Giro d'Italia - Wellensé a negyedik etap

Publikálás dátuma
2018.05.08. 21:20
Fotó: AFP/Yuzuru Sunada

A belga Tim Wellens nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny negyedik, keddi szakaszát, az ausztrál Rohan Dennis megőrizte az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót.

A Giro első három szakaszát - a viadal történetében először - Európán kívül, Izraelben rendezték. Az első olaszországi etap utolsó két kilométeréhez együtt érkezett a nagyobb boly alkotta főmezőny, ám a caltagironei záró emelkedőn egy támadás megnyújtotta a sort. A hajrát a belga Lotto bringása bírta legjobban a kanadai Michael Woodsot és a hazai közönség előtt tekerő Enrico Battaglint megelőzve.Az esélyesek közül a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is címvédő brit Chris Froome 23 másodperces lemaradással ért célba, így egy perc fölé nőtt a hátránya.

Szerdán az Agrigento és Santa Ninfa közötti 153 kilométer teljesítése vár a mezőnyre, amely összesen 3562,9 kilométert teker a május 27-i, római befutóig.

Eredmények:

4. szakasz, Catania-Caltagirone, 198 km:

1. Tim Wellens (belga, Lotto Soudal) 5:17:34 óra

2. Michael Woods (kanadai, Education First-Drapac) azonos idővel

3. Enrico Battaglin (olasz, Lotto NL) a.i.

Az összetett élcsoportja:

1. Rohan Dennis (ausztrál, BMC) 14:23:08 óra

2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 1 másodperc hátrány

3. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 17 mp h.

Szerző

Tüntetők átka: „Legyen bolhás minden fideszes!”

Publikálás dátuma
2018.05.08. 20:39
Fotó: Draskovics Ádám
Bár egy órával a hivatalosan meghirdetett kezdés előtt, délután ötkor még kevesen lézengtek a Parlamentnél, a Kossuth térrel összenőtt Vértanúk terénél már beindult a tüntetési nagyüzem.

A Népszuverenitás Mozgalom hangosbemondón arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy Magyarországon egy államcsínnyel létrehozott alkotmányellenes diktatúra működik, aminek a neve szintén Magyarország. A mozgalom úgy ítélte meg, hogy ez az illegális diktatúra békésen, törvényes cselekvéssel felszámolható – ehhez mindössze 100 ezer, jogtudatos magyar hazafira van szükség.

Kevéssel odébb egy nő kis szórólapon rögzítette, hogy a választási csalás bizonyítható, és megoldás is létezik, amennyiben felkeressük az általa ajánlott internetes oldalt. „Nem tűrünk még 4 évig, tüntetünk a végsőkig!” – ígérte egy felirat.

A transzparenseken különféle szövegkörnyezetben gyakran visszatért a szófordulat: „elég volt”. Orbán Viktort egy demonstrációs műalkotás bóbitás piócaként ábrázolta, egy másik saját készítésű tablón a miniszterelnök áthúzott portréja mellé ez a szöveg került: „A tolvajok fejedelme!” A tüntetők átkát egy fiatal lány fogalmazta meg: „Legyen bolhás minden fideszes!”

A demonstráció napján jelent meg a megszüntetett Magyar Nemzet volt munkatársai által készített Magyar Hang nulladik száma, aminek nagy keletje volt a Kossuth téren. A kormánynak szánt fricskaként egy fiatalember „Soros-pénzosztás itt” tábla alatt fénymásolt, és kissé átalakított 100 dollárosokat osztogatott – Soros György arcképével.

Ahogy közeledett a kezdés, úgy lettek egyre többen, ha erősen hézagosan is, de lassan kezdett megtelni a Kossuth tér. Ránézésre azonban jóval kevesebben voltak, mint az első két alkalommal.

A Mi vagyunk a többség! felhívása szerint nem hagyhatjuk, hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában. A szervezők követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a miniszterelnök vejének cégéről szóló OLAF-jelentést, és csatlakozzunk a felálló Európai Ügyészséghez. A hatalmat ellenőrző sajtó legyen szabad, a közmédia pedig ne a kormánypropagandát szolgálja.

„Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat! Az ellenzék tegye a dolgát. Belharcok helyett közös erővel lépjen fel a hatalom önkényével szemben. Felelősek vagyunk a hazánkért, tegyünk érte! Legyünk aktív, cselekvő polgárok a tüntetéseken kívül is! Legyünk szolidárisak azokkal, akiket a hatalom magára hagy: a kilakoltatás előtt állókkal, a szegényekkel, és mindenkivel, akinek a hatalom elveszi a jövőjét” – írták a szervezők.

A tüntetésen azt is szeretnék kinyilvánítani, hogy az Orbán-rendszerrel szemben már milyen sokféle ember kritikus. A szónokok mindegyike megmutatta már, hogy lehet cselekedni a hatalommal szemben is. Korábban egyikük a KDNP-tagja volt, másikuk volt fideszes polgármester, mára mégis mindegyiküket támadja a Fidesz. A felszólalók kétharmada vidéki születésű és „mind azt szeretnék, hogy jobban megértsük egymást hazánkban, Magyarországon”.

Szerző

Rejtélyes fegyveres védte Ádert a Parlamentnél

Publikálás dátuma
2018.05.08. 19:55
Fotó: Tóth Gergő
A férfi gépkarabélyt, tölténytárakat viselt, és olyan taktikai felszerelést, amit az amerikai magánhadseregek kelléktárában látni.

A lila sapkás készenléti rendőrök tömegében is fenyegetően hatott az a férfi, aki május 8-án, a parlament alakuló ülése után védte az állami és kormányzati vezetők menekülési útvonalát. A fegyveres a parlamenti mélygarázs kijárata előtt állt őrséget, és bár hitelesnek tűnő rendőrségi jelvényt viselt, ruházata minden szempontból elütött az ismert hatósági egyenruháktól – inkább az amerikai zsoldos magánhadseregek taktikai felszerelésére emlékeztetett. A rendőrt az Index fotósa szúrta ki, de ruházata Vajnai Attila Facebook-posztjában is jól megfigyelhető.

Az állig felfegyverzett, lövészszemüveges férfi könnygázsprayt, pisztolytáskát és egy távcsöves AR15-ös gépkarabélyt viselt, a hozzátartozó tárakkal együtt: szürke ruhájának ujján a Police és a C.A.T- mozaikszó volt olvasható – utóbbi talán a Counter Assault Team rövidítése lehet, ez a csapat viszont nem közel sem magyar, az Egyesült Államok titkosszolgálatának dolgozik. A rejtélyt tovább fokozza a férfi PPM feliratú baseball-sapkája, a dresszhez tartozó neonzöld police felirat pedig szintén nem tűnik hivatalos jelzésnek.

Érdeklődtünk az ORFK-nál, hogy az illető melyik rendőrségi szervnél dolgozik, és miért viselt gépkarabélyt a terület biztosításakor – ne felejtsük el, a garázs körül csak néhány tucat civil tüntető tiltakozott. Választ egyelőre nem kaptunk, ha érkezik reakció frissítjük cikkünket.

Saját információink szerint ugyanakkor a férfi nem Orbán Viktort, hanem Áder János államfőt védte a keddi eseményen. „Egy kis létszámú rendőri egység tagjáról van szó – az alakulat 2015-ben jött létre,. Napi 24 órában szolgálnak, de csak nagyon ritkán mozognak egyenruhában, ami így a nagy többség előtt is ismeretlen; ráadásul, az illető még az egységazonosítót, rendfokozati jelvényt sem visel, ami segíthetne a meghatározásban, és ami nem mellesleg kötelező lenne – mondta el kérdésünkre Horváth Sándor biztonsági szakértő. Horváth maga sem az uniformis, hanem online kutatásai révén tudta beazonosítani a fegyveres hovatartozását.

Ugyanakkor emlékeztetett, egyre több különálló rendőrségi egység szolgálja az állami és kormányzati vezetők védelmét: az Orbán Viktor biztonságát szavatoló TEK mellett rohamosan fejlődik és fegyverkezik Kövér László házőrsége is, ami az utóbbi időszakban szintén szerzett be gépkarabélyokat, golyóálló mellényt, sőt, gránátvetőket is. 

Horváth állítását érdemben az ORFK később érkező válasza sem cáfolta: mint írták, „a felvételen a Készenléti Rendőrség személyvédelmi feladatokat védőruházatban ellátó munkatársa látható”.

Szerző
Frissítve: 2018.05.10. 10:17