cigány filmfesztivál;Romani Film Fest;

2018-05-11 07:48:00

Skótok és negyvennyolcasok

Hatezer roma honvéd vett részt a 48-49-es forradalom és szabadságharcban - ez az idei, nyolcadik Romani Film Fest, azaz a Cigány Filmfesztivál központi témája. 33 alkotás, többek között a Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű Vitézy László – játékfilm, a Csandra szekere; a romák történetét bemutató Gábor Péter rendezte dokumentumfilm-sorozat, a Historia Romani a 48-es eseményekről szóló része; valamint a világhírű magyar zongoristáról, Cziffra Györgyről készült Kékesi Attila rendezte, Virtuóz című dokumentumfilm is látható lesz május 24. és 27. között, amikor a kerekasztal beszélgetéseken elsősorban a cigányság szabadságharcban betöltött szerepéről lesz szó.

Bemutatják Balogh Rodrigó rendezését, a Skóciában élő, utazó cigányok közé tartozó Jess Smith író, költő történetéről szóló színházi filmet, amelyben Dömök Edina alakítja az emberjogi aktivistává vált szerzőt. Smith, miután az amerikaiak bocsánatot kértek az indiánoktól, 2012-ben ugyanezt követelte a skót utazó cigányok évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől. Az asszony vallomásaiból készült monodráma, A legnehezebb szó Richard O’Neill alkotása, vele és a film rendezőjével Balogh Rodrigóval rendeznek beszélgetést a fesztiválon.

Az Art+ Cinemában zajló megnyitó előtt a Szilvási Gypsy Band vezetésével rendeznek flashmobot, majd Lakatos Klára grafikusművész kiállítása, és a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesének előadásában verbunkosok és Kossuth-nóták várják a közönséget.

A gyerekeknek hat animációt, köztük a Kecskeméti Rajzfilmstúdió cigány meséket feldolgozásait kínálják.