Előfizetés

Spanyol Nagydíj - Lewis Hamilton győzött

Publikálás dátuma
2018.05.13. 19:12
AFP fotó
A világbajnoki pontversenyben vezető, négyszeres vb-győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Spanyol Nagydíjat, amelyen az összetettben második Sebastian Vettel, a Ferrari szintén négyszeres világbajnoka csak negyedik lett.

A 33 éves Hamiltonnak ez volt az idei második, és pályafutása 64. futamgyőzelme, a Barcelona mellett elhelyezkedő Circuit de Catalunyán harmadszor diadalmaskodott karrierje során.

A Mercedes sikerét Valtteri Bottas tette teljessé, a finn pilóta ugyanis csapattársa mögött a második helyen ért célba. A dobogó alsó fokára Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája állhatott fel.

A rajtot Hamilton tökéletesen kapta el, Bottas pedig igyekezett tartani vele a lépést, de a harmadik helyről startoló Vettel támadását nem tudta levédeni. A harmadik kanyarban Romain Grosjean (Haas) hirtelen kormánymozdulatra kényszerült, mert csapattársa, Kevin Magnussen megcsúszott előtte. Grosjean keresztbe csúszott a pályán és eltalálta a belső íven száguldó Nico Hülkenberget (Renault) és Pierre Gaslyt (Toro Rosso). A hatalmas ütközésben egyik pilóta sem sérült meg, de az összetört versenyautók és a pályára került törmelék eltakarításának idejére a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót, amely mögött Hamilton, Vettel, Bottas volt a dobogós helyeken haladók sorrendje.

A safety car a hatodik körben engedte útjára a mezőnyt, az élen a sorrend nem változott, a középmezőnyben viszont komoly párharcok alakultak ki. A kerékcserék sorát Vettel kezdte meg a 18. körben, két körrel később pedig Bottas is friss abroncsokat kapott, de nem tudott ferraris riválisa elé visszatérni a pályára. Hamilton a 26. körben járt a boxban, és visszavette a vezető pozíciót.

Vettel a 42. körben ismét kiállt kerékcserére, de csak a negyedik helyre ért vissza.

A hajrában már nem történt jelentős változás az élmezőnyben, Verstappen pedig - Vettel rosszul időzített második kerékcseréjének köszönhetően - az ötödik helyről rajtolva behozta harmadiknak a Red Bullt. A spanyol futamon a hazai közönség előtt versenyző mindkét pilóta, Carlos Sainz Jr. (Renault) és Fernando Alonso (McLaren) is pontot szerzett, ahogy a Sauber volánjánál az újonc monacói Charles Leclerc is. Hamilton előnye 17 pontra duzzadt ezzel a sikerrel az összetettben Vettellel szemben. A vb két hét múlva, a Monacói Nagydíjjal folytatódik Monte-Carlóban. (MTI)

Jó kis lehűlést hoz hétfőre a hidegfront

Publikálás dátuma
2018.05.13. 18:36
Illusztráció/AFP fotó
Hétfőn napközben keleten, északkeleten is megnövekszik a felhőzet, de elsősorban fátyolfelhőzet valószínű, záporeső legfeljebb néhol fordulhat elő. Ugyanakkor a Dunántúl déli és nyugati részén vastagabb felhőzet és további csapadék várható. Az északkeleti, keleti szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet északkeleten 9, 10, délnyugaton 14, 15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali az ország nagyobb részén 20 és 24 fok között, a csapadékos délnyugati tájakon 18 fok körül várható.

Kedden eleinte erősen felhős lesz az ég, majd átmenetileg felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15, a legmagasabb nappali 19 és 24 fok között alakul.

Szerdán közepesen és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali 15 és 22 fok között alakul.

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, több helyen valószínű zápor, néhol zivatar. A délnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali 18 és 24 fok között alakul.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, néhol zápor kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali 20 és 25 fok között alakul.

Szombaton eleinte változóan felhős lesz az ég, majd főként az ország északnyugati felén megnövekszik a felhőzet. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél néhol megerősödhet, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali 21 és 27 fok között alakul.(forrás: met.hu)

Emlékező tömeg az Élet Menetén

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.05.13. 18:30
Az Élet Menete 2017-ben - Fotó: Tóth Gergő
A hagyományoknak megfelelően Verő Tamás főrabbi megfújta a kosszarvból készült sófárt. Erre a jelre indult el vasárnap délután a vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menete.

Bár a létszám meg sem közelítette a korábbi több tízezres rekordot, idén is sok ezren vettek részt a rendezvényen. A gyülekező a Március 15. téren volt, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, az Élet Menete címet viselő szobornál. A nonfiguratív alkotást 2014-ben avatta fel – mások mellett – Ilan Mor akkori izraeli nagykövet. Az alkotáson lévő számok a haláltáborokban használt számokra utalnak, Kelemen Zénó szobrász azonban összességében nem búskomor jelentéstartalmat szánt a kompozíciónak.

Díszvendég
Majgull Axelsson svéd írónő volt az idei megemlékezés díszvendége. Rácz Judit fordításában, Az Élet Menete Alapítvány támogatásával nemrég magyarul is megjelent a Nem vagyok Miriam című könyve. A regény a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. A főszereplő egy cigánylány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba. Egész életében eltitkolja valódi származását, fél, hogy elüldöznék az országból.

Pár éve a tömeg a Március 15. tértől a Keleti pályaudvarhoz vonult, most az Erzsébet hídon át a budai oldalra, a Friedrich Born rakparthoz. Az úti cél szimbolikus volt: Friedrich Born svájci állampolgár a Vöröskereszt megbízásából 1944 májusától 1945 júniusáig kórházak, gyermekotthonok, árvaházak és népkonyhák felépítésével, menlevelek kiállításával segítette a magyar zsidókat. Közel 15 ezer embert sikerült megmentenie a deportálásoktól.

Indulás előtt fellépett a Parno Graszt. Arról az ismert és sikeres, autentikus cigányzenét játszó együttesről van szó, amelynek tagjait a közelmúltban roma származásuk miatt nem engedték be egy Nyugati téri szórakozóhelyre. (A Parno Graszt jelentése: Fehér Ló. A fehér szín a tisztaság jelképe, a ló a szabadságé.) Veiszer Alinda műsorvezető elmondta, hogy a Parno Graszt itt nem egyszerűen csak szívesen látott vendég, hanem megtiszteltetés, hogy elfogadta a felkérést.

„Gyere, és mutasd meg, hogy sokszínűen szebb a világ!” – a szervezők ezt a mottót választották a tizenhatodik alkalommal megrendezett budapesti emlékfelvonulás jelmondatául.

Az időpont rendhagyó volt. Magyarországon április 16-án tartják a holokauszt emléknapját, ebben az évben azonban a dátum egybeesett a lengyelországi nemzetközi megemlékezéssel. A hazai Élet Menetét ezért a szokásosnál néhány héttel később rendezték meg. Az esemény így szorosan kapcsolódott május 9-éhez, az európai béke napjához.

Az aktivisták a magyar mellett amerikai, brit, izraeli, orosz, svéd és uniós papírzászlókat osztogattak. Azok a gyerekek, akik a kijelölt helyen leadták vízipisztolyaikat, süteményt kaptak. Akik nem szerettek volna megválni játékuktól, úgy is hozzájuthattak az ajándékhoz, hogy lerajzolták Picasso híres békegalambját.

„Cseréld le a pisztolyod egy süteményre!” – ajánlotta az akciót reklámozó tabló. Úgy vettük észre, a gyerekek mégis inkább a rajzolást preferálták. A fiatal önkéntesek tájékoztatása szerint az első órában mindössze két vízipisztolyt adtak le náluk.

A Március 15. téren Róna Tamás főrabbi és Lebovics Imre holokauszttúlélő, Tiszafüred díszpolgára is beszédet mondott.

– Lehet-e nemzedékek hiányát pótolni? – kezdte a főrabbi példázatokkal sűrített felszólalását, amelyet így fejezett be: „Izrael népe él!” Lebovics Imre hangsúlyozta, hogy a diaszpórában élő zsidóság kétezer éven át hű állampolgára volt a befogadott országoknak. Horthy Miklós kormányzónak azonban egyetlen szava sem volt 1944 nyarán, amikor a vidéki Magyarország néhány hét leforgása alatt „zsidótlanítva” lett. A sok üldöztetés ellenére a holokauszttúlélő bizakodó, az Élet Menete-mozgalom is reménységgel tölti el.

Yossi Amrani izraeli nagykövetet testőrök gyűrűje vette körül. A magyar politikusok közül – többek között – a szocialista Kunhalmi Ágnest és Lendvai Ildikót, a DK-s Oláh Lajost, a liberális Bősz Anettet és Fodor Gábor láttuk.

Az Erzsébet hídon a menetet élőszobrok várták, amelyek időnként megszólaltak, és például Radnóti Miklós verseit szavalták. A túloldalon installáció hirdette, hogy „Szeress, ne háborúzz!”

Mára már nem csak a zsidó közösséghez tartozó barátink vannak velünk az antiszemitizmus elleni harcban, hanem minden békében hívó és békét remélő ember – írták felhívásukban a szervezők. Napjainkban is léteznek eszmék, amelyek egymás ellen uszítanak bennünket. Kiemelten fontos – tették hozzá –, hogy közös jelenlétünkkel demonstráljunk a kirekesztés, az antiszemitizmus és mindenfajta előítélet ellen, ezzel elősegítve a tolerancia és a múlttal való szembenézés folyamatát.

55 ország menete
A magyarországi Az Élet Menete Alapítvány létrehozását egy civil fiatalokból álló közösség kezdeményezte 2003 októberében, a mára már a világ 55 országában működő hasonló szervezet mintájára. A cél az, hogy a rendezvényen fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás, valamint a demokratikus politikai kultúra mellett.