap által elkövetett borzalmakról, hanem tettestársaként is emlegetik.

Ferenc pápa azonban nem hitt azoknak, akik Barrost is bűncselekmények elkövetésével vádolták. Ezért 2015 januárjában az addigi tábori püspököt a dél-chilei egyházmegye élére nevezte ki. Negatív visszhangja volt a lépésnek Chilében, többen úgy vélték, Ferenc pápa nem akar kiállni a szexuálisan bántalmazottakért, és ő is azokat támogatja, akik szőnyeg alá akarták söpörni ezeket az eseteket. Még rosszabb lett az egyházfő megítélése a helyiek körében, amikor idén januárban, chilei látogatása során egy újságírói kérdésre válaszolva rágalomnak nevezte az osornói püspök elleni vádakat, és indulatosan bizonyítékokat követelt. Ugyanakkor amikor hazatért a Vatikánba, még a repülőgép fedélzetén bocsánatot kért az esetért. Chilei vizitje során viszonylag kevesen voltak szentmiséin, ami elsősorban a botrányok sorozatára vezethető vissza.

Ferenc pápa hallgatott a bírálókra. Ezért februárban a korábban megannyi szexuális visszaélést feltárt máltai érseket, Charles Sciclunát, valamint a spanyol jogi szakértőt, Jordi Bertomeut menesztette Chilébe, hogy járjanak utána annak, mi is történt valójában. Ők ketten, Santiagóban, illetve New Yorkban összesen 64 tanút hallgattak meg. Március 20-án aztán egy 2300 oldalas jelentést tettek le a pápa asztalára. Hogy pontosan mi volt a dokumentumban, nem lehet tudni, de minden jel szerint az egyházfőt megrendítették a benne foglaltak. Elismerte ugyanis, hogy súlyos hibákat követtek el, fájdalmas és szégyent érez a visszaélések kapcsán. Megjegyezte továbbá, hogy nem rendelkezett megfelelő információkkal. Ezért május közepére megbeszélésre rendelte az ország főpapjait, hogy a hogyan továbbról cseréljenek eszmét, megtárgyalják, milyen következményei legyenek a visszaéléseknek.

A pápa véleményében 180 fokos fordulat történt a chilei események kapcsán, amit az is jelez, hogy több áldozatot is a Vatikánba invitált, Cruz mellett James Hamiltont és José Andres Murillót, utóbbi kettő szintén súlyos vádakkal illette Barros püspököt. Ferenc pápa négy napon át beszélgetett az egykori áldozatokkal. Burke vatikáni szóvivő azt közölte, a pápa személyesen akart bocsánatot kérni tőlük.

James Hamilton a megbeszélések után elismerően beszélt a pápáról, a Twitteren kifejtette, igen konstruktív megbeszéléseken vannak túl. Murillo azt közölte, azt közölte a pápával, hogy a szexuális visszaélés hatalommal való visszaélésnek felel meg.

Az Associated Press úgy tudja, hogy a pápának átadott bizonyítékok között az áldozatok szóvivőjének is tartott Cruz egyik levele is szerepelt, amelyben részletesen beszámolt a szexuális visszaélésekről. A pápa jó embernek nevezte Cruzt, aki helyesen akar cselekedni.

Megfigyelők szerint az elmúlt hetek történések után valóságos földrengés várható a chilei katolikus egyházban. A legnagyobb kérdés az, mi lesz Errázuriz sorsa. Kitart-e mellette a pápa, vagy tanácsadói testületéből is meneszti. A bíboros egy ízben azt közölte, nem is tud áldozatként tekinteni Cruzra.

Szerző
2018.05.05 07:32

Legkevesebb 8 túrázó fulladt egy megáradt folyóba Dél-Olaszországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.20 22:06

Fotó: Shutterstock/
Megáradt folyóba fúlt nyolc túrázó a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak között négy férfi és négy nő van.
A szerencsétlenség olasz sajtójelentések szerint a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. A La Repubblica című olasz napilap internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. Az ANSA olasz hírügynökség egy másik 12 fős csoportról is említést tett, akiket hegyimentők és tűzoltók találtak meg és mentettek ki. Összességében azonban nem világos hány túrázó tartózkodott hétfőn a szurdokban, illetve hányan tűnhettek el. Értesülések szerint túrázók három csoportja volt úton a szurdokban.
"A gond az, hogy nem tudjuk hány embert sodort magával az ár" - mondta Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője a Sky TG24 hírportálnak. "Ez egy nagyon mély és szűk hasadék a földben. Képzeljék el, hogy majdnem egy kilométer mély, és mindössze néhány méter széles. Képzeljék el az embereket, akik ebben a lyukban voltak" - tette hozzá Tansi, aki szerint órákig eltarthat, míg összesíteni tudják az áldozatok számát. A hegyimentők a Twitteren közölték, hogy egy gyermeket kihűlési tünetekkel szállítottak kórházba helikopteren. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében.
Szerző
2018.08.20 22:06
Frissítve: 2018.08.20 22:16

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02