Puigdemont nem lesz regionális elnök

Publikálás dátuma
2018.05.12 07:34
ÖNKÉNTES SZÁMŰZETÉSBEN - A YouTube-on tette meg javaslatát FORRÁS: AFP/YOUTUBE-VIDEORÉSZLET
Fotó: /

Katalóniában megoldás kínálkozhat az új kormány megalakulására. Az „önkéntes száműzetésben” lévő Carles Puigdemont szeparatista vezető ugyanis azt közölte, nem kíván a regionális kormány élére állni. A Youtube internetes videomegosztó portálon felvételt tett közzé, amelyen Quim Torra írót, katalán parlamenti képviselőt javasolta regionális elnöknek. Mint mondta, elegendő számú képviselő támogathatja megválasztását a katalán parlamentben, ezzel véget érhet a politikai blokád.

Quim Torra 1962-ben született. Húsz éven át egy svájci biztosítási cégnél dolgozott. 2007-ben tért vissza Katalóniába, ekkortól kezdett írni, illetve kiadót is alapított. Műveiben elsősorban a harmincas évek Spanyolországával foglalkozott. Több irodalmi díjjal jutalmazták. 2011 óta katalán parlamenti képviselő. A Puigdemont által fémjelzett Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért, JuntsxCat) párt tagja. 2015-ben a katalán kultúrát népszerűsítő Ómnium Cultural szeparatista szervezet elnöki tisztségét is ellátta. Nincs folyamatban lévő eljárás vele szemben.

Puigdemont döntésének bejelentése előtt több szeparatista csoporttal is tárgyalt. Pártja, a JuntsxCat múlt hétvégén bejelentette, továbbra is kiáll mellette, s a tömörülés azt akarja elérni, hogy újra ő legyen a katalán régió vezetője. Eduard Pujol, a párt szóvivője akkor úgy érvelt, hogy ezzel a döntéssel hűek lennének a december 21-i előrehozott regionális voksolás eredményéhez, hiszen ezen a függetlenségpárti erők kerültek fölénybe. A spanyol kormány azonban az alkotmánybíróságot is bevonta, hogy megakadályozza Carles Puigdemont újraválasztását. A testület a héten kezdett az üggyel foglalkozni, és megakadályozta, hogy szerdán újraválasszák a száműzetésben élő politikust. Amennyiben május 22-ig sem kerülne sor a szavazásra, ez esetben előrehozott regionális voksolást kellene kiírni.

Puigdemontot a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt Spanyolországban és egész Európában – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt körözik. A több évtizedes börtönbüntetés elkerülése érdekében először Belgiumba utazott, majd európai utazásai közben végül március 25-én, Németországban kapta el a rendőrség, jelenleg itt várja, hogy kiadják-e Spanyolországnak.

Szerző
2018.05.12 07:34

Putyin engedett, német és francia ellenőrök érkeznek a Kercsi-szoroshoz

Publikálás dátuma
2019.01.18 15:42

Fotó: AFP/ Alexey Malgavko
Moszkva hangot adott annak is, milyen nagyra értékeli, hogy Berlin támogatja az ukránokat kikerülő Északi Áramlat-2 építését.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett Angela Merkel német kancellárnak abba a kérésébe, hogy német szakértők figyelhessék meg a Kercsi-szoros hajózhatóságát - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a német hivatali partnerével, Heiko Maasszal folytatott pénteki moszkvai tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón. Lavrov szerint Merkel az egy hónappal ezelőtt megfogalmazott kérését megtoldotta azzal, hogy a német szakemberek mellett - akik még nem érkeztek meg - a megfigyelésben franciák is részt vegyenek, amire Putyin szintén igent mondott.
Attól azonban az orosz diplomácia vezetője elzárkózott, hogy ebbe Ukrajnát is bevonják. Azt is leszögezte, hogy Oroszország szerint nincsenek meg a kelet-ukrajnai helyzet "normandiai formátumban" (orosz-ukrán-német-francia) valótárgyalásos rendezésének feltételei, vagyis Moszkva továbbra sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. A Krímet annektáló, szakadár fegyvereseket támogató Kreml szerint ez az ukrán fél hibája.
A Kercsi-szorosban a hajózás jelenleg zavartalan
- jelentette ki egybehangzóan a két külügyminiszter. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben található Kercsi- és az oroszországi Tamanyi-félsziget közötti szoros a Fekete-tengert és az Azovi-tengert közi össze. November 25-én a szoros közelében, a Fekete-tengeren, az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, az elfogott 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. A nyugati országok ismét agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolták Oroszországot, ismét eredménytelen nyilatkozatokat kiadva, melyekkel most az ukrán tengerészek elengedését követelték.

Német-orosz harmónia gázvezeték- és atomfegyver ügyben

A pénteki sajtótájékoztatón egyébként Lavrov elmondta, hogy Ukrajna hiába szerette volna kizárni az oroszokat a közelgő ukrán választás tisztaságát ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői közül.
Lavrov azt is hangsúlyozta: Moszkva nagyra értékeli, hogy Berlin támogatja az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését, ez tengeri úton - az ukrán tranzitot kiiktatva - köti majd össze Oroszországot Németországgal. Kifejezte megelégedettségét amiatt, hogy a kétoldalú kereskedelem az amerikai szankciók ellenére is növekszik.
Néhány óvatos szó esett arról is, hogy Oroszország közepes és rövid hatótávolságú, nukleáris töltetek célba juttatására alkalma rakétákat telepít évek óta, nemzetközi egyezményt sértve ezzel. Maas erről szólva kijelentette, hogy a többi NATO-tagállamhoz hasonlóan Németország is úgy gondolja, hogy "ha van olyan rakéta, amely megsérti ezt az egyezményt, azt meg kell semmisíteni". Lavrov szerint mindez csak washingtoni vádaskodás. Arra nem tért ki, hogy akkor miért állítja ezt a NATO főtitkára is. 
Maas elmondta, hogy Berlin tavasszal nemzetközi fegyverzetkorlátozási konferenciát fog rendezni, amelyre meghívta Oroszországot. Erről nem hangzott el sok részlet, pedig számos kérdést felvet, tekintve, hogy Németország a világ egyik legjelentősebb fegyverexportőrévé nőtte ki magát az utóbbi években.
2019.01.18 15:42

Más erőszakos akciókat is tervezett a gdanski polgármester gyilkosa

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:10
Pawel Adamowicz képe egy megemlékezésen
Fotó: AFP/ Beata Zawrzel
Fogolytársának azt mondta, olyan tettet hajt végre, amelynek híre „majd az egész világon elterjed”.
A gdanski polgármester, Pawel Adamowicz gyilkosa korábban más erőszakos akciókat is tervezett – írja az MTI a PAP beszámolója alapján, melyet ügyészségi forrásokra hivatkozva közölt a lengyel hírügynökség. Az 53 éves Pawel Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A polgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették. Az elindított büntetőjogi eljárás során eddig több mint 60 tanút hallgattak ki. A PAP értesülései szerint Stefan W., miután a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetését letöltötte és december végén kiszabadult, egyik volt fogolytársának elmondta, hogy egy merénylet elkövetését fontolgatja. Azt mondta, olyan tettet hajt végre, amelynek híre „majd az egész világon elterjed”. Hasonlóan beszélt rokonai jelenlétében is. Ügyészségi megállapítások szerint Stefan W. közvetlenül a börtönből való távozás után Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. Mint a kihallgatásakor elmondta, be akart jutni a palota területére. Ám miután nem sikerült a kerítésen átmásznia, lemondott tervéről, és visszatért Gdanskba. Stefan W.-nak ezt az állítását azonban pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt. Arról, hogy honnan szerezte a gdanski merénylethez használt kést, valamint hogyan jutott fel a merénylet színhelyére, a színpadra, Stefan W. nem volt hajlandó vallomást tenni.

Nemzeti gyásznapot hirdetett a lengyel államfő

Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. Jelenlétét megerősítette mások mellett Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban. A főpolgármester ott elhelyezett koporsója előtt tömegek róják le tiszteletüket. A bazilikába péntek este gyászmenettel viszik át a koporsót. A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.

Nem állít jelöltet Pawel Adamowicz helyére a PiS

Pawel Adamowicz a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja volt, és 1998 óta megszakítás nélkül vezette az észak-lengyelországi nagyvárost. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A kétfordulós választáson a PiS jelöltje volt a fő riválisa, s vele szemben Adamowicz a voksok közel 65 százalékával nyerte meg a második fordulót. Az időközi választást a főpolgármester halálát követő 90 napon belül kell kiírni. Kedden a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk az eddigi gdanski első főpolgármester-helyettest, a PO-tag Aleksandra Dulkiewiczet kérte fel, hogy biztosként vállalja Gdansk város ideiglenes irányítását. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke szerdán közölte: a PiS nem állít saját jelöltet az időközi választáson. 

2019.01.18 12:10