Nem tart szakadástól a Jobbik új elnöke

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:08
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Kis szavazatkülönbséggel győzött az esélyesebb jelölt, Sneider Tamás.

A Jobbik zárt ajtók mögött tartotta tisztújító kongresszusát szombaton, a Városligetnél lévő Dürer Rendezvényközpontban. A biztonságiak az épület közelébe se engedték a sajtót, az újságírók a bejáratnál várakoztak. Az egyik küldött dúlva-fúlva távozott, dühében a földre dobta akkreditációs kártyáját. A jelenet arra utalt, hogy a jobbikos tisztújítás nem volt mentes feszültségektől.

Vona Gábor lemondása után ketten pályáztak a pártelnöki posztra, az elnökség által is támogatott Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke, valamint Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Toroczkai alaposan megnehezítette Sneider dolgát, kevésen múlott, hogy nem okozott meglepetést. Végül azonban Sneider Tamás 298 szavazatot kapott, Toroczkai 256-ot. Radikálisan elvhű, módszereiben és retorikájában néppárti, a szociális kérdéseket központba helyező közösségként folytatjuk küzdelmünket a közjóért – ilyen Jobbikot ígért megválasztása előtt Sneider Tamás.

Az elnökhelyettesi poszt korábban nem létezett, az alapszabály módosításával két hete hozták létre. A Toroczkai László oldalán induló Dúró Dóra az elnökválasztás eredményének ismeretében kiszállt a versenyből. A Sneider helyetteseként jelölt Gyöngyösi Márton, a parlamenti frakció újdonsült vezetőjét a küldöttek több mint négyötöde támogatta.

Az elnökválasztás után az újságírók körében rögtön beindultak a találgatások arról, hogy a kiegyensúlyozott erőviszonyok magukban rejtik-e a pártszakadás lehetőségét. A kongresszus napján lapunk is ezzel a kérdéssel keresett meg jobbikos politikusokat.

– Elképzelhető, hogy lesznek kilépések és feloszlatja magát néhány alapszervezet, de pártszakadástól egyáltalán nem tartok – jelentette ki Sneider Tamás. Optimizmusát arra alapozza, hogy a politikai irányvonalat tekintve nincsenek lényeges tartalmi különbségek a Jobbikban. Ahogyan ő is, Toroczkai László is a néppártosodás folytatását képviseli. A viták inkább habitusbeli különbségekből adódnak. Ilyen okok miatt azonban egy párt nem szokott kétfelé válni – állapította meg Sneider.

Az elnökválasztás szoros eredménye nem lepte meg Sneider Tamást. Elmondása szerint nem számított fölényes győzelemre: felkészült mindenre, akár még arra is, hogy a kongresszus Toroczkai Lászlót választja pártelnöknek.

Sneideréhez hasonló érvekkel utasította el a szakadás lehetőségét Jakab Péter is.

– A küldöttek nem eltérő irányok, pusztán eltérő hangsúlyok közül választottak. A nemzeti néppárti irány mellett egységes a kiállás – közölte Jakab. Mintha Staudt Gáborban több lett volna a kétely. „Túl friss az élmény, hogy erről érdemben nyilatkozni tudjak, de bízom benne, hogy sikerül elkerülni egy pártszakadást” – fogalmazott Staudt.

Két politikus jelezte, hogy nem szeretne véleményt mondani, mások nem is reagáltak. Utóbbiak között volt Toroczkai László és Dúró Dóra. Lapunknak adott válasz helyett Dúró a kormánysajtónak üzent a Facebook-oldalán: „Hiába próbál pártszakadást láttatni a Fidesz-média, felelősségem tudatában mindent megteszek ellene. Maradjunk együtt, a Jobbik a miénk is!”

Toroczkai amúgy szombaton kifogásolta Gyöngyösi Márton elnökhelyettesi beszédének azt a részét, amely szerint szigorúbban veszik majd, ha valaki szembehelyezkedik a fősodorral. A kongresszust lezáró tájékoztatón Gyöngyösi elmondta, mire gondolt: szerinte nem normális állapot, ha a Jobbik belső ügyeiről a kormányzati sajtónak szivárogtatnak.

Erősorrend
A hat alelnöki tisztségre eredetileg tizenöten gyűjtötték össze a kellő számú ajánlást. Először – a „habonyi módszerekkel” zajló párton belüli kampányra hivatkozva – Novák Előd lépett vissza, majd három, regionális igazgatóként dolgozó jelölt, aki Toroczkai táborához tartozott. A megválasztott alelnökök, erősorrendben: Volner János (74,2 százalék), Apáti István (71,3 százalék), Z. Kárpát Dániel (70,6 százalék), Hegedűs Lorántné (63,5 százalék), Stummer János (46,4 százalék) és Bana Tibor (45,9 százalék). Az egyedüliként induló Szabó Gábor pártigazgatót 92 százalékos eredménnyel választották meg a Jobbik választmányi elnökévé.2018.05.14 07:08

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47