Robotgeológus indul ma a Marsra

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:12

Új szondát indít az űrbe a NASA, az InSightot a tervek szerint szombaton lövik fel. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió elsőként készül a bolygó belsejének vizsgálatára.

VIZSGÁLAT

Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után robotgeológust küld a NASA a vörös bolygóra, hogy az minden eddiginél mélyebbre ásson, és megmérje a planéta hőmérsékletét. Az InSight lesz az első, amely a "Mars-rengések" nyomába ered, valamint a bolygó "reflexeit", vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét – közölte Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Az egymilliárd dolláros (262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatására, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is. A Mars a Földnél kisebb és földtanilag kevésbé aktív, eredeti felépítését kevésbé rejtik el a gyakori lemezmozgások és más folyamatok, Banerdt szerint ezért a legkorábbi időszakok "ujjlenyomatait" is magán viseli.

Az űrszonda helyi idő szerint szombat hajnali 4.05-kor (magyar idő szerint 13.05-kor) startol a kaliforniai Vanderberg légi bázisról. Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műhold is indul, ezek a felszállás után különválnak, és hat héten át kísérik az űrszondát a vörös bolygóig tartó útján. A két műhold azért készül az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal.

Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhány hetes időszakban alkalmas a bolygók állása. Az InSight indulását eredetileg 2016 tavaszára tervezték, ám ezt a szeizmométer műszaki hibája miatt el kellett halasztani. A szondát és kísérőit már a kilövés helyére szállították, az utolsó simításokat végzik a beállításokon.

Az InSight a tervek szerint november 26-án landol a vörös bolygón. A tudósok kétévnyi munkát terveznek a vörös bolygón, ami egyetlen marsi évnek felel meg.

Szerző

Új fejlesztés: otthoni rákdiagnosztizálás

Publikálás dátuma
2018.05.04. 12:01
Illusztráció: AFP
Az MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus Kutatócsoport tagjai olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában, az úgynevezett bélmikrobiomban, amelyek egy székletből kiinduló, otthon elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás alapját adhatják. Eredményük rámutat arra is, hogy bélflóránk egészségének megőrzése szervezetünk más részeire is jótékony hatással lehet - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia hírleveléből.

Az emberi test és a testüregek felszínén nagyszámú baktérium él. A bél baktériumflórája többféle, például anyagcsere-betegségek, szív- és érrendszeri vagy egyes pszichiátriai betegségek esetén megváltozhat. Megállapították, hogy több daganatos, limfómás vagy leukémiás megbetegedésre szintén jellemző a baktériumflóra kóros megváltozása, ami arra utal, hogy a baktériumoknak valamilyen szerepe lehet ezeknek a kórfolyamatoknak az elindításában vagy szabályzásában.

A kutatócsoport a baktériumflóra szerepét vizsgálta az emlődaganatok kialakulásában. A bélbaktériumok és az emlődaganatsejtek egymástól elzártan, térben távol vannak, közöttük csak a keringés létesíthet kapcsolatot. A kutatók olyan vérárammal továbbított bakteriális anyagcsereterméket azonosítottak, amely képes gátolni az emlődaganatsejtek növekedését anélkül, hogy a normális sejteken bármilyen negatív hatása lenne. 

Érdemes jól tartani a bélflóránkat

A vizsgálatok egyik fontos eredménye, hogy a kutatócsoport kimutatott egy új folyamatot, ami az emlődaganat kialakulásához vezethet. Úgy tűnik, a baktériumflóra állandóan termeli a rákos sejtek szaporodását gátló litokólsavat. Az még nem ismert pontosan, mi okozhatja a baktériumflóra változatosságának a csökkenését, de egyik oka lehet a nagymértékű antibiotikum-fogyasztás, ami a nagy populációkon végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy növeli az emlődaganatos megbetegedések kockázatát. Ez arra utal, hogy érdemes mérlegelni az antibiotikum-fogyasztás szükségességét, illetve minél változatosabban, rostgazdagon táplálkozni, amivel elősegítjük a változatos baktériumflóra kialakítását és fennmaradását. A bélflóraváltozások, amelyeket székletből azonosítani lehet, alkalmasak lehetnek a korai emlődaganatok szűrésére. A mintavétel egyszerű, így a diagnosztikai vizsgálat a beteg saját otthonában is elvégezhető lehet. 

Szerző

Ezüst is volt a négytagú szarmata család sírjában

Publikálás dátuma
2018.05.03. 12:42
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt
Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak Derecske határában - írta az MTI a debreceni Déri Múzeum múzeum régészeti igazgatóhelyettesének szerdai sajtótájékoztatója alapján.

A sírban egy férfi, egy nő, egy 10-14 év körüli és egy 1,5-2 éves gyerek csontvázára bukkantak, akiket a római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyeztek el - mondta Dani János. Már a családi temetés is szokatlan, de az mindenképpen, hogy a csontvázak mellett egy egész erszény római ezüstpénzt is találtak.

A leletekre április 26-án Derecske és Konyár között egy gázvezeték nyomvonalán végzett régészeti feltárás közben bukkantak, tudományos vizsgálatuk ezután kezdődik - tette hozzá Dani János. Az elsődleges vizsgálatok alapján a leletek a rámai császárság idejéből a 3. század környékéről származhatnak - jegyezte meg.

Első pillantásra egy olyan, "szokványos" bolygatott szarmata temetkezésre bukkantak, amelyben az eltemetett egyén csontjai rendezetlenül, nem anatómiai rendben helyezkedtek el - mondta Mester Péter ásatásvezető régész a részleteket ismertetve. A sírrészlet dokumentálását követően bontakozott ki a kutatók előtt a nem mindennapi leletegyüttes: napvilágra került egy második eltemetett felnőtt, egy férfi koponyája, egy ezüstfibula és a római ezüstdénárokból álló éremegyüttes. Miután kiderült, hogy két gyermeket is eltemettek a felnőttek mellett, világossá vált, hogy feltehetően egy családi temetkezéssel állunk szemben - magyarázta Mester Péter. A férfi koponyája mellett egy kis ezüst karikát, medencéje és alkarja között, a derekánál egy vaskést találtak. Az elhunyt lábához egy vöröses színű korongolt kerámiatálat helyeztek. A jobb oldalon fekvő, 10-14 éves gyermek mindkét karjánál egy-egy karperecet találtak. a két csontváz között pedig valószínűleg nem eredeti helyzetében került elő az ezüstfibula és egy ezüstérme.

Ezt a síregyüttest nemcsak a szarmatáknál nem mindennapos többes (családi) temetkezés rítusa teszi rendkívül különlegessé, hanem a sírba helyezett, minimum 18 darabból álló ezüst pénzérme-együttes, amelyet eredetileg egy kis, talán textil erszényben tehettek az elhunytak mellé. Az antropológiai és egyéb természettudományos vizsgálatok, a pénzlelet pontos numizmatikai meghatározása segítheti a különös családi temetkezés titkainak felderítését, valamint az akkor lezajlott történeti események részletes megismerését - mondta az ásatás vezetője.

Szerző
Témák
Derecske