Előfizetés

Nagy nap a Kossuth téren - Alakuló ülés tüntetésekkel

Publikálás dátuma
2018.05.08. 11:17
Fotó: Koncz Tamás
Mint nem különösebben nehéz helyzetben lévő vátesz, jeleztük: az Áder János államfő által kormányalakításra felkért Orbán Viktornak kissé kellemetlenné tehetik a ha - egyelőre legalábbis - nagy erőt nem is mutató, de legalább szemtelen piaci légy módjára a Kossuth tér környékére vissza-visszatérő tüntetők az első munkanapját az új országgyűlésben.

Amit arról szintén beszámoltunk, keddre virradó éjjel zavartalanul tüntethetett ötven-nyolcvan ember a Parlamentnél, reggel azonban kiürítették a Kossuth teret a rendőrök. 

Délelőtti történések: 

A kiürítés során többen jelezék: nem hallották, hogy a rendőrök felszólították volna őket arra, hogy hagyják el a teret, egyszerűen csak megfogták, és vitték őket. A Ligetvédő akcióiról ismertté vált Komáromy Gergelyt egyszerre négy rendőr cipelte el, ő némi hámsérülést is szerzett a karján az akció során. Ezt követően a civilek helyett a rendőrök kezdték élőlánccal körbevonni a parlamentet. Reggel fél 9 óra tájban mintegy kétszáz egyenruhás tartózkodott a téren, elkezdték kipakolni a kordonokat, és a képviselők ünnepélyes bevonulásához szükséges vörös szőnyeget.

Az új Fidesz-frakció a parlamenti vörös szőnyegen, középen Orbán Viktor 

A szocialisták újra kitették az Európai Uniós zászlaját az Országházra – tájékoztatta lapunkat Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Népszava fotó

Népszava fotó

Mint emlékezetes, Kövér László fideszes házelnök 2014 májusában vetette le a Parlament épületéről az EU-lobogót, amit novemberben aztán az ülésteremből is kivitetett. Szintén Kövér utasítására decemberben a képviselői irodaházról is leszedték az uniós zászlót. A Jobbik akkor örömmel fogadta ahogy fogalmaztak, a gyarmatosító szimbólum elleni fellépést. 

Négy évvel később, valamivel kilenc óra előtt a Jobbik képviselői bevonultak a parlamentbe, a tüntetők a Benny Hill Show üldözős jeleneteinek aláfestőzenéjével üdvözölték őket, jelezvén: bohóckodás, amit az ellenzéki politikusok csinálnak. Elmondták, minden ellenzéki képviselőt, aki átvette a mandátumát, kollaboránsnak tekintenek. Időközben megérkeztek az Alkotmány utcába a második tüntetőcsoport, a Civil Ellenzéki Kerekasztal aktivistái is. 

Helyszíni tudósítónk információi szerint ekkor, vagyis reggel 9 körül mintegy 150-200 tüntető tartózkodott a helyszínen. A rendőrsorfal mögött néhány percre felbukkant a téren Pintér Sándor belügyminiszter, hogy ellenőrizze, minden rendben zajlik-e. 

Közben az MSZP és a Párbeszéd parlamentbe jutott képviselői esküt tettek az „európai demokratikus Magyarországra”. A köztársaság kövétől indulunk a parlamentbe és ide is szeretnénk is visszaérkezni a ciklus végére, amikor Magyarországon valóban köztársaságban élhetünk – jelentette ki Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, küzdeni mindenhol kell, és mindenhol lehet is. Küzdeni megyünk a parlamentbe, nem melegedni – szögezte le Karácsony, hozzátéve: a választás nem volt tiszta és az, aki ilyen versenyben győz, nem érdemli meg a tiszteletet.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

 A Kossuth tér környéke 10 óra körül már egyre hangosabb, a mérges tüntetők  teljes hangerővel kiabálják, hogy "Diktátor!" és "Orbán takarodj!". A helyszínen tartózkodó Hadházy Ákos, az LMP képviselője  munkatársunknak elmondta, ő majd később teszi le a képviselői esküt, mert úgy legalább nem kell majd olyan "politikusokkal" egy térben tartózkodnia, mint Farkas Flórián. Hadházy szerint egyértelmű, hogy a Fidesz fél a tüntetőktől, ezért vezényeltek ki annyi rendőrt néhány száz emberrel szemben. Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a tüntetők egy része kollaboránsnak tekinti azokat az ellenzéki politikusokat, akik felvették mandátumukat, Hadházy úgy válaszolt: megérti az ellenérzéseket. Mint mondta, neki megvannak az indokai arra, miért ül be a parlamentbe, de ezeket majd később fogja ismertetni. Annyit elárult, hogy a korrupciós ügyek feltárását folytatni fogja. 

Valamivel tíz óra után hivatalosan is megkezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése. Rövid beszédek hangzottak el, majd tüntetők (létszámuk mintegy 300-400 főre duzzadt) megindultak a Parlament épülete felé, a rendőrök engedték őket, egészen a főbejáratig.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Itt újabb rendőrsorfal alakult ki, a tüntetők a képviselőknek üzenve azt kiabálták, hogy "Gyertek ki!". Munkatársunknak az egyik rendőr azt mondta: azért engedték be az embereket a térre, "mert demokrácia van".

Megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése
MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Megnyitotta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését kedden 10 óra után néhány perccel.Az államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 12 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét. A jelenlévők ezután közösen elénekelték a Himnuszt.Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését. Az Országházba fokozott biztonsági ellenőrzés mellett léphettek be a meghívottak és az (a ki nem tiltott - a szerk.)  újságírók. 

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.


3/4 11 - Duzzad a tüntetők létszáma, (köztük sok fiatal) és ezzel együtt nő a harag és elszántság is. Tudósítónk közlése szerint már mintegy 500-1000 dühös emberrel néznek szembe az egyre tanácstalanabb rendőrök a Parlament főbejáratának közelében. A nekik "Orbán kutyái" szidalmakat kiabálók, és a többi tüntető egy nemzetiszínű szalaggal alkotott egyfajta sajátos kordont, amivel egyre közelebb nyomakodnak a bejárathoz.  Miközben a Parlament falain belül zajlik a méltóságteljesnek szánt alakuló ülés, kívül zúg az Orbán takarodj!  És a Jöjjön ki!

11 óra - Ismét élőlánc formálódott az Országház körül a tüntetőkből, majd a demonstrálók kisebb laza csoportosulásokat alkotva "elszivárogtak" a térről, ám jelezték: még nincs vége. 

Elfogták a parkoló autókat felgyújtó suhancot (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.08. 10:53
Fotó: police.hu

A bajai rendőrök a vasútállomáson elfogták azt a 17 éves helyi fiút, aki a gyanú szerint felgyújtott három parkoló három személyautót, és további öttel is ilyen szándékai voltak. A fiatalt a beismerő vallomása után őrizetbe vették, és rongálás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A rendőrség a közlés szerint előterjesztést tesz előzetes letartóztatásának indítványozására.

Elfogták a parkoló autókat felgyújtó suhancot (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.08. 10:53
Fotó: police.hu

A bajai rendőrök a vasútállomáson elfogták azt a 17 éves helyi fiút, aki a gyanú szerint felgyújtott három parkoló három személyautót, és további öttel is ilyen szándékai voltak. A fiatalt a beismerő vallomása után őrizetbe vették, és rongálás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A rendőrség a közlés szerint előterjesztést tesz előzetes letartóztatásának indítványozására.