Túlfűtött volt a Harvey hurrikán

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:17
A négyes erősségű hurrikán 150-180 milliárd dolláros kárt okozott, és csaknem 50-en haltak meg Fotó: AFP/Mark Ralston
Fotó: /

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az Egyesült Államok texasi partvidékén, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet (NOAA) új elemzése szerint a Mexikói-öböl vize 30 fokos volt. Ez minden idők legmelegebb értéke. Az amerikai kutatók az óceánok vízhőmérsékletének megfigyelésére használt Argo-hálózat és a NASA műholdas adatait elemezve megállapították, hogy a normálisnál melegebb körülmények túlfűtötték a trópusi vihart, óriási páratartalommal táplálták, és amikor Houston közelében lelassult, a hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőjét zúdította a partvidékre - írja az erdekesvilag.hu.

"Először sikerült kimutatnunk, hogy a szárazföldre lezúdult eső mennyisége megegyezik a szokatlanul meleg óceánból elpárolgott víz mennyiségével. Mivel a klímaváltozás miatt az óceánok vize melegszik, több Harvey-hoz hasonló túltöltött trópusi viharral kell számolnunk” – mondta Kevin Trenberth, az intézet kutatója, az Earth Future című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Bár a 2017-es hurrikánszezon igen mozgalmas volt, a Harvey mind helyileg, mind időben többé-kevésbé izolált maradt, egyedül mozgott a Mexikói-öböl nyugodt vizei fölött. Ez tette lehetővé, hogy Trenberth és kollégái részletesen tanulmányozhassák, hogyan táplálta az 1488 kilométer széles óceáni medencében felgyülemlett meleg a trópusi vihart.

A kutatócsoport összevetette a Mexikói-öböl vize 160 méternyi felső rétegének a hurrikán előtti és utáni hőmérsékletét, és megmérte a szárazföldre lezúdult csapadékmennyiséget. A trópusi vihar elvonulása előtt a víz felszín közeli hőmérséklete 30 fok volt, az elvonulás után még mindig 28,5 fok. A hurrikánok kialakulásához 26 foknál melegebb hőmérséklet szükséges.

Amikor a Harvey lecsapott a szárazföldre, „karjai” még mindig az óceán fölött voltak, azaz erőt merített a Mexikói-öböl még mindig meleg vizéből. ,,Miközben gyakran úgy gondolunk a hurrikánra, mint egy légköri jelenségre, világos, hogy az óceán kritikus szerepet játszik kialakulásában, és ahogyan változik a klíma, meg fogja határozni a jövőben a trópusi ciklonokat” – mondta Trenberth.

A kutatók megmérték, hogy a párolgás miatt mennyi hőt veszített az óceán vize, amikor a trópusi vihar áthaladt az öböl fölött, és az elpárolgott víz mekkora mennyiségű csapadékká vált a szárazföld fölött. Összevetve a két mérés eredményét, azt találták, hogy azok megegyeznek.

Szerző
2018.05.14 07:17

Ha sokat eszel belőle, korábban halsz. Ha keveset, akkor is.

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:50

Fotó: Shutterstock/
A szénhidrátban túl magas, de a túl alacsony étrend is korábbra időzíti a halált, állítja a Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány.
Nyolc nagyszabású tanulmányt fésültek össze a kutatók, és arra jutottak, hogy aki egészségesen akar élni, annak étrendjében szénhidrátnak igenis lenni kell - csak éppen mérsékelt mennyiségben. Az étrend teljes kalóriamennyiségét nézve akkor van baj, ha 40 százaléknyi szénhidrátnál kisebb vagy a 70 százaléknyinál nagyobb az arány. A következmény pedig az, hogy megugrik a korai halálozás kockázata.
Ugyanakkor nem minden szénhidrátban szegény étrend egyforma. Azoknak, akik szénhidrát helyett több húst - bárányt, baromfit, marhahúst -, vajat, sajtot és zsírt fogyasztanak, nagyobb a halálozási kockázata, mint azoknak, akik fehérje- és zsírszükségletüket olyan növényi alapú élelmiszerekből nyerik, mint az avokádó, a diófélék és a hüvelyesek. Emlékeztetőül: az olyan népszerű súlycsökkentő diéták, mint az Atkins és a Dukan jelentős mennyiségű húsfélét tartalmaznak. 
A kutatók hangsúlyozták, hogy az Észak-Amerikában és Európában is elterjedt, húsokban gazdag, szénhidrátban szegény étrend megrövidítheti az élettartamot, ezért kerülendő. Ehelyett ha valaki kevés szénhidrátot vinne be, akkor növényi alapú zsírokban és fehérjékben erősítsen - így hosszú, egészséges öregkorra számíthat.
A harvardi kardiológus és táplálkozás-szakértő Sara Seidelmann a The Guardian brit napilapnak elmondta: 
"a kutatócsoport jelentős munkát tett le az asztalra, és alapos választ adott a kérdésre, nem csupán egy képet villantott fel".
Hozzátette: miközben az étkezés előkelő helyet foglal el mindenkinél, elég nagy a zavar a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mit is kellene enni. 
"Nap mint nap megjelenik egy tanulmány, az egyik azt állítja, hogy a szénhidrátban gazdag étrend jobb, a másik pedig, hogy a szénhidrátban szegény a jobb"
- mutatott rá.
 Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet a magas szénhidráttartalmúval direkt módon nem lehet összehasonlítani, mivel ahhoz hosszú évekig tartó vizsgálatra lenne szükség, és az emberek hosszú ideig nem tudják magukat egyfajta étrendhez kötni. 
A kutatók ezért több mint 15 ezer 400, 45 és 64 év közötti embert vizsgáltak. A résztvevők négy különböző társadalmi-gazdasági hátterű, amerikai közösségből származtak. Kérdőíveken válaszoltak az étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre két alkalommal az adatfelvételek között hat év telt el. Egészségi állapotukat 25 éven át figyelték meg, és az eredményeket esetleg befolyásoló körülményeket, mint a dohányzás, jövedelem és cukorbetegség is figyelembe vették. Az eredményeket hozzáadták a világ más tájain végzett hét további megfigyeléses tanulmány adataihoz, így már összesen több mint 430 ezer ember adatait elemezhették.
Megállapították, hogy azok az 50 évesek, akik mérsékelt mennyiségű szénhidrátot fogyasztottak, és az energiabevitelük fele szénhidrátból állt, további 33 évre számíthattak, ami négy évvel hosszabb volt azokénál, akik szénhidrátban szegény étrenden éltek, és egy évvel hosszabb azokénál, akik magas szénhidráttartalmú ételeket ettek.
A szerzők hangsúlyozták, hogy a tanulmány természete miatt nem bizonyíthatóak az okok és hatások. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a nyugati típusú étrenden élők, akik nagyon kevés szénhidrátot esznek, gyakran fogyasztanak kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket, és esznek több állati fehérjét és zsírt. Ezek az állati termékek pedig gyulladásokat idézhetnek elő, gyorsítják a biológiai öregedést, az oxidatív stresszt, és hozzájárulhatnak az idő előtti halálozás kockázatának növekedéséhez.
A magas szénhidrátfogyasztás gyakori Ázsiában és a szegényebb országokban, ahol például sok fehér rizst fogyasztanak. Ezek hozzájárulnak a krónikusan magas glikémiás terheléshez és az anyagcsere romlásához.
Walter Willett, a tanulmány társszerzője, a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Iskolájának epidemiológus és táplálkozás professzora szerint a túl sok és a túl kevés szénhidrátbevitel is káros lehet, de leginkább az számít, hogy milyen típusú zsírt, proteint és szénhidrátot fogyasztunk. Seidelmann hozzátette: a szénhidrátban szegény diéta, ami általában húsalapú, azért népszerű, mert rövid távon jól működik. A kutató azonban leszögezte: minél több növényi alapú ételt fogyasztunk, annál alacsonyabb a korai halálozás kockázata.
2018.08.21 09:50
Frissítve: 2018.08.21 09:51

Fucsovics az első fordulóban kiesett Winston-Salemben

Publikálás dátuma
2018.08.21 08:52
Illusztráció: Facebook/Fucsovics Márton
Fotó: /
Fucsovics Márton kiesett az első fordulóban az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló, 778 ezer dollár (210 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán - írta az MTI.
A világranglistán karriercsúccsal a  40. magyar játékos a selejtezőből szerencsés vesztesként főtáblára került argentin Guido Andreozzival (118.) csapott össze helyi idő szerint hétfőn, s három játszmában, 2 óra 9 perc alatt szenvedett vereséget.
Eredmény (a viadal honlapja alapján): 1. forduló (a 32 közé jutásért): Andreozzi (argentin)-Fucsovics 6:3, 4:6, 6:0
2018.08.21 08:52