Puigdemont nem lesz regionális elnök

Publikálás dátuma
2018.05.12 07:34
ÖNKÉNTES SZÁMŰZETÉSBEN - A YouTube-on tette meg javaslatát FORRÁS: AFP/YOUTUBE-VIDEORÉSZLET
Fotó: /

Katalóniában megoldás kínálkozhat az új kormány megalakulására. Az „önkéntes száműzetésben” lévő Carles Puigdemont szeparatista vezető ugyanis azt közölte, nem kíván a regionális kormány élére állni. A Youtube internetes videomegosztó portálon felvételt tett közzé, amelyen Quim Torra írót, katalán parlamenti képviselőt javasolta regionális elnöknek. Mint mondta, elegendő számú képviselő támogathatja megválasztását a katalán parlamentben, ezzel véget érhet a politikai blokád.

Quim Torra 1962-ben született. Húsz éven át egy svájci biztosítási cégnél dolgozott. 2007-ben tért vissza Katalóniába, ekkortól kezdett írni, illetve kiadót is alapított. Műveiben elsősorban a harmincas évek Spanyolországával foglalkozott. Több irodalmi díjjal jutalmazták. 2011 óta katalán parlamenti képviselő. A Puigdemont által fémjelzett Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért, JuntsxCat) párt tagja. 2015-ben a katalán kultúrát népszerűsítő Ómnium Cultural szeparatista szervezet elnöki tisztségét is ellátta. Nincs folyamatban lévő eljárás vele szemben.

Puigdemont döntésének bejelentése előtt több szeparatista csoporttal is tárgyalt. Pártja, a JuntsxCat múlt hétvégén bejelentette, továbbra is kiáll mellette, s a tömörülés azt akarja elérni, hogy újra ő legyen a katalán régió vezetője. Eduard Pujol, a párt szóvivője akkor úgy érvelt, hogy ezzel a döntéssel hűek lennének a december 21-i előrehozott regionális voksolás eredményéhez, hiszen ezen a függetlenségpárti erők kerültek fölénybe. A spanyol kormány azonban az alkotmánybíróságot is bevonta, hogy megakadályozza Carles Puigdemont újraválasztását. A testület a héten kezdett az üggyel foglalkozni, és megakadályozta, hogy szerdán újraválasszák a száműzetésben élő politikust. Amennyiben május 22-ig sem kerülne sor a szavazásra, ez esetben előrehozott regionális voksolást kellene kiírni.

Puigdemontot a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt Spanyolországban és egész Európában – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt körözik. A több évtizedes börtönbüntetés elkerülése érdekében először Belgiumba utazott, majd európai utazásai közben végül március 25-én, Németországban kapta el a rendőrség, jelenleg itt várja, hogy kiadják-e Spanyolországnak.

Szerző
2018.05.12 07:34

Ismét a klímakatasztrófáért felelős erőműveket hozná helyzetbe Trump

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ Pete Saloutos
Megszűnhet a szén-dioxid-kibocsátást egyszer már jelentősen korlátozó Tiszta Energia Terv.
A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kedden terjesztette elő az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának újraszabályozására vonatkozó terveket - írja az MTI. 
A Trump-adminisztráció ezzel megszüntetné az előző elnök, Barack Obama klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseinek egyik fő elemét, az úgynevezett Tiszta Energia Tervet.
A Környezetvédelmi Hivatal új szabályozása lehetővé tenné, hogy a tagállamok a maguk belátása szerinti szabályokat dolgozzanak ki szénerőműveikre. Sőt, ha úgy látják jónak, akár engedélyt is kérjenek a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásának megszüntetésére.
A javaslat ismét jelentősen megnövelné a szén-dioxid-kibocsátás egyszer már korlátozott mértékét, és lehetőséget teremtene a tagállamoknak arra, hogy a környezetet kevésbé szennyező gáz-, szél-, és napenergia felhasználása helyett a szénerőművek fejlesztésére összpontosítsanak.
Az EPA egyelőre vitára bocsátja a tervezetet, és várhatóan jövő év elején dönt a végleges formájáról, majd a bevezetéséről.
2018.08.21 17:48

Elmaradt a fieszta Athénban

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ IAKOVOS HATZISTAVROU
A megváltás napjának nevezte kedden Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, hogy hazája hétfőn kikerült a hitelmegállapodás hatálya alól. Az összes jelentősebb görög televíziós csatorna által közvetített megszólalásában azt is közölte, megérte küzdeni a görög népnek.
A beszéd Ithakában hangzott el, a színhely megválasztása nem véletlen: a leleményes Odüsszeusz ide tért vissza vándorlásai során, így a sziget egyfajta happy end jelképe is. Boldog végről azonban korai beszélni, s a nagy ünneplés el is maradt. Nem csak azért, mert Görögországnak gigantikus hitelt kell visszafizetnie, amely a gazdasági teljesítmény majdnem 180 százaléka. Ne feledjük, az országnak a három mentőcsomaggal összesen 289 milliárd eurót fizettek ki a hitelezők. A visszafogottság oka az volt, hogy a görög hatóságok csődöt mondtak a 96 halálos áldozatot követelő erdőtüzek megfékezésénél, így a hangulat az országban nem éppen felhőtlen. 
A fieszta amiatt is túlzás lenne, mert Athén valójában még addig élvezheti a hitelező trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) triumvirátusa – kivételes figyelmét, amíg vissza nem fizeti az utolsó eurócentet is. Ennek azonban legkorábbi időpontja 2066. Elvileg ugyan Görögország most már visszatérhetne a nemzetközi piacokra, valójában azonban erre egy ideig nem lesz lehetősége, hiszen a befektetők továbbra sem bíznak a fényes pénzügyi és gazdasági jövőben. Pedig Athén mintegy 20 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, ami elég lenne arra is, hogy két évig működtessék az államot. Ezt a pénzt azonban nem kívánják felhasználni, de a mindenkori kormányok számára nagy kísértést jelent majd, hogy egy meggondolatlan ígéret teljesítéséért ne nyúljanak e tiltott gyümölcshöz. Ciprasz most ünnepelteti magát, nem is alaptalanul, a választók azonban a jövő évben, a parlamenti választáson mondanak majd ítéletet munkájáról. A kilátások nem jók, a Sziriza felmérések szerint 13 százalékkal marad el a konzervatív Új Demokrácia mögött. A véleményét többször megváltoztató kormányfőről pedig 67 százalék alakított ki negatív véleményt.
2018.08.21 17:48