Előfizetés

Hadházy: A kormány már csak a néptől fél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.08. 16:09
Hadházy Ákos a május 8-i kormányellenes tüntetésen. Forrás: Népszava/Koncz Tamás
Az Orbán-kabinet választások útján sem leváltható: ahhoz, hogy változzon valami, a lakosság külső nyomására lesz szükség. Hadházy Ákos LMP-s politikus a keddi kormányellenes tüntetésen nyilatkozott lapunknak.

– Részt vesz a parlament alakuló ülésén, leteszi az esküt?

– Nem, nem most teszem le. Ebben van némi önzés is, hiszen így legalább nem kell Farkas Flóriánnal – egy köztörvényes bűnözővel  – és a miniszterelnökkel együtt részt vennem az eseményen. A másik okom, hogy valamilyen formát kellett találnom a tiltakozásnak; ez a parlament nem nevezhető legitimnek, jobban örültem volna, ha ma egyetlen ellenzéki képviselő sem jött volna el az alakuló ülésre. Később én is esküt teszek, de igyekszem úgy dolgozni, hogy azzal ne legitimáljam a fennálló hatalmat.

– A kormányellenes tüntetés résztvevői viszont arról beszélnek, hogy aki ellenzékiként beül a parlamentbe, az a Fidesz-KDNP kollaboránsa lesz.

– A kételyek jogosak. A dilemma ugye az, hogy bármilyen jól végzi dolgát egy ellenzéki parlamenti képviselő, azzal mintegy törvényes keretet ad a kormánypárt munkájának. Ráadásul, választásokkal valószínűleg már nem lehet megbuktatni a jelenlegi rendszert, a kormány pedig a jelek szerint igazságszolgáltatás és a szabad sajtó maradékának bedarálására készülhet. Abban, hogy ez így alakult, az ellenzéki pártoknak is nagy szerepe van. Mindezzel együtt én kész vagyok az eskütételre, és meg is fogom indokolni döntésemet.

– Magyarán, most indokokat keres a mandátum felvételéhez?

– Az okaim eddig is megvoltak, de csak később beszélek róluk.

– Hogyan képzeli a folytatást? Számíthatunk újabb korrupciós botrányok feltárására?

– Igyekezni fogok, a szándék és az eszközök mindenesetre megvannak a tényfeltáró munkához. A gépemen most is sok korrupciógyanús eset anyagait tárolom – egészen elképesztő, hogy rögtön a választások után újra belekezdtek a lopásba, ráadásul ugyanolyan módszerekkel zajlik minden, mint korábban.

– Mit tehet, tehetnek a kormányzati kétharmad túlsúlyával szemben?

– Ha az ellenzék képes a valódi együttműködésre, az jelenthet némi reményt, de ehhez komoly külső nyomásra, a választók, a polgárok figyelmeztetésére is szükség lesz. Ott tartunk, hogy számos dolgot már csak a nép kényszeríthet ki a kabinettől, a parlamenti pártok nem: például az állami propaganda megszüntetését, vagy azt, hogy a kormánytól független korrupció ellenes szervezet álljon fel; sőt, a jelek szerint külső kényszer kell az ellenzék megújulásához is.

– A korábbi hírekkel ellentétben nem volt kordon a parlament körül, annál több viszont a rendőr a Kossuth téren. 

– Ügyes trükk, hiszen a rendőrsorfalat nem lehet lebontani (korábban a Jobbik parlamenti képviselői ígértek be kordonbontást – a szerk.). A rendőrök ugyanakkor tisztelegnek a a politikusoknak, az embereket pedig nem engedik be a térre. Ez is jól mutatja szerintem, hogy a kormány fél a magyar néptől, de az ellenzéket nem tekinti ellenfélnek.

– Az előbb tárgyalt a Koppány otthonvédő csoport egyik aktivistájával, aki egy devizahiteles család hajnali kilakoltatásáról számolt be. Mit tehetnek a devizaadósok védelmében?

– A tömeges kilakoltatások megakadályozása lenne most ellenzék egyik fő feladata, de erre nem megoldás a századik beadott, majd elkaszált törvényjavaslat, a parlamenti felszólalások sora. Itt is számítunk a lakosság támogatására, akcióira.

Orbán terrorátvilágításon megbukott arab üzletembere is ott volt a Házban ezen a jeles napon

Publikálás dátuma
2018.05.08. 15:20
Zaid Naffa - Fotó: Jordán konzulátus
A karzatról nézte a képviselők eskütételét Zaid Naffa, jordán tiszteletbeli konzul, Orbán Viktor miniszterelnök régi jordán üzleti kapcsolata, akiről az Index nyomán tavaly megírtuk: azért nem kaphatott magyar állampolgárságot, mivel a Terrorelhárítási Központ (TEK) 2016-ban kockázatokat tárt fel az átvilágításakor.

Lapunk megkereste az Országgyűlés sajtóirodáját, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, Zaid Naffa a diplomáciai testület tagjaként a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) meghívására, Jordánia képviseletében vett részt az alakuló ülésen.

Naffa korábban a tavaly januárban elhunyt Gaith Pharaon szaúdi milliárdossal ápolt szoros, üzleti kapcsolatot, akiről később kiderült, hogy az FBI és az Interpol is körözi.

Pharaon beutazása körül nemcsak a testvéreivel a nyolcvanas évek közepe óta Magyarországon élő Naffa ügyködött, de később az igen komoly kormányzati kapcsolatrendszert kiépítő Naffa Pharaont is próbálta magyar állampolgársághoz segíteni.

A Pharaon-Naffa duó később felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök kalandos vője, Tiborcz István ügyei körül. 2016-ban Zaid Naffát lefotózták a Gresham-palota teraszán, ahogy kávét szürcsölt  Orbán vejével és Ghaith Pharaon jordán ügyvédjével.

Az ügyvéd tulajdonos és ügyvezető volt a Pharaon-cégekben, amelyek közül az egyik eladta a Postabank egykori székházát a miniszterelnöki vő egyik érdekeltségének. Egy másik, ügyvéd által vitt Pharaon-cég viszont a miniszterelnök szomszédságában vett házat és telket.  A magyar-jordán üzleti kapcsolatokat gyakorlatilag családi hitbizományként kezeli a Naffa család:  Szijjártó Péter miniszter 2015-ben Naffa egyik testvérét, Oszamát nevezte ki az Egyesült Arab Emirátusokba delegált magyar nagykövetnek, míg Tárik Naffa Magyarország tiszteletbeli konzulja Jordániában, továbbá ő a Magyar Nemzeti Kereskedőház ammani kirendeltségének vezetője is.

Megtudtuk, hogy a TEK miért nem zárta le az Országház környékét

Publikálás dátuma
2018.05.08. 15:09
Fotó: Tóth Gergő

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója múlt héten „személy- és létesítménybiztosítási intézkedést” rendelt el a Kossuth tér és a környező utcák területére „2018. május 8-án 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig".

Ennek ellenére a környező utcákat nem zárták le, és a Kossuth teret is csak részlegesen, hisz a 2-es villamos például közlekedett. A TEK-től választ kértünk rá, hogy miért maradt el az előzetesen bejelentett intézkedés. Megkérdeztük azt is: mennyiben tekinthető megalapozottnak a feltételezés, hogy a területzárról szóló bejelentéssel a kormányellenes tüntetőket próbálták elriasztani az Országgyűlés alakuló üléséhez időzített demonstrációtól?

Megkeresésünkkel kapcsolatban a TEK azt a tájékoztatást adta, hogy jogszabályban meghatározott feladatai közé tartozik a hatáskörébe utalt védett személyek biztonságának garantálása. A védett személyek és kijelölt létesítményekről szóló 160/1996. (XI.5) Korm. rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítése – az általános és konkrét információk alapján – kizárólag fokozott ellenőrzéssel és a benntartózkodás korlátozásával biztosítható.

Erre tekintettel, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az Országos Rendőr-főkapitányság – mint erre hatáskörrel rendelkező rendőri szerv – indokolt mértékű és arányos intézkedéseket vezet be.

A TEK ugyanakkor „biztosítási feladatai során – a védett személy biztonsága mellett – kiemelt szempontként kezeli, hogy tevékenységével az állampolgárokat a mindennapi életükben csak a szükséges mértékig akadályozza”.