Előfizetés

Késik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:05
Fotó: Kállai Márton

Hiába ígérték idén tavaszra, csak nyár végén mutatják be az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját – értesült lapunk. A NAT-tal kapcsolatos munkálatokra rálátó forrásunk szerint a késlekedés egyik oka az, hogy a kormány ugyan már kapott egy előzetes tervezetet, de a választások előtt nem nagyon foglalkozott az alaptantervvel, amely azt határozza meg, mit tanítsanak az általános- és középiskolákban. Ráadásul a fejlesztések irányában is vannak még kérdőjelek, ezek feloldásához kormánydöntésekre van szükség. Ilyen el nem döntött kérdés például a kilenc évfolyamos iskola ügye.

Késik a NAT-munkálatokkal kapcsolatos tájékoztató weboldal is – a fejlesztők arra várnak, hogy a döntéshozók zöld utat adjanak. Ez a késés azért is kínos, mert épp ezen a weboldalon lehetne majd véleményezni a tervezetet.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Forrásunk szerint ugyanakkor az alaptanterven dolgozó munkacsoportok jól együtt tudnak működni, a kormány eddig nem szólt bele a munkájukba - remélik, hogy ez a továbbiakban sem változik. Csépe Valéria, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos a Népszavának adott tavaly szeptemberi interjújában ugyancsak arról beszélt, hogy neki senki nem adta utasításba, minek kell vagy nem kell benne lennie az alaptantervben. Forrásunk szerint Csépe eleve úgy vállalta el a munkát, hogy csak akkor vesz részt a fejlesztésben, ha szabad kezet kap.

A kormány 2019 szeptemberétől vezetné be az új NAT-ot, de szakmai szervezetek úgy vélik, ehhez már túl késő. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint már tavaly szakmai és társadalmi vitára kellett volna bocsátani egy megfelelő színvonalú koncepciót, hogy az új NAT jövőre indulásra készen álljon. Noha a kormány korábban következetesen kitartott a 2019-es céldátum mellett, abban a levélben, amit Palkovics László oktatási államtitkár – leendő innovációs és technológiai miniszter – a CKP-nak még márciusban küldött, már fellelhető némi bizonytalankodás. Palkovics azt írta, a bevezetés időpontját hivatalosan még nem hirdették ki, így nem kell félni attól, hogy kifutnak az időből. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben életbe lép az új NAT. 

Polték miatt titkolják a GRECO-jelentést

Hargitai Miklós, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:00
NYUGALOM - Miután Pápa Levente, az Együtt volt politikusa feljelentést tett a jegybank alapítványai miatt, Matolcsy György MNB-e
Az ügyészség antikorrupciós teljesítményét érintő kemény kritikák miatt akarja az Orbán-kormány titokban tartani a dokumentumot – értesült lapunk.

– Magyarország 1999-ben csatlakozott az Európai Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportjához, a GRECO-hoz. Ez a testület máig ötször, 2003-ban, 2006-ban, 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben értékelte hazánkat – mondta lapunk érdeklődésére Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója annak kapcsán idézte ezt fel, hogy lapunk megírta: a magyar kormány nem járult hozzá a friss GRECO-értékelés közzétételéhez.

A legutóbbi Magyarországról készült és publikussá tett GRECO-átvilágításban főként a parlamenti képviselőket, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzésével kapcsolatban fogalmaztak meg ajánlásokat. Ez annak idején nagy port kavart, hiszen a legfőbb ügyész jogállása, a bíróságok igazgatása, vagy például a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozata és összeférhetetlensége körében igen kritikus megállapításokat tettek. – A GRECO most már azt vizsgálta, hogy Magyarország végrehajtotta-e a javaslatokat – mondta Ligeti Miklós, aki szerint épp ezért hiába titkosította most a kormány a jelentést, annak tartalma sejthető, és erősen valószínűsíthető, hogy „nem dicsérték agyon” az Orbán-kabinetet.

Mint emlékezetes, három éve a szervezet értékelő testülete (GET) azt állapította meg a magyar vádhatóságról: „A közbizalom érdekében kulcsfontosságú, hogy az ügyészség pártatlan és a nem megfelelő befolyástól mentes legyen, és annak is tűnjön. E cél elérése érdekében a GET úgy véli, hogy szélesebb körben kellene lehetővé tenni külső elszámoltatási és átláthatósági mechanizmusok működését az ügyészségeket illetően (…) Az a tény, hogy a Parlament kétharmados többségi szavazata szükséges az új legfőbb ügyész megválasztásához, lehetővé teszi, hogy egy kisebbség megakadályozza egy új legfőbb ügyész megválasztását, valamint, hogy az előző legfőbb ügyész határozatlan időre tovább maradjon hivatalban”.

– A TI vizsgálja, miként lehetne rákényszeríteni a kabinetet arra, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumot – szögezte le Ligeti, hozzátéve, mivel nem ismert a szöveg, nem is lehet a kormány fejére olvasni az újabb mulasztásokat.

– 2015-ben a legkomolyabb kifogásokat a legfőbb ügyész mandátumával kapcsolatban fogalmazta meg a jelentés, szóvá téve, hogy – mivel kétharmados többség kell az utódja megválasztásához, úgyszólván leválthatatlan – fogalmazott lapunk kérdésére Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, aki ismételt adatkéréssel sem tudta elérni a dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

A politikus a Népszavának azt mondta: Brüsszelben tényként kezelik, hogy a mostani anyag szintén a vádhatósággal kapcsolatban a legkritikusabb, nem csak Polt változatlanul fennálló bebetonozása miatt, hanem azért is, mert az antikorrupciós ügyészségi munka gyakorlatilag értékelhetetlen. Jávor szerint most már csak a jogi út marad: a bíróság előtt vagy az adatvédelmi hatóság bevonásával tisztázni kell a GRECO-jelentés státuszát, és azt is, hogy ki lehet-e kényszeríteni a publikálást.

A GRECO az Európa Tanács szerve, valójában egy önkéntes együttműködés, nem egyértelmű, hogy a jelentései minek minősülnek, az EP-képviselő ugyanakkor úgy véli: mindenképpen közérdekű adatnak tekintendőek. – Jogos kérdés az is, miért akar tag lenni egy önkéntes szerveződésben egy kormány, amelyik annyit sem hajlandó tenni a korrupció ellen, hogy a kritikus megállapításokat, illetve az ajánlások teljesítéséről szóló előrehaladási jelentést nyilvánossá teszi – jegyezte meg Jávor, azt is hozzátéve, hogy a titkolózás azt üzeni, „nem zavar minket a korrupció, hiszen abból élünk”.

Meleg, szeles és zivataros lesz a szombat

Publikálás dátuma
2018.05.04. 21:14
Illusztráció/AFP fotó
Szombaton a déli területeken lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi, északkeleti szelet erős lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, néhol ennél kissé hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali szombaton többnyire 26 és 32 fok között várható.

Vasárnap is napos idő ígérkezik délen és nyugaton több, másutt kevés gomolyfelhővel. Délen és nyugaton elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali 24 és 29 fok között valószínű.

Hétfőn napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. ( forrás: met.hu)