Előfizetés

Kiderült, mi okozta az informatikai katasztrófát a választás éjszakáján

Publikálás dátuma
2018.05.04. 19:33
Fotó: Vajda József

Az Ernst & Young Tanácsadó Kft. elvégezte a 2018. évi országgyűlési képviselők választását kiszolgáló informatikai rendszer működési eseményeinek elemzését. Mint jelentésükben írták, megpróbáltak átfogó képet alkotni azzal kapcsolatban, hogy mi vezethetett a választás napi működési rendellenességekhez.

Fotó: Konyhás István

Fotó: Konyhás István

A végleges álláspont kialakítását ugyanakkor korlátozta, hogy a szükséges technikai információk nem teljes körűen álltak rendelkezésükre. "Jogszabályi felhatalmazás hiányában, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva, több szervezet megtagadta az adatszolgáltatást, így az általunk hozzáférhetővé vált napló állományok és egyéb adatok nem nyújtottak teljes képet egy átfogó és részletes vizsgálat elvégzéséhez" - közölték. Azt is megjegyezték ugyanakkor, hogy sikerült "egy viszonylag pontos képet alkotniuk" arról, mi történt aznap.

Főbb megállapítások:

  • Azért dőlt össze a választás.hu oldal, mert nem bírta a megnövekedett terhelést. Az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalék portálra, amely attól kezdve "probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatását".
  • Az adatok feldolgozását végző Nemzeti Választási Rendszer (NVR) elkülönülten működik a valasztas.hu-tól, előbbi informatikai hiba nélkül működött. A valasztas.hu-n publikált adatok nincsenek hatással a végeredmény megállapítására, azt ugyanis papír alapú jegyzőkönyvek alapján számolják ki.
  • Az NVI igényei alapján kialakítandó új választási portál fejlesztését az IdomSoft Zrt. az általa kiválasztott alvállalkozó bevonásával, a Webtown Kft.-vel kezdte meg. „Az együttműködési nehézségek megoldása” érdekében a Nemzeti Választási Iroda úgy döntött, közvetlenül a portált fejlesztő alvállalkozóval köt szerződést.
  • Az üzemeltető által összeállított rendszerterv alapján a rendszernek képesnek kell lennie kiszolgálni az országos választások csúcsterhelésének megfelelő látogatószámot
  • A terheléses tesztek során ellenőrizték a felső korlátokat, a kiszolgálás stabilan fennmaradt
  • A terheléses tesztek alatt a teszteket végző cég együttműködött a megrendelővel, az üzemeltetővel és a biztonsági központ szakértőivel. A megrendelő tájékoztatása a terheléses tesztek eredményéről a teszteket lefolytató cég feladata volt. A rendszer belső performancia problémáinak azonosítása, korrekciós javaslatok kidolgozása és jelzése megrendelő felé üzemeltetői feladat volt. A terheléses teszteket végző cég a választásokat megelőző napok terheléses teszteléseinek jegyzőkönyveit a választások után adta át megrendelő részére, melyekben bizonyos konfigurációs állapotoknál performancia problémák kerültek rögzítésre. Ugyanezen időszakból performancia problémára utaló üzemeltetői jelzés nem érkezett".
  • A terheléses tesztelések alatt nehézséget jelentett, hogy nem volt olyan megfelelő tesztelési célra szolgáló környezet, ami az éles rendszerrel felépítésben teljesen megegyezett volna

A honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban egyébként a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat.

Négy országos listás mandátum kiadásáról döntött az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén döntött az áprilisi országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szerzett, de arról lemondó jelöltek mandátumának kiadásáról.

A tavaszi parlamenti választáson listáról mandátumot szerző Molnár Csaba (DK), Niedermüller Péter (DK), Vona Gábor (Jobbik), és Gőgös Zoltán (MSZP) is lemondott mandátumáról. A jogszabály szerint a listán szerzett mandátumok megüresedése esetén a jelölőszervezetek nevezhetik meg, kinek kérik a megüresedett mandátum kiadását. A Molnár Csaba lemondása miatt megüresedett mandátumot László Imrének, Niedermüller Péter mandátumát Arató Gergelynek kérte kiadni a DK. A Vona Gábor lemondása miatt megüresedett mandátumot Rig Lajosnak kérte kiadni a Jobbik.

Az MSZP pedig Gőgös Zoltán mandátumát Harangozó Tamásnak kérte kiadni. Az NVB egyhangú döntéssel a képviselőknek kiadta a mandátumokat. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához. Az országgyűlési választáson listáról mandátumot szerző képviselők péntek délután veszik át mandátumaikat az Országházban, miután a Kúria valamennyi választási jogorvoslatot elbírálta csütörtökön és a választás listás eredménye is jogerőre emelkedett. 

Laborbalesetet szenvedett virológus - Elhagyhatja a kórházat

Most már egészen biztosan nem fertőződött meg ebolavírussal az a magyar kutató, aki három hete szenvedett balesetet ebolakutatás közben az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az MTI érdeklődésére pénteken. Szlávik János elmondta, a kutatót pénteken hazaengedik a kórházból, mert teljesen tünet- és panaszmentes.

A főorvos hozzátette: letelt az eddig ismert leghosszabb lappangási idő, ami ebolagyanú esetén 21 nap. A virológust azonban utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges. Szlávik János beszámolt arról, hogy a tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

A kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben.

Szlávik János korábban elmondta, hogy a virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál - tette hozzá. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek - ismertette, hangsúlyozva, ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára. Az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végig figyelemmel kísérte az esetet, koordinált azzal kapcsolatban mindent, és minden nap jelentést kapott tudós állapotáról. A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot (NBL) 2013 májusában mutatták be a sajtónak. A Közép-Európában egyedülálló intézmény a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelelően alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint biokémiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll, még a levegő sem juthat ki az épületen kívülre. A legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják.

A NBL szorosan együttműködik az Európában található többi referencialaboratóriummal, és elvárás, hogy a budapesti intézményben ugyanazt a kórokozót többféle módszerrel is ki tudják mutatni. A laboratóriumban a legfertőzőbb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, az állatokban szívférgességet okozó fonálféreg, továbbá vizsgálatokat folytatnak az újinfluenza (H7N9) vírusával is.