A csehek is gyártottak novicsokot?

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:34
A Moszkva-barát Milos Zeman - AFP fotó

Meglepő kijelentéssel állt elő Milos Zeman cseh elnök. Csütörtök este kifejtette, hogy Csehországban kis mennyiségben állítottak elő novicsok nevezetű mérget, amit a tesztelését követően megsemmisítettek. Ezzel a vegyülettel mérgezhették meg a Nagy-Britanniában élő egykori orosz-brit kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát.

A cseh államfő azt közölte, a katonai hírszerzéstől szerezte a méreggel kapcsolatos új információkat. Egy másik cseh hírszerző szolgálat, a BIS ugyanakkor azt közölte, a tesztelésnek alávetett anyag nem a novicsok volt. Zeman állítólag áttanulmányozta a két hazai hírszerzés jelentését, és ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy „nálunk gyártottak ebből a novicsokból, amit aztán teszteltek is, majd megsemmisítették. Képmutatás elkendőzni, hogy ez nem így volt... önbecsapás lenne mást állítani” – véli a cseh elnök. Mint mondta, azt is lehet tudni, hol kísérleteztek a vegyülettel és azt is, hogy mikor. Szakértők szerint a világon igen kevés olyan laboratórium létezik, ahol képesek ilyen anyaggal kísérleteket folytatni.

Nagy-Britannia az orosz titkosszolgálatot vádolta Szkripal és lánya megmérgezésével. A moszkvai külügyminisztérium visszautasította a vádat és jelezte, hogy akár Csehországból is származhatott az az idegméreg, amellyel az angliai Salisburyban megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripalt és lányát. A cseh védelmi tárcavezető, valamint a külügyminiszter is visszautasították a vádakat. Andrej Babis kinevezett kormányfő pedig kijelentette, az oroszok ezzel minden határon túlmentek. Az moszkvai kormányzat emellett azt is közölte, hogy az anyag Szlovákiából vagy Svédországból is származhatott.

Az esetet követően az Egyesült Királyság és 16 további EU-tagállam, - beleértve Magyarországot is - utasított ki területéről orosz diplomatákat. Donald Trump amerikai elnök 60 orosz diplomata kiutasításáról és a seattle-i orosz konzulátus bezárásáról döntött.

Nem kizárt, hogy az oroszbarát Zeman a moszkvai kormányt próbálta jobb színben feltüntetni.

Szerző

Tisztítótűz a chilei egyházban

Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:32
A VATIKÁNBAN JÁRTAK FOTÓ: AFP/TIZIANA FABI
Ferenc pápa képes belátni azt, ha hibázik. Ez történt a chilei papok által elkövetett szexuális bántalmazások ügyében is.
FRANCISCO JAVIER ERRÁZURIZ - A bíboros is eltussolhatta a szexuális visszaélések ügyét

FRANCISCO JAVIER ERRÁZURIZ - A bíboros is eltussolhatta a szexuális visszaélések ügyét

A napokban két fontos személyiség járt a Vatikánban Ferenc pápánál. Egyrészt Francisco Javier Errázuriz bíboros, Valparaíso érseke, a chilei Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a dél-amerikai állam egyházának legbefolyásosabb személyisége. A világegyházban sem számít jelentéktelennek, hiszen tagja annak a kilenctagú, főpapokból álló fórumnak, amelyet Ferenc pápa 2013-ban azért hozott létre, hogy munkáját segítse. Ez is azt jelzi, hogy a chilei kardinális mekkora hatást gyakorol a pápára. Greg Burke, a Szentszék szóvivője szerint a grémium elkészítette a Kúria reformjára vonatkozó javaslatait, amelyet hamarosan átadnak Ferenc pápának.

A Vatikánban járt azonban egy másik ismert chilei személyiség is, nevezetesen Juan Carlus Cruz, egy philadelphiai vállalat kommunikációs vezetője, aki nem titkolja homoszexualitását. Ő a hírhedt chilei pap, Fernando Karadima egyik legismertebb áldozata, aki a tehetősebbek által lakott fővárosi, santiagói negyedben, El Bosquéban követte el évtizedeken át a borzalmakat. A már 87 éves lelkipásztort 2011-ben, még XVI. Benedek pápasága idején mondta ki bűnösnek egy vatikáni bíróság: a testület megállapította, hogy számos alkalommal bántalmazott szexuálisan fiatalokat. Életfogytiglanig tartó vezeklésre ítélték. Chilei bíróság csak azért nem ítélte el, mert a helyi jogrend szerint az általa elkövetett bűncselekmények elévültek.

Cruz, illetve Karadima sok más áldozata is úgy véli, Errázuriz bíboros, valamint az egyházi vezetés több más tagja éveken tudtak a szexuális visszaélésekről, de nem tettek ellene semmit, s eltussolták ezeket az ügyeket – emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cruz 15 éves volt, amikor bántalmazta a főpap. Alighanem senki sem hitt volna neki, vagy legalábbis a társadalom egy része úgy tett, mintha mi sem történt volna. Karadima ugyanis egyfajta személyi kultuszt épített ki maga köré, egyesek már-már szentként tisztelték. Szívesen fogadott el ajándékokat a hívektől. Karadima iskolát is működtetett, amelyben több papot is nevelt. A chilei püspöki kar 32 tagjából négyen Karadima köréből származnak. Közéjük tartozik Osorno egyházmegye püspöke, Juan Barros is. aki vélekedések szerint nem csak tudott a pap által elkövetett borzalmakról, hanem tettestársaként is emlegetik.

Ferenc pápa azonban nem hitt azoknak, akik Barrost is bűncselekmények elkövetésével vádolták. Ezért 2015 januárjában az addigi tábori püspököt a dél-chilei egyházmegye élére nevezte ki. Negatív visszhangja volt a lépésnek Chilében, többen úgy vélték, Ferenc pápa nem akar kiállni a szexuálisan bántalmazottakért, és ő is azokat támogatja, akik szőnyeg alá akarták söpörni ezeket az eseteket. Még rosszabb lett az egyházfő megítélése a helyiek körében, amikor idén januárban, chilei látogatása során egy újságírói kérdésre válaszolva rágalomnak nevezte az osornói püspök elleni vádakat, és indulatosan bizonyítékokat követelt. Ugyanakkor amikor hazatért a Vatikánba, még a repülőgép fedélzetén bocsánatot kért az esetért. Chilei vizitje során viszonylag kevesen voltak szentmiséin, ami elsősorban a botrányok sorozatára vezethető vissza.

Ferenc pápa hallgatott a bírálókra. Ezért februárban a korábban megannyi szexuális visszaélést feltárt máltai érseket, Charles Sciclunát, valamint a spanyol jogi szakértőt, Jordi Bertomeut menesztette Chilébe, hogy járjanak utána annak, mi is történt valójában. Ők ketten, Santiagóban, illetve New Yorkban összesen 64 tanút hallgattak meg. Március 20-án aztán egy 2300 oldalas jelentést tettek le a pápa asztalára. Hogy pontosan mi volt a dokumentumban, nem lehet tudni, de minden jel szerint az egyházfőt megrendítették a benne foglaltak. Elismerte ugyanis, hogy súlyos hibákat követtek el, fájdalmas és szégyent érez a visszaélések kapcsán. Megjegyezte továbbá, hogy nem rendelkezett megfelelő információkkal. Ezért május közepére megbeszélésre rendelte az ország főpapjait, hogy a hogyan továbbról cseréljenek eszmét, megtárgyalják, milyen következményei legyenek a visszaéléseknek.

A pápa véleményében 180 fokos fordulat történt a chilei események kapcsán, amit az is jelez, hogy több áldozatot is a Vatikánba invitált, Cruz mellett James Hamiltont és José Andres Murillót, utóbbi kettő szintén súlyos vádakkal illette Barros püspököt. Ferenc pápa négy napon át beszélgetett az egykori áldozatokkal. Burke vatikáni szóvivő azt közölte, a pápa személyesen akart bocsánatot kérni tőlük.

James Hamilton a megbeszélések után elismerően beszélt a pápáról, a Twitteren kifejtette, igen konstruktív megbeszéléseken vannak túl. Murillo azt közölte, azt közölte a pápával, hogy a szexuális visszaélés hatalommal való visszaélésnek felel meg.

Az Associated Press úgy tudja, hogy a pápának átadott bizonyítékok között az áldozatok szóvivőjének is tartott Cruz egyik levele is szerepelt, amelyben részletesen beszámolt a szexuális visszaélésekről. A pápa jó embernek nevezte Cruzt, aki helyesen akar cselekedni.

Megfigyelők szerint az elmúlt hetek történések után valóságos földrengés várható a chilei katolikus egyházban. A legnagyobb kérdés az, mi lesz Errázuriz sorsa. Kitart-e mellette a pápa, vagy tanácsadói testületéből is meneszti. A bíboros egy ízben azt közölte, nem is tud áldozatként tekinteni Cruzra.

Szerző
Témák
egyház pápa Chile

"Tisztességes Szlovákiáért" tüntettek több mint tízezren

Ismét több szlovákiai városban tüntettek a "Tisztességes Szlovákiáért" jelszóval pénteken késő délután, a demonstrációk közül a résztvevők számát tekintve a pozsonyi megmozdulás volt jelentős, azon becslések szerint több, mint tízezren vettek részt.

A pénteki volt az első jelentősebb hasonló jellegű megmozdulás volt Pozsonyban néhány hetes szünet, illetve azt követően, hogy az előző demonstrációk következményeként, április közepén lemondott Tomás Drucker belügyminiszter és bejelentette posztjáról való távozását Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén tartott pénteki megmozduláson elhangzott követelések általános megfogalmazásúak és sokkal szerteágazóbbak voltak, mint a korábbi tüntetéseken.

A pozsonyi megmozdulás műszakilag átlagon felül bebiztosított és láthatóan jól szervezett volt. A szónoki színpadon a szervezők mellett liberális értelmiségek, újságírók, színészek szólaltak fel, különböző véleményeket, illetve követeléseket megfogalmazva. Ezek között olyanokat lehetett hallani mint, hogy "az emberek nem bíznak a kormányban", "tisztességes rendőrséget és bíróságokat", "nem átláthatóak a hadsereg beszerzései". A szónokok hangsúlyozták azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy a szlovák közmédiában (RTVS) dolgozó újságírók munkájába "beavatkozzon a politika." Ez utóbbi egy újságírók által a héten kiadott - az RTVS vezetését bíráló - nyilatkozattal van összefüggésben, amely azután született meg, hogy a több száz fős személyi állományú szlovák közmédia nem hosszabbította meg négy külsős munkatársának szerződését, négy másik alkalmazottat pedig elbocsátott.

A szervezők állítása szerint a megmozdulás üzenete az volt, hogy megmutassák a politikusoknak, nem igaz, hogy "aki megnyeri a választásokat, az mindent megtehet." Ennek jegyében a tüntetésen számos "polgári aktivista" gyűjtött aláírásokat egy néhány hete meghirdetett - előrehozott választások kiírását célul tűző - petícióhoz, mások pedig a legnagyobb szlovák liberális lap ingyenes - a tüntetés témáihoz kötődő tartalmú - különkiadásának példányait is osztogatták.

A pozsonyi tüntetést este fél hétkor befejezettnek minősítették a szervezők.

Szlovákiában azt követően kezdődtek példátlan nagyságú tüntetések, hogy február végén - vélhetően munkájával összefüggésben - meggyilkoltak egy fiatal, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. Az újságíró-gyilkosság ügye később politikai színezetet kapott, majd belpolitikai válságba torkollt, amelynek hatására széleskörű - Robert Fico kormányfő távozását is magába foglaló - átalakításon esett át a szlovák kormány. A válság ezt követően csak részben csillapodott, a tüntetéssorozat pedig - bár vesztett lendületéből - nem maradt abba teljesen, új témák mentén folytatódott.

Szerző