Szezonja van – Együnk spárgát!

Publikálás dátuma
2018.05.12 12:10
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A hosszú tél utáni friss zöldségek egyike a spárga, ami finom íze mellett számos jótékony hatással is rendelkezik. Szezonja rövid ideig, alig három hónapig tart, ezért ne sokat várjunk a fogyasztásával.

A spárga valójában a fokhagyma távoli rokona, ám vele ellentétben nagyon magas a klorofiltartalma. A föld alatt lévő, megvastagodott hajtását fogyasztjuk, amely leginkább egy megnyúlt csírára hasonlít. Innen ered a spárga népies „csirág” elnevezése. Levelei alatt szívesen tanyáznak a vadnyulak, ezért nyúlárnyéknak is hívjak.

Fiatalon tart és tisztít

A spárga segít pótolni a télen összeszedett vitaminhiányt. Gazdag növényi rostokban, nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, A-, valamint B-vitaminokat, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, ami erősíti az izomzatot és a szívet. Hatékony vízhajtó, ami szintén jó hatással van a helyes szívműködésre, hiszen a szervezetben felhalmozódó pangó víz keringési zavarokat, valamint magas vérnyomást okozhat. Antioxidánsai révén a spárga az egyik leghatékonyabb öregedésgátló zöldség, értékes hatóanyagai segítenek megkötni a szabad gyököket, ezáltal a gyulladások és érrendszeri elváltozások kialakulásának megakadályozása mellett, a daganatok megjelenését is gátolhatja. A spárgában található aszparagin −aminosav− segíti a szervezetet, hogy a felesleges nátriumtól megszabadulhasson. Minden jel arra mutat, hogy a spárga fokozza az inzulin termelődését, ezáltal szabályozza a vércukorszintet – olvasható a Vitalitás Magazinon.

Ideális étel: lédús, jól emészthető rostok alkotják a szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat is tartalmaz, viszont 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés, csak 2 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Egyes betegségek esetén mértéket kell tartani

Magas purintartalma fokozhatja a veseproblémák, köszvény, hólyaghurut, prosztatagyulladás, vesekő tüneteit. Ennek megelőzése érdekében, fogyasszunk mellé C-vitaminban és magnéziumban gazdag ételeket, vagy táplálékkiegészítőket. Nem tudják pontosan, miért, de a spárgaevők mintegy felénél a vizelet az étel elfogyasztása után jellegzetesen erős szagúvá válik.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Leggyakrabban zöld és fehér spárgával találkozunk, de van lila és sárga színű is. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb. A legjobb része a feje, ez a legpuhább és a legízletesebb. A szár lenti részei rostosabbak, külsők enyhén kesernyések lehetnek. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. Az enyhén keserű ízt a cukros, enyhén citromos, sós, vajas vízben főzés eltünteti. Az erős mellékíz azonban semmilyen trükkel nem tüntethető el, akkor csak a hajtások hegyét érdemes felhasználni, mert ehetetlen lesz az ételt. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő enyhén acélosra.

Jó tudni!

A friss növény nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is eláll a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. A barnás elszíneződés és a szár üregessége is rossz jel: arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. A szár törékeny, hajlításra elpattan, körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható, az már a fonnyadás jele. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, amely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt a megfelelő kezelés jele. A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak nem változtatnak az ízén.

Már a görögök is

Mintegy 2500 évvel ezelőtt már minden bizonnyal a görögök is számon tartották, sőt a nevét is nekik tulajdonítják, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Főként gyógyhatása miatt tartották becsben, nem volt mindennapi eledel. Fogfájásra, méhcsípés kezelésére alkalmazták, ismert volt vízhajtó hatása is. Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről egy fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik az i.e. 200-ból. Ők terjeszthették el Európában és a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal aszparáguszmagokat. A XVI. és XVII. századtól kezdve jelent meg termesztett kerti növényként – írja a HáziPatika.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 Sok és olcsó a spárga

Idén a márciusi tél miatt későn kezdett érni a spárga, majd a hirtelen jött melegben a folyamat felgyorsult, emiatt – a nemzetközi piacon is - komoly túlkínálat alakult ki, az árak kifejezetten alacsonyak – mondta a Népszavának  Hunyadi Istvána Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója. A hazai spárga 95 százaléka exportra, főleg Németországba megy, ahol több mint 23 ezer hektár spárgatermő terület van, de mivel a magyar korábban érik, a német fogyasztók örömmel megveszik.

Idén azonban a német spárgaültetvények is hamarabb fordultak termőre. Az ottani vásárlók, ha tehetik, a hazai termékeket részesítik előnyben, a magyarra kevesebb az igény. A FruitVeB szakmai vezetője elmondta, problémát okoz az is, hogy a hirtelen érkezett meleg időjárás gyorsan "öregíti' is az állományt. "A termelők nem tudják olyan gyorsan betakarítani, mint amilyen ütemben változik a minősége. Hamar fásodik, sőt akár virágot is hoz, azt pedig már be sem lehet takarítani." A folyamatot nem lehet lassítani, de a jövő hétre jósolt hűvösebb kicsit talán segíthet. Hunyadi István jelezte, volt olyan termelő, aki a termőterületén lévő spárga felét otthagyta, mert nincs, aki betakarítaná, de ha lenne is munkaereje, nem érdemes leszedni, mert nem kapja meg a piacon azt az árat, amivel a költségeit fedezné. 

Egy csomag spárga aktuális ára az osztálytól és a vásárlási helytől függően nagyjából 500 forint körül van.

Szerző
Témák
spárga
2018.05.12 12:10

Sikamlós iskolabezárás Erdőhorvátiban

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Lakat került egy zempléni református iskolára, a helyiek szerint ennek egy intim webshophoz is köze van.
Vajon azért zárták be az erőhorváti református általános iskolát, mert kevés volt a gyerek, vagy azért, mert az egyik tanárnő nevén potencianövelő krémeket, óvszereket és egyéb intim termékeket reklámozó webshop működött, ez pedig nem tetszett a fenntartó egyháznak. Ám hiába szerették volna eltávolíttatni a „fertőbe tévedt” pedagógust, az igazgató nem volt hajlandó kirúgni az amúgy törvényes vállalkozást tulajdonló alkalmazottat.
Az biztos, hogy lakat került az intézményre, az ott tanuló közel harminc gyereknek új helyet kellett keresni, és munkanélkülivé váltak a tanárok is.
Az is tény, hogy az utóbbi években felére csökkent a gyereklétszám, és ha a református egyház nem veszi át 2015-ben az iskolát, az állam már akkor bezárta volna. A falu szülötte, egy sikeres vállalkozó azonban minden évben adományként biztosította az intézmény fenntartásához szükséges pénzt, évente több mint százmillió forintot. A hivatalos indoklás szerint az iskola azért zárt be, mert a vállalkozó idén szeptembertől már nem vállalta ezt a költséget. A történet szálait bogoztuk a zempléni kis falucskában, és nem volt egyszerű dolgunk. Az első járókelő, akivel találkoztunk, egy nagymama, aki égre emelt tekintettel, borzongva suttogta, hogy február óta ez a történet tartja lázban a falut, akkor pattant ki a „szexbótos sztori”. Ő maga egyébként nem látta a weboldalt, s erkölcsös asszonyként amúgy se nézne meg ilyesmit soha. De a gyerekeket meg a szüleiket sajnálja, mert mostantól Tolcsvára vagy Sárospatakra kell utazniuk, ha iskolába akarnak járni, eddig pedig elvoltak a védett környezetben. 
Egy biciklit támasztó asszony szerint az egész ügyet a tantestület egyik tagja „fújta fel”, ő bukkant rá a honlapra, aztán ahelyett, hogy normálisan lerendezték volna az ügyet mondjuk egy értekezleten, még a református egyházközséget vezető presbitériumot is összehívták. A harmadik járókelő éppenséggel az a tanárnő volt, aki a sok vihart kavart oldalt működtető cég tulajdonosa. Vagyis volt, egészen a történet kipattanásáig, mert onnantól kezdve kiszállt a nevén lévő cégből, s még annak székhelyét is másik településre helyezték át. Nyilatkozni nem akart, azt mondta, épp állást keres, s nem szeretné veszélyeztetni azt. 
A falubeliek jó része – hallottuk a helyiektől - döbbenten állt az előtt az ámokfutás előtt, amit ebben az ügyben a református egyházközség, az iskola fenntartója rendezett, és úgy tudjuk, a család is gondolkodott azon, hogy jogi elégtételt vesz a történtekért. A tanárnő nevén volt „ominózius” cég ugyanis nem szexshopot működtet, és a híresztelésekkel ellentétben sem guminőt, sem pedig egyéb szexuális segédeszközt nem árul, hanem internetes marketinggel foglalkozik, többféle terméket népszerűsít a kisállat-felszereléstől a multivitaminokig, s kezelnek online-oldalakat is. Az egyház által kifogásolt oldalon pedig csak olyan termékeket hirdettek, amelyet egy normális drogériában is megtalál bármelyik vásárló: krémeket, gyógynövényeket. Az ügy akkor csúszhatott vakvágányra, amikor – noha a békesség kedvéért kiszállt a vállalkozásból, amelynek csak tulajdonosa volt, nem vállalt benne aktív szerepet –, a presbitérium mégis a tanárnő fejét követelte, s azt, hogy távolítsák el az iskolából. Az igazgatónő azonban nem volt hajlandó ezt levezényelni, az indulatok egyre inkább elfajultak, az iskola fő támogatója pedig, aki maga is tagja a presbitériumnak, végül úgy vágta el a gordiuszi csomót, hogy a gyereklétszám csökkenésére hivatkozva megvonta a támogatást. Az iskola honlapján sajátos búcsúszöveg zárta le az idei tanévet, ami nem egészen azt sugallja, hogy létszámhiány miatt tettek volna lakatot az intézményre. (A szomszédos Komlóskán például mindössze hat gyerekkel működik az általános iskola, a zempléni kis falvakban gyakran vannak kis létszámú vagy összevont osztályok. - a szerk. )
„Eljött az idő, az a pillanat, amit senki se várt, vagyis a búcsúzás ideje. Búcsúzunk iskolánktól, hiszen véget ért története, befejezte, vége. Nincsen rá szó, mily nehéz ez a közösségnek, az egész falunak, a környező településeknek. Lehet, nem volt könnyű az út, sok barátot szereztünk, de annál több ellenséget, akik a jövő, az iskola ellen dolgoztak. Az embert néha megtévesztik egy szép mosollyal, vagy épp a hazugság folytonos ismételgetésével. Egy híres ember a következőket mondta régen: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.” De már nem számít, kinek milyen szerepe volt ebben a történetben, hiszen a múlton változtatni nem lehet...”
- olvashatók a talányos mondatok.
Szerettük volna megtudni a református egyházközség vezetőjétől, hogy mi volt valójában az iskola bezárásának indoka, Moheb-Ashya Katalin azonban azt mondta, mikor találkoztunk vele, hogy sem ő, sem a presbiterek nem nyilatkoznak. Hiába kerestük a település polgármesterét is, titkárnője információja szerint „épp elvesztette a telefonját”, nem lehet elérni. Az iskolát támogató nagyvállalkozó szülőházába is hasztalan csöngettünk, a helyiek azt mondták, amúgy is kerüli a nyilvánosságot. Elértük viszont Donkó Józsefet, a sárospataki tankerületi központ igazgatóját, aki annyit mondott: a gyerekeket a tolcsvai általános iskola fogadja, szállításukról pedig a tankerület gondoskodik, ám mielőtt a munka nélkül maradt tanárok sorsáról kérdeztük volna, letette a telefont.
2018.08.21 09:00
Frissítve: 2018.08.21 09:00

Hűtlen kezelés – Feljelentik Gulyást, amiért csaknem 3 milliárdot adott a Lukács Cukrászda épületéért

Publikálás dátuma
2018.08.21 08:20
Gulyás Gergely
Fotó: / Tóth Gergő
Az MSZP elnöke szerint a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával.
Két hete hivatalosan is állami kézbe került az az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló épület, amelyben száz éven keresztül a Lukács Cukrászda működött. A Miniszterelnökség közel 3 milliárd forintot fizetett egy svéd multicég magyar leányvállalatának a négyszintes tömbért, amelybe új kormányzati irodákat telepítenek – írja a 24.hu. A portál szerint így jó nyarat zár a svéd milliárdos Olsson családhoz tartozó Stena-Group egyik magyarországi leányvállalata, a Stena Property Kft. ugyanis valószínűleg elég jól járt az üzlettel.

Elővásárlási jog

A háztömböt tíz éve vásárolták fel az akkori budapesti ingatlanpiac sztárcégnek számító ORCO Grouptól, amely A-kategóriás irodákat alakított ki az épület felső szintjein. Az utcafronton 2008-ban még a százéves Lukács Cukrászda üzemelt. A cukrászda időközben bezárt, éveken át üresen kongott a tágas üzlethelyiség, majd eltűntek a 3000 négyzetméteres épület jelentősebb bérlői is. A Stena Property bevételei a 2013-as 100 millió forintos szintről 2017-re kevesebb mint 2 millió forintra apadtak. A kft. tavaly év végén egy ingatlantanácsadóval friss értékbecslést készíttetett a házról, amit a cég 2017-es éves beszámolójában így foglaltak össze: „az értékbecslő által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5 300 000 euró”. Az ingatlan értéke az év elején tehát körülbelül 1,7 milliárd forint körül mozoghatott. Néhány hónappal később viszont már 9 millió euróért (mintegy 2,9 milliárd forintért) adták el. A Stena Property az OTP ingatlancégével, az Inga Kettő Kft.-vel állapodott meg a magasabb árban, mégis a Miniszterelnökség lett a vevő. Az állam úgy került a képbe, hogy január óta az Andrássy út 70. is rajta volt azon a több ezer ingatlant tartalmazó listán, amelynek tételeire az Orbán-kormány örökségvédelmi elővásárlási jogot adott az államnak. Az Andrássy út 70. esetében viszont külön kormánydöntés is született, hogy átcsoportosítsanak 4 milliárd forintot a vételár fedezetére.

A legfőbb ügyészhez fordult Tóth Bertalan

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A szocialista politikus szerint irreálisan magasnak tűnik a Stena Property és az Inga Kettő Kft. között kialakított vételár, ezért azt feltételezi, hogy a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával. Tóth szerint a Miniszterelnökségnek fel kellett volna ismernie, hogy a költségvetés lehúzása lehetett az előzetes megállapodás célja. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint viszont az 1,2 millió forint körüli négyzetméter ár egyáltalán nem nevezhető kiugróan magasnak. Gulyás a portálnak azt mondta, éppen kormányzati célokra hasznosítható épületet kerestek a belvárosban egy új minisztériumi osztály számára, amikor beérkezett az Andrássy 70.-re vonatkozó ajánlat. Az épületet ezután a Miniszterelnökség is felbecsültette, és saját szakértői nem tartották rossz vásárnak, különösen azért, mert ritkán bukkan fel a piacon ilyen kiváló állapotban lévő irodaház.
2018.08.21 08:20
Frissítve: 2018.08.21 08:24