Kiábrándultság és merénylet az iraki választáson

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:33
A Busht cipőjével megdobó Muntadhar al Zaidi újságíró független jelöltként indult. Ő a korrupciót tartja Irak fő gondjának Fotó:
Fotó: /

A fokozott készültség ellenére robbantás történt egy iraki szavazóhelyiségnél, két támadást pedig meghiúsítottak a hatóságok. A merényletben csak a négy támadó vesztette életét, civil áldozatok nem voltak. Az Iszlám Állam (IS) még áprilisban felhívást intézett az iraki szunnita lakossághoz, azt kérve ne vegyenek részt a szombati parlamenti választáson és országszerte merényleteket helyezett kilátásba a szavazás napjára a szavazóhelyiségnél. A terrorcsoport gyűlöletének első számú célpontja a síita lakosság, amely Irak esetében a többséget jelenti, de ezúttal megfenyegették a választásokon részt vevő szunnitákat is. Az Iszlám Állam ugyan katonailag vereséget szenvedett Irakban, a dzsihadisták kezén.

A szavazás napjára ígért merényleteket ugyan meghiúsította a nagyszabású rendfenntartói készenlét, ám a bojkottra való felhívás hatott, a parlamenti választás ugyanis rekord alacsony részvétel mellett zajlott. Ám nemcsak a szunnita kisebbség, hanem a síita többség sem lelkesedett, hiszen a lakosság 70 százaléka síita, a részvételi arány pedig 44,52 százalékos volt. Szaddám Husszein hatalmának megdöntése óta (2003-ban) fokozatosan csökkent Irakban a választási hajlandóság, ami azt mutatja, hogy a lakosság kezdi elveszíteni hitét a változásokban, abban, hogy demokratikus úton felszámolható az országot megbénító korrupció, orvosolhatók a gazdasági és felekezeti-etnikai gondok. 2005-ben 79, 2010-ben 62,4, 2014-ben a szavazásra jogosultak 60 százaléka élt a lehetőséggel.

A szombati voksolás eredményeit hétfőn hozzák nyilvánosságra, a legnagyobb esélyesnek Haider al-Abadi kormányfő számít, aki a Győzelem elnevezésű szövetség élén indult a választásokon. Ő abban bízik, hogy az IS elleni katonai siker elég lesz a győzelemhez. Legnagyobb ellenfele elődje, Nuri al-Maliki, akinek azért kellett távoznia hivatalából, mert kormányzása alatt módszeresen szorította ki a szunnitákat a politikai és közélet minden területéről. Al-Abadi is síita, de ő felekezetek fölötti jelöltként próbálja „eladni magát”.

A helyszíni riportokban megszólaló irakiak azt kifogásoltak, hogy Szaddám rezsimjének bukása óta gyakorlatilag ugyanazok a nevek jelennek, ezek a személyek viszont már bizonyították, hogy képtelenek az ország rendbetételére.

Független jelöltként indult Muntadhar al Zaidi is, az az újságíró, aki arról híresült el, hogy cipőjével dobta meg George Busht 2008-ban.

Szerző
2018.05.14 07:33

Medvét lőttek ki egy iskola udvarán Csíkszeredában

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:16
Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én
Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat több portára is betört, majd elaludt az intézmény udvarán.
A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, az állat hajnalban több portára is betört a városban – írja az MTI a Székelyhon.ro portál cikke alapján. A hím medve kedden reggel tévedt a székelyföldi Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A portál helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével. A beszámoló szerint a medve többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán. A hatóságok a környéken mindenkit csendre intettek, hogy az állat lehetőleg maradjon nyugodt a minisztériumi kilövési engedély kibocsátásáig. Az engedély végül dél tájban érkezett meg, és ez alapján a Szilos vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron teríthette le az állatot. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. 
2018.08.21 13:16
Frissítve: 2018.08.21 13:18

Már 11 halálos áldozata van a megáradt dél-olaszországi folyónak

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: AFP/KONTROLAB/
Túrázókat sodort magával a folyó a Civita hegyközség közelében. Hatan kórházba kerültek és sokan eltűntek.
Legkevesebb 11 túrázó fulladt egy megáradt folyóba a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek – írja a BBC. A polgári védelmi hatóság közlése szerint eddig 18 embert mentettek ki, köztük egy 10 éves fiút. Hatan kórházba kerültek.  Mint megírtuk, sajtóhírek szerint a szerencsétlenség a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy a szurdok keskeny, 1 kilométer mély és „nagyon rövid idő alatt feltöltődik vízzel”. A La Repubblica című olasz napilap korábban az internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében. 
2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00