Késik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.05.05 07:05
Fotó: Kállai Márton
Fotó: /

Hiába ígérték idén tavaszra, csak nyár végén mutatják be az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját – értesült lapunk. A NAT-tal kapcsolatos munkálatokra rálátó forrásunk szerint a késlekedés egyik oka az, hogy a kormány ugyan már kapott egy előzetes tervezetet, de a választások előtt nem nagyon foglalkozott az alaptantervvel, amely azt határozza meg, mit tanítsanak az általános- és középiskolákban. Ráadásul a fejlesztések irányában is vannak még kérdőjelek, ezek feloldásához kormánydöntésekre van szükség. Ilyen el nem döntött kérdés például a kilenc évfolyamos iskola ügye.

Késik a NAT-munkálatokkal kapcsolatos tájékoztató weboldal is – a fejlesztők arra várnak, hogy a döntéshozók zöld utat adjanak. Ez a késés azért is kínos, mert épp ezen a weboldalon lehetne majd véleményezni a tervezetet.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Forrásunk szerint ugyanakkor az alaptanterven dolgozó munkacsoportok jól együtt tudnak működni, a kormány eddig nem szólt bele a munkájukba - remélik, hogy ez a továbbiakban sem változik. Csépe Valéria, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos a Népszavának adott tavaly szeptemberi interjújában ugyancsak arról beszélt, hogy neki senki nem adta utasításba, minek kell vagy nem kell benne lennie az alaptantervben. Forrásunk szerint Csépe eleve úgy vállalta el a munkát, hogy csak akkor vesz részt a fejlesztésben, ha szabad kezet kap.

A kormány 2019 szeptemberétől vezetné be az új NAT-ot, de szakmai szervezetek úgy vélik, ehhez már túl késő. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint már tavaly szakmai és társadalmi vitára kellett volna bocsátani egy megfelelő színvonalú koncepciót, hogy az új NAT jövőre indulásra készen álljon. Noha a kormány korábban következetesen kitartott a 2019-es céldátum mellett, abban a levélben, amit Palkovics László oktatási államtitkár – leendő innovációs és technológiai miniszter – a CKP-nak még márciusban küldött, már fellelhető némi bizonytalankodás. Palkovics azt írta, a bevezetés időpontját hivatalosan még nem hirdették ki, így nem kell félni attól, hogy kifutnak az időből. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben életbe lép az új NAT. 

Szerző
2018.05.05 07:05

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14