Előfizetés

Drága "bözsi" - 1,7 milliárdért reklámozták az utalványt az ATV-n

Publikálás dátuma
2018.05.10. 12:28
Fotó: Kállai Márton
Az időszak, amiről az Átlátszó ír 2010 és 2016 közötti. A hat év alatt különböző médiumokban legalább nettó 6,2 milliárd ment el erre a célra.

A portál beszámolója szerint rendőrségi feljelentés kellett ahhoz, hogy végül megküldje az Átlátszónak az állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., hogy hol és mennyiért hirdetett 2010 és 2016 között. A jogerős bírósági ítélet nyomán kiadott adatok szerint ebben az időszakban az ATV-nél, az ECHO TV-nél, és a Magyar Időknél költötték el a legtöbb reklámpénzt, és további Fidesz-közeli médiavállalkozások is részesedtek a tortából. 

(Az Átlátszó 2013 dolgozott azon, hogy az adófizető polgárok megtudhassák: mennyiért reklámozzák az Erzsébet-utalványokat. A munkát idén februárban koronázta (majdnem) siker, ám a jogerős pernyerés után sem kapták meg az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt-től  (EUF)  az adatokat, ezért büntetőfeljelentést tettek a cég ellen a rendőrségen.)

A végül célba érkező információk szerint hat év alatt legalább nettó 6,2 milliárd forintot költöttek az utalványok reklámozására.

A teljes cikk, illetve a hatalmas összeg médiumokénti eloszlása itt olvasható/látható. 

Vajon ki lesz? - Miniszterelnököt választanak ma a Parlamentben

Publikálás dátuma
2018.05.10. 10:18
AFP fotó
Megalakulása utáni első ülésébe kezd ma az áprilisban megválasztott Országgyűlés. A képviselők újból miniszterelnökké választhatják Orbán Viktort, majd pénteken létrehozhatják az új kormány minisztériumait.

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint délután fél háromkor tartják a miniszterelnök-választást, a döntéshez az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba lép. Az eskütétel után a kormányfő beszédet mond a parlamentben.

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés keddi alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek. Péntekre a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes ehhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormánypárti előterjesztés összevont vitáját és egyben zárószavazását tervezik, ha a képviselők előző nap - négyötödös többséggel - hozzájárulnak a házszabálytól eltéréssel való tárgyaláshoz. Korábban, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalássorozaton - Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető beszámolója szerint - az ellenzék hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez.

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el.Érettségi - Angolból írásbeliztek a diákok

Közel 65 ezer diák tett írásbeli érettségi vizsgát csütörtökön angol nyelvből - közölte az Oktatási Hivatal információi alapján az Eduline.hu.

A hivatal tájékoztatása szerint angolból középszinten 1 165 helyszínen 53 728-an, emelt szinten 132 helyszínen 10 584-en vizsgáztak. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsga szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos. 

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő. 

A tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben. A vizsgázóknak egy olyan hírt – két nőt öt hónap után mentették ki egy vitorlásról - is értelmezniük kellett, amely néhány hónapja bejárta a világsajtót.

A középszintű angolérettségi 2017 óta B1-es szintű, ennek – mondja Rádai Péter, az Euroexam International munkatársa, tapasztalt vizsgáztató – az első és a harmadik feladat tökéletesen megfelelt, a második feladat azonban nagyon nehéz volt, a negyedik pedig nagyon könnyű, „vagyis jelentős különbségek voltak a feladatok nehézsége között”.