Előfizetés

A Fidesz is szavazott: Szél Bernadett mégsem "nemzetbiztonsági kockázat"

Publikálás dátuma
2018.05.09. 18:12
Illusztráció: Népszava
Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője a Ház egyhangú döntése alapján ismét a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett - hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Szél bizottsági tagságát megszavazták a kormánypárti képviselők is, köztük Németh Szilárd. Németh bizottsági alelnökként hónapokon át arra hivatkozva bénította meg a titkosszolgálatokat ellenőrizni hivatott testület munkáját, hogy szerinte Szél jelenléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az erről nyilatkozni egyedül hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalnak akkor sem volt kifogása Szél Bernadett ellen, és most sincs: Kövér László házelnök bejelentette, a nemzetbiztonsági bizottságba csak olyan képviselőket jelöltek, akiknek AH-ellenőrzése megtörtént.

A béke napja után indul az Élet Menete

Gyere, és mutasd meg, hogy sokszínűen szebb a világ! – idén ez a jelmondata a vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menetének.

A rendezvény május 13-án, vasárnap délután négy órakor kezdődik a Március 15. téren, az Élet Menete-szobornál. A résztvevők onnan az Erzsébet hídon át a Friedrich Born rakpartra vonulnak – mondta Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke a megemlékezést beharangozó sajtótájékoztatón.

Friedrich Born svájci állampolgár a Vöröskereszt megbízásából 1944 májusától 1945 júniusáig kórházak, gyermekotthonok, árvaházak és népkonyhák felépítésével, menlevelek kiállításával segítette a magyar zsidókat. Közel 15 ezer embert sikerült megmentenie a deportálásoktól.

Magyarországon április 16-án tartják a holokauszt emléknapját, ebben az évben azonban az időpont egybeesett a lengyelországi nemzetközi megemlékezéssel. A hazai Élet Menetét ezért rendezik a szokásosnál néhány héttel később. Így viszont az esemény szorosan kapcsolódik a május 9-éhez, az európai béke napjához.

A szervezők tájékoztatása szerint az idei rendezvényen kiemelten figyelnek a fiatalabb korosztály igényeire. Menet közben élőszobrok fogják színesíteni a sétát, megjeleníteni a vészkorszak hangulatait. Induláskor a gyerekek rajzokért palacsintát kapnak, és lesz egy Béke-installáció, amire felmászva virágokat tűzhetnek ki.

Az Élet Menete Alapítvány támogatásával magyarul is megjelent Majgull Axelsson svéd írónő Nem vagyok Miriam című könyve. A regény a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. A főszereplő egy cigánylány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba. Egész életében eltitkolja valódi származását, fél, hogy elüldöznék az országból.

A szerző az Élet Menete díszvendége lesz, és dedikálni is fogja regényét.

Irtják a margitszigeti fákat - Igazoló papírokat követel az LMP

Publikálás dátuma
2018.05.09. 15:58
Margitsziget, családi pihenés az árnyas fák közelében - Fotó: Bohanek Miklós
Fakivágások kezdődtek a Margitszigeten annak ellenére, hogy a teniszközpont építését könnyítő törvényt az államfő tavasszal megfontolásra visszaküldte a Háznak, mutatott rá  sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, aki választ vár arra: milyen felhatalmazással kezdték rendezni a terepet.

A politikus közölte: közérdekű adatigényléssel fordul a beruházásban érintett Nemzeti Sportközpontokhoz, valamint a Magyar Tenisz Szövetséghez, amely az ATP tenisztornák magyarországi versenyeit rendezi. Látni akarja ugyanis azokat a szerződéseket, amelyeket ezen szervezetek kötöttek a kormánnyal és a nemzetközi teniszversenyek lebonyolítójával. Gál József, a Fővárosi Városigazgatóság LMP-s felügyelőbizottsági tagja emlékeztetett: tavasszal az Országgyűlés egyetlen nap alatt fogadta el a törvényt, amely egy akár 27 méter magas teniszstadion építését is lehetővé tette volna a Margitszigeten, az építési, környezet- és árvízvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyásával. Ám az államfő megfontolásra visszaküldte azt a Háznak, hiányolva a megfelelő hatástanulmányokat. (MTI) 

A köztársasági elnök ezt akkor azzal indokolta, hogy a törvény hatástanulmányokkal nem igazolt, nem kellően előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és veszélyeztetné a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

Az újonnan építendő teniszstadion kedvéért az aktuális szabályozásokat is figyelmen kívül hagyták volna, sem a főváros parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kellett volna figyelembe venni a kivitelezésnél - emlékeztet a hvg.hu. Az építmény a 26 méter magas lehetett volna, ami azt jelenti, hogy a Groupama Arénánál 3 és fél méterrel lett volna magasabb. A margitszigeti teniszstadion építéséről egyébként Tarlós Istvánnal sem egyeztettek ekkor, ezért a főpolgármesteri hivatal azt közölte február 21-én, hogy a döntést nem hajtják végre.