Szezonja van – Együnk spárgát!

Publikálás dátuma
2018.05.12 12:10
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A hosszú tél utáni friss zöldségek egyike a spárga, ami finom íze mellett számos jótékony hatással is rendelkezik. Szezonja rövid ideig, alig három hónapig tart, ezért ne sokat várjunk a fogyasztásával.

A spárga valójában a fokhagyma távoli rokona, ám vele ellentétben nagyon magas a klorofiltartalma. A föld alatt lévő, megvastagodott hajtását fogyasztjuk, amely leginkább egy megnyúlt csírára hasonlít. Innen ered a spárga népies „csirág” elnevezése. Levelei alatt szívesen tanyáznak a vadnyulak, ezért nyúlárnyéknak is hívjak.

Fiatalon tart és tisztít

A spárga segít pótolni a télen összeszedett vitaminhiányt. Gazdag növényi rostokban, nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, A-, valamint B-vitaminokat, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, ami erősíti az izomzatot és a szívet. Hatékony vízhajtó, ami szintén jó hatással van a helyes szívműködésre, hiszen a szervezetben felhalmozódó pangó víz keringési zavarokat, valamint magas vérnyomást okozhat. Antioxidánsai révén a spárga az egyik leghatékonyabb öregedésgátló zöldség, értékes hatóanyagai segítenek megkötni a szabad gyököket, ezáltal a gyulladások és érrendszeri elváltozások kialakulásának megakadályozása mellett, a daganatok megjelenését is gátolhatja. A spárgában található aszparagin −aminosav− segíti a szervezetet, hogy a felesleges nátriumtól megszabadulhasson. Minden jel arra mutat, hogy a spárga fokozza az inzulin termelődését, ezáltal szabályozza a vércukorszintet – olvasható a Vitalitás Magazinon.

Ideális étel: lédús, jól emészthető rostok alkotják a szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat is tartalmaz, viszont 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés, csak 2 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Egyes betegségek esetén mértéket kell tartani

Magas purintartalma fokozhatja a veseproblémák, köszvény, hólyaghurut, prosztatagyulladás, vesekő tüneteit. Ennek megelőzése érdekében, fogyasszunk mellé C-vitaminban és magnéziumban gazdag ételeket, vagy táplálékkiegészítőket. Nem tudják pontosan, miért, de a spárgaevők mintegy felénél a vizelet az étel elfogyasztása után jellegzetesen erős szagúvá válik.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Leggyakrabban zöld és fehér spárgával találkozunk, de van lila és sárga színű is. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb. A legjobb része a feje, ez a legpuhább és a legízletesebb. A szár lenti részei rostosabbak, külsők enyhén kesernyések lehetnek. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. Az enyhén keserű ízt a cukros, enyhén citromos, sós, vajas vízben főzés eltünteti. Az erős mellékíz azonban semmilyen trükkel nem tüntethető el, akkor csak a hajtások hegyét érdemes felhasználni, mert ehetetlen lesz az ételt. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő enyhén acélosra.

Jó tudni!

A friss növény nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is eláll a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. A barnás elszíneződés és a szár üregessége is rossz jel: arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. A szár törékeny, hajlításra elpattan, körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható, az már a fonnyadás jele. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, amely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt a megfelelő kezelés jele. A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak nem változtatnak az ízén.

Már a görögök is

Mintegy 2500 évvel ezelőtt már minden bizonnyal a görögök is számon tartották, sőt a nevét is nekik tulajdonítják, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Főként gyógyhatása miatt tartották becsben, nem volt mindennapi eledel. Fogfájásra, méhcsípés kezelésére alkalmazták, ismert volt vízhajtó hatása is. Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről egy fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik az i.e. 200-ból. Ők terjeszthették el Európában és a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal aszparáguszmagokat. A XVI. és XVII. századtól kezdve jelent meg termesztett kerti növényként – írja a HáziPatika.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 Sok és olcsó a spárga

Idén a márciusi tél miatt későn kezdett érni a spárga, majd a hirtelen jött melegben a folyamat felgyorsult, emiatt – a nemzetközi piacon is - komoly túlkínálat alakult ki, az árak kifejezetten alacsonyak – mondta a Népszavának  Hunyadi Istvána Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója. A hazai spárga 95 százaléka exportra, főleg Németországba megy, ahol több mint 23 ezer hektár spárgatermő terület van, de mivel a magyar korábban érik, a német fogyasztók örömmel megveszik.

Idén azonban a német spárgaültetvények is hamarabb fordultak termőre. Az ottani vásárlók, ha tehetik, a hazai termékeket részesítik előnyben, a magyarra kevesebb az igény. A FruitVeB szakmai vezetője elmondta, problémát okoz az is, hogy a hirtelen érkezett meleg időjárás gyorsan "öregíti' is az állományt. "A termelők nem tudják olyan gyorsan betakarítani, mint amilyen ütemben változik a minősége. Hamar fásodik, sőt akár virágot is hoz, azt pedig már be sem lehet takarítani." A folyamatot nem lehet lassítani, de a jövő hétre jósolt hűvösebb kicsit talán segíthet. Hunyadi István jelezte, volt olyan termelő, aki a termőterületén lévő spárga felét otthagyta, mert nincs, aki betakarítaná, de ha lenne is munkaereje, nem érdemes leszedni, mert nem kapja meg a piacon azt az árat, amivel a költségeit fedezné. 

Egy csomag spárga aktuális ára az osztálytól és a vásárlási helytől függően nagyjából 500 forint körül van.

Szerző
Témák
spárga
2018.05.12 12:10

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14