Nagyanyáink bölcsessége: vegyünk nagy levegőt!

Publikálás dátuma
2018.05.04 16:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Nem foglalkozunk a légzéssel, megelégszünk azzal, hogy életben tart, pedig, ahogy nagyanyáink mondogatták: ha nagy levegőt veszünk, minden jobb lesz. Már a megfigyelése és a tudatosítása is hatalmas változásokat eredményez, fizikailag, lelkileg és energetikailag is.

A légzés jelentősége óriási, mégis alig foglalkozunk vele; gyakran csak az életben maradáshoz éppen elegendően, felületesen veszünk levegőt. Pedig ha kicsit is tudatosabbak lennénk, jelentősen növelhetnénk a teljesítőképességünket és csökkenthetnénk a stressz-szintünket – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ha úgy döntünk, elkezdünk odafigyelni a légzésünkre, már napokon belül hatalmas változásokat tapasztalhatunk: enyhül a fáradtság, a levertség, akár a fejfájás is, de javul a lelki, mentális és az energetikai állapot is. A légzés és az életünk minősége ugyanis erőteljesen hat egymásra.

Figyelni is elég

„Döbbenetes, hogy ennek, az egész életünket végigkísérő folyamatnak a tudatosítása mennyire el- és kilazít” – mondta a jógaoktató. Már az is kiegyensúlyozó hatású, ha különböző szituációkban - munka, evés, beszélgetés, sportolás, pihenés közben - felfedezzük: lélegzünk. Nagyon izgalmas ez például vezetés közben, amikor jóformán levegőt sem veszünk. A feszült, készenléti állapotban az orrunkon keresztül szívunk be egy keveset. Ha kicsit oda tudunk figyelni, hogy mélyebben lélegezzünk, minden könnyebbé válik: a dugó és a kellemetlenségek elviselése is.

A légzésfigyelés hatására a szervezet kellemesebb, lassabb, mélyebb, áramlóbb működésre „kapcsol”. A levegővétel hullámzását figyelve az elme elcsendesedik, megnyugszunk, oldódnak a pszichés feszültségek, fokozódik az energiaáramlás, hatékonyabbá és kreatívabbá válunk, de még az öngyógyító folyamatok is beindulnak. Érdemes megszoknunk, hogy mindig – akár veszekedés vagy intim helyzetek közepette is - megfigyeljük, hogyan lélegzünk. Jó módszer, ha reggel csak néhány perces légzésfigyelés után kelünk ki az ágyból. Mondogathatjuk is: „tudatosítom, hogy be-, és kilélegzem”, ez irányítja, és nem engedi kiskutyaként ugrándozni az elmét.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Mindez óriási lépés az önismeret és az egészség, valamint a boldogság magasabb szintje felé is, mert kicsit kívül tudunk helyezkedni az életünk sodrásán, fölé emelkedünk, nem vonódunk be annyira, ezáltal védettebbé válunk. A puha, lágy légzés boldogabbá tesz: oldja a szorongást, javítja a depressziós állapotot – nem véletlenül mondogatták nagyanyáink, bármi is történt: vegyünk nagy levegőt.

Bogdán-Molnár Virág szerint már az iskolában is tanítani kellene a légzés jelentőségét, játékos feladatokkal érdemes hozzászoktatni a gyerekeket a tudatos légzésfigyeléshez; el lehet például játszani, hogyan lélegzünk, amikor mérgesek, szomorúak vagy vidámak vagyunk, így megtanulhatják a szabályozását is.

2018.05.04 16:14

Mindenki köhög-tüsszög, igyon vírusellenes gyömbéres grépfrútlevet!

Publikálás dátuma
2018.12.18 20:43
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A nyálkás, hideg időben könnyű megfázni vagy elkapni a vírusos betegségeket. Ilyenkor különösen fontos a vitamin- és folyadékpótlás. Erre ideális a gyömbér és a grépfrút párosa, amellyel megelőzhetjük a téli nyavalyákat, felgyorsíthatjuk a szervezet méregtelenítő folyamait, és ezzel friss energiához is juthatunk a fárasztóbb napokon is.
A citrusfélék családjába tartozó grépfrút kevés cukrot, viszont rengeteg vitamint tartalmaz; egy pohár frissen facsart gyümölcslében körülbelül 100 kalória van, ezzel a mennyiséggel a szükséges napi C-vitamin mennyiség több mint 100 százalékát, az A-vitamin igényünk körülbelül 21 százalékát fedezhetjük. Ráadásul csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, segíti az emésztést, tisztítja a bőrt, és az asztma, sőt egyes tanulmányok szerint a rák megelőzésében is szerepet játszhat – írta az Ecolounge.
A gyömbér sem árt a vonalainknak, hatásos a fertőzések megelőzésben és a megfázás kezelésében, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyorsítja az emésztést, csillapítja a hányingert és erősíti a májat is. 
A két növény jótékony hatásait ötvözhetjük, ha frissen facsart grépfrútlevet reszelt vagy vékonyra szelt gyömbérdarabokkal ízesítjük.
2018.12.18 20:43

És egy hosszú uralom véget ért, a zselést letaszították a trónról

Publikálás dátuma
2018.12.18 16:37
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A tavalyi eladások alapján a Tesco elkészítette az ország szaloncukor-térképét.
Az áruházlánc a tavaly Magyarországon eladott több mint 1,3 millió csomag szaloncukor alapján idén először készített szaloncukor-térképet. Ebből kiderül, hogy megyei és regionális bontásban is a csokoládés-trüffeles íz a legkedveltebb. A dobogó második helyén a különlegesebb ízű, például narancsos-csokis, robbanócukorkás-málnás szaloncukor áll. Az örök klasszikus, a zselés csak a harmadik helyet csípte el. Az adatok szerint a magyar vásárlók nem kedvelik a kókuszos szaloncukrot, egyértelműen az van a sor végén.
A cég közleménye szerint az átlagos magyar fogyasztó vásárlásonként 2 üveg, kétharmad részben édes pezsgőt vesz. Bejgliből pedig mákos és diós is kerül az asztalra. Az áruházlánc adatai szerint országosan a mákos némileg (54,5%) kedveltebb íz, mint a diós. 
2018.12.18 16:37