Késik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.05.05 07:05
Fotó: Kállai Márton
Fotó: /

Hiába ígérték idén tavaszra, csak nyár végén mutatják be az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját – értesült lapunk. A NAT-tal kapcsolatos munkálatokra rálátó forrásunk szerint a késlekedés egyik oka az, hogy a kormány ugyan már kapott egy előzetes tervezetet, de a választások előtt nem nagyon foglalkozott az alaptantervvel, amely azt határozza meg, mit tanítsanak az általános- és középiskolákban. Ráadásul a fejlesztések irányában is vannak még kérdőjelek, ezek feloldásához kormánydöntésekre van szükség. Ilyen el nem döntött kérdés például a kilenc évfolyamos iskola ügye.

Késik a NAT-munkálatokkal kapcsolatos tájékoztató weboldal is – a fejlesztők arra várnak, hogy a döntéshozók zöld utat adjanak. Ez a késés azért is kínos, mert épp ezen a weboldalon lehetne majd véleményezni a tervezetet.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Forrásunk szerint ugyanakkor az alaptanterven dolgozó munkacsoportok jól együtt tudnak működni, a kormány eddig nem szólt bele a munkájukba - remélik, hogy ez a továbbiakban sem változik. Csépe Valéria, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos a Népszavának adott tavaly szeptemberi interjújában ugyancsak arról beszélt, hogy neki senki nem adta utasításba, minek kell vagy nem kell benne lennie az alaptantervben. Forrásunk szerint Csépe eleve úgy vállalta el a munkát, hogy csak akkor vesz részt a fejlesztésben, ha szabad kezet kap.

A kormány 2019 szeptemberétől vezetné be az új NAT-ot, de szakmai szervezetek úgy vélik, ehhez már túl késő. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint már tavaly szakmai és társadalmi vitára kellett volna bocsátani egy megfelelő színvonalú koncepciót, hogy az új NAT jövőre indulásra készen álljon. Noha a kormány korábban következetesen kitartott a 2019-es céldátum mellett, abban a levélben, amit Palkovics László oktatási államtitkár – leendő innovációs és technológiai miniszter – a CKP-nak még márciusban küldött, már fellelhető némi bizonytalankodás. Palkovics azt írta, a bevezetés időpontját hivatalosan még nem hirdették ki, így nem kell félni attól, hogy kifutnak az időből. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben életbe lép az új NAT. 

Szerző
2018.05.05 07:05

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48