Szennyezi a turizmus az emberi környezetet

Az már rég köztudott, hogy a gyárak, gépkocsik károsanyag kibocsátása mennyire negatív hatással van a környezetre. Azt azonban a Sydney-i Egyetem kutatói derítették ki, hogy a turizmus révén is rosszabbodhatnak az emberiség életkörülményei. Az amerikai kutatóhoz, Arunima Malikhoz köthető kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a turizmus révén mennyivel nő a különböző közlekedési eszközök, szállodák károsanyag kibocsátása.

A korábbi kutatások még arra a következtetésre jutottak, hogy a turizmus csekély hatást gyakorol a környezetre. Egy 2010-ben kelt dokumentum szerint 1,12 milliárd tonnára tehető a globális turizmus nyomán a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége. Ez a világ összes károsanyag kibocsátásának mindössze a harmada. Malik azonban rámutatott, a nyolc évvel ezelőtti felmérés nem vette figyelembe azt a beszállítói hálózatot, amely szintén a turizmushoz köthető. Az ausztrál kutatócsoport az étel-, az italfogyasztást, illetve az egyes akciók következményeit is igyekezett górcső alá venni.

A kutatók a világ 189 országa, valamint az ENSZ turisztikai világszervezete (UNWTO) adatait nézték. Ezeket egy szoftver segítségével értékelték, s ebből próbálták levonni a következtetést, hogy mennyi károsanyag kerülhetett a környezetbe. A kutatás azt is megállapította, hogy a világon az amerikai, a kínai, illetve a német turisták szennyezik a leginkább a környezetet. Őket az indiai, mexikói, brazil, kanadai és japán turisták követik a sorban.

Egy felmérés szerint 2009-2013 között a turizmushoz köthető szén-dioxid-kibocsátás 3,9-ről 4,5 milliárd tonnára nőtt. Ez évi 3,3 százalékos növekedésnek felel meg – figyelmeztetnek tudósok. Általánosan megállapítható, hogy a jóléttel együtt a szektorhoz köthető károsanyag kibocsátás is emelkedik. Visszafogott becslések szerint 2025-ig ötmilliárd tonnára emelkedik a károsanyag kibocsátás. De ha az emelkedés a mostani szint szerint folytatódik, akkor ez elérheti majd a 6,5 milliárd tonnát. S inkább ez a borúlátóbb forgatókönyv valószínűbb, mert évről évre több a turista. Az egyik társszerző, a tajvani Ja-Jen Szun szerint megoldást jelenthet, ha nagyobb adókat vetnek ki egyebek mellett a légiközlekedésre.

Szerző
2018.05.09 07:16

Stroke-os betegek gyógyulását segítheti egy magyar fejlesztés

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Magyar fejlesztésű hatóanyag segítheti a stroke-on átesett betegek sérült agyi területeinek gyógyulását.
Málnási Csizmadia András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (TTK) biokémiai tanszékének kutató professzora az M1 szombati műsorában elmondta, hogy egy korábbi kutatásból kiindulva fejlesztettek ki új hatóanyagot, amely új hatásmechanizmussal, úgynevezett motorfehérjékkel dolgozik.
"Ezek a hatóanyagok, amiket kifejlesztettünk, az agy regenerációjára és vérátáramlás-javítására szolgálnak, miatt a stroke utáni gyógyulást jelentősen elősegíti."
Gyimesi Máté, az ELTE TTK biokémiai tanszékének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy stroke esetén az erek elzáródnak, az agyszövet sérül, az idegsejtek elkezdenek pusztulni. 
"Ezek a hatóanyagok, amiket most fejlesztünk, alkalmasak arra, hogy szabályozzák az idegsejtek nyúlványnövekedését és újra kapcsolódni tudjanak, de ugyanezek a molekulák alkalmasak arra is, hogy az eret elzáró simaizom sejteket relaxálják, és újra lehetővé tegyék, hogy a véráram elinduljon a sérült agyi területen. Így a regenerációt elő tudják segíteni az idegsejteknél és a véráramot is helyre tudják tenni."
Málnási Csizmadia András elmondta, hogy Szent-Györgyi Albert fedezte fel, izolálta és jellemezte az első motorfehérjét, amely az izmok működtetéséért felelős. Azonban csupán mintegy 20 évvel ezelőtt fedezték fel azt, hogy a szervezetben nagyon sok ilyen motorfehérje található, amelyek sokféle funkcióért, például sejtmozgásokért, sejtfeszüléséért vagy az idegi regenerációért felelősek.
"Ezek különböző típusú motorfehérjék, ezért különböző típusú gyógyszerszerű hatóanyagokat tudunk kifejleszteni és előállítani belőlük. Mi az agyi motorfehérjékre fejlesztettünk hatóanyagokat"
Gyimesi Máté elmondta, hogy a kutatás egyelőre az állatkísérletek szakaszában van, és az eredmények azt mutatják, hogy a motoros funkciókat képesek javítani ezek a hatóanyagok a stroke után. Jelenleg azt vizsgálják, hogy hogy a véráram hogyan áll vissza az agyban egy agyvérzés után. 
Málnási Csizmadia András kifejtette, hogy a stroke utáni regenerációban még nagyon hiányzik egy olyan hatóanyag, amely segíti a gyógyulást. A szakemberek kísérletei arra irányulnak, hogy a stroke-on átesett betegek egy speciális hatóanyaggal gyorsítani tudják az agy regenerációját a vérrög műtéti úton történő eltávolítása után. Jelenleg külföldi kollaborációval főemlősökön tervezik a kísérletek folytatását, ha ezek sikeresek lesznek, néhány éven belül már a humán vizsgálatok is elkezdődhetnek. 
Témák
Stroke
2018.12.18 21:05

Rovarokat keresett, százmillió éves halfogat talált egy kutató Horvátországban

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ Joseph PREZIOSO
Százmillió éves halfogat találtak kutatók a dél-dalmáciai Korculához közeli Postranán, az újonnan felfedezett Borovac-barlangban 35 méter mélyen - adta hírül a helyi sajtó információi alapján az MTI.
Rovarokat keresett Branko Jalzic biológus és barlangkutató, amikor egy furcsa alakzatot vett észre egy kitüremlésen, 35 méter mélyen a barlang bejáratától. 
"A tapasztalatom azt súgta, hogy fosszíliát találtam, amit később a zágrábi természettudományi múzeum munkatársai meg is erősítettek"
- mondta.
 Először nem voltak biztosak abban, hogy az ősmaradvány mihez tartozik, az első értékelések szerint egy uszonyos hal fogairól van szó, amely százmillió évvel ezelőtt élt, a gigantoszaurusz korában, a késő kréta kora legkorábbi, cenomani korszakában. A kutatók úgy vélték: a víz valószínűleg kimosta azt a sziklát, amelyben a hal maradványai voltak, mivel a fogak nagyon erősek, jó állapotban maradtak meg. A szakemberek két másik őskövületet is találtak.
A barlangkutatók pedig valószínűleg egy új rovarfajt is felfedeztek, a példány azonban nem volt életben, félig megette egy gomba, ezért további kutatásokat terveznek, hogy élő példányt találjanak. 
A barlangra Postrana központjában bukkantak, amikor a közművállalat munkatársai gödröt ástak, hogy fát ültessenek. Miután elmozdítottak egy követ, a föld beszakadt és óriási lyuk tátongott alatta. Az egyik alkalmazott kötélen ereszkedett le a barlangba, amelyet később róla nevezték el, így lett Borovac barlangja.
2018.12.18 12:47
Frissítve: 2018.12.18 12:49