Önálló tárcát követel az oktatásügynek az LMP

Az LMP szerint önálló minisztériumnak kellene képviselnie az oktatás ügyét az új kormányban, ahogy ez az egészségügyet és a szociális területet is megilletné. Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője - az azonos témában tartott vasárnapi sajtótájékoztatóját követően - az MTI-nek az oktatásügy legfontosabb problémái közé sorolta a tananyag "megtaníthatatlanságát", a tanárok és a diákok túlterheltségét. Ugyancsak bírálta az államosított iskolarendszert, a "mindent megfojtó központosítást", a folyamatos forráshiányt és azt is, hogy egyre nehezebb bejutni a felsőoktatásba.

A "mamut" tárcaként működő Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig is tökéletesen alkalmatlan volt a humánterületek gondjainak megoldására - jelentette ki az ellenzéki politikus. Úgy ítélte meg: a tananyag akár egy hónapon belül is csökkenthető lenne, a központosítás kérdését szeptemberig meg lehetne oldani, a forrásokat és a felsőoktatási férőhelyek számát pedig néhány év alatt lehetne érdemben növelni. A párt szóvivője hangsúlyozta: az LMP célja, hogy tíz emberből négy diplomát szerezhessen Magyarországon. (MTI)

Szerző
Témák
LMP oktatásügy

Probléma a biztonsági övvel: autók százezreit hívják vissza

Publikálás dátuma
2018.05.12. 17:11
Fotó: Shutterstock
Ingyenesen cseréli a bal hátsó biztonsági öveket a Volkswagen-csoport, mivel azok bizonyos helyzetekben kioldódhatnak.

A Volkswagen a következő néhány hétben 411 ezer autóját hívja vissza egy biztonságiöv-hiba miatt, írja az index.hu. A visszahívott autók közé tartozik 220 ezer új Polo és 191 ezer spanyol Seat: 2017-es és 2018-as Ibizák, illetve 2018-as Aronák. A probléma a bal hátsó biztonsági övvel van, mert a zárja kioldódhat, ha a bal hátsó és a hátsó középső ülésen is ül utas, és az autó gyorsan vált sávot.

A Volkswagennek továbbra is a biztonság az egyik legfontosabb, ezért a cég áttervezte a biztonsági öv zárját, és ezt beszerelve már nem fordulhat elő ez a probléma, fogalmazott közleményében a cégcsoport.

Egy másik közleményben a Volkswagen arra kérte a visszahívandó típusok tulajdonosait, hogy amíg a javítást el nem végzik a szervizek, ne használják a hátsó középső ülést. Az ügyfelek a visszahívásról levelet kapnak. A visszahívás teljesen ingyenes lesz minden tulajdonosnak.

Szerző

Nem titkolhatják: drágulást hozott az adócsökkentés

Publikálás dátuma
2018.05.12. 16:31
Fotó: Shutterstock
Hiába csökkentette egyes élelmiszerek és szolgáltatások áfaterheit a kormány, az emberek ebből mit sem éreztek, csak a kedvezményezett ágazatok szereplőinek jövedelme nőtt.

Nem vitatja a kormány - pontosabban a nemzeti konvergencia-program elemzése egyértelműen beismeri - hogy az áfacsökkentés nem nyomja le az árakat. A nemzetgazdasági minisztérium például nem vitatja, hogy hiába mérsékelte a kabinet a vendéglátósok terheit, az éttermek egyre drágulnak: a szektor szereplőinek jövedelme nőtt, a fogyasztók nem nyertek vele semmit, írja az mfor.hu.  A KSH adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korább időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

De nem csak a vendéglátásban történt áfacsökkentés az elmúlt években. Több húsféle -sertés, baromfi, hal - adója is kisebb lett, valamint az egyéb élelmiszerek közül a tojás, a szolgáltatások közül pedig az internet adója csökkent (utóbbi két lépésben).

A szaktárca szerint a húsféléknél az adóváltozás szinte teljesen átgyűrűzött a fogyasztói árakba. Hogy ebből egy idő után a fogyasztó mégsem érzékelt sokat? Erre az a magyarázat a sertés esetében, hogy a 2016 második felében tapasztalt árnövekedés a régiónk más országaiban is megfigyelhető volt, ami mögött "valószínűleg egy szélesebb körű piaci sokk" állhatott. Így ez az NGM szerint nem befolyásolja az áfacsökkentés árhatására adott becslésüket. Magyarul bár a valóság más képet mutat, a modell szerint amikor ideje volt, érvényesült az árhatás, de aztán jött a piaci sokk.

A tojás esetében az áfacsökkentés nagyságrendileg fele jelent meg. A kormányban sem látnak tisztán, hogy mi volt ennek az oka - derül ki a jelentésből. Arra gyanakodnak, hogy az adócsökkentés részben "a termelési lánc valamelyik szegmensében csapódhatott le, talán összefüggésben a piac tisztulásával".

Valamelyest sötétben tapogatóznak a friss tejnél is - azt írják, az árhatást vizsgáló modell illeszkedése nem tökéletes -, de biztosan állítható, hogy itt is csak részben jelent meg az árcsökkentő hatás. Ennek okát abban látják, hogy az áfaváltozás a tej piacának csak egy kisebb részét érintette.

Szerző
Frissítve: 2018.05.12. 21:10