"Choli bácsi" emlékére

Publikálás dátuma
2018.05.13 20:57
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: /

"Legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy létezik egy másik dimenzió is a világon, amelyik eltér a mienktől. Mielőtt a cigánygyerekek oktatásáról beszélünk, előbb a nevelési szokásokon kellene elgondolkodnunk. Mire nevel a cigány család és mire a magyar? Mi a célja a nevelésnek az egyik és a másik családban? De nem állunk szóba egymással szülőként. Egyáltalán nem állunk szóba egymással, semmit nem tudunk egymásról." - mondta régebben egy zalaszentgróti oktatási konferencián Choli Daróczi József, aki szombaton életének hetvenkilencedik évében hunyt el.

Az 56-os forradalom első napjaiban egyik bányásztársával Szombathely mellett megkísérelt nyugatra szökni, ám elkapták, 10 hónap börtönbüntetést kapott. A politikai foglyok közé rakták, Antall Józseffel került egy cellába. Szabadulása után esti iskolákba járt, majd elvégezte a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a MÚOSZ-nak, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som lapokat. Ő fordította le a Biblia Újszövetségi részét cigány nyelvre. 1985-86-ban a Pozsgay Imre-féle Hazafias Népfront felügyelete alatt működő Országos Cigánytanács vezetője lett, aztán a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetség elnöke. A rendszerváltás után a X. kerületi Cigány Önkormányzat elnöke volt.

A pedagógus pályára 1994-ben tért vissza, a Zsámbéki Apor Vilmos Főiskola adjunktusaként dolgozott, romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. A költő, műfordító, pedagógus, népművelő a roma közéletiség egyik meghatározó személyisége volt, szavára egyre többen odafigyeltek, és a legnagyobb tisztelet jeléül Choli bácsiként emlegették. Minden nyilvános megszólalásában hangsúlyozta az összetartozást, legutóbb Scherer Zsuzsa kérdésére a Népszabadságban válaszolta, hogy "elsősorban cigány vagyok, aztán határon túli, mert előbb tudtam románul, mint magyarul, mégis magyarnak, európainak vallom magam, de főként embernek, aki aggódik a nemzete sorsáért, a nemzet minden egyes tagjáért. Nem a cigányságon akarok én segíteni, hanem a nemzeten. A nemzet a tudatunk mélyén létező gyönyörűséges fogalom." A porrajmosról, a cigány holokausztról írt versével búcsúzunk tőle.

Elvitték a cigányokat - Elvitték a cigányokat

A sok cigányt mind elvitték,/ nagy árkokat ásni vitték.
A nagy árok lassan mélyül,/ víz bugyog fel a mélyérül.

Szegény fiúk, mind mifajtánk,/ a csendőrök űzik-hajtják.
Verik őket, kapják kézre,/ lemaradót puskavégre.

Az a nagy árok minek kell,/ a fekete feneketlen?
Nem tudják, honnan is tudnák,/ csendőröktől meg nem tudják!

Ha tudnák, hogy minek ásnak,/ hogy maguknak, hogy nem másnak,
maguknak s a többieknek,/ asszonyoknak, gyerekeknek.

Másodnapon, délutántájt/ a kék ég vörösre vált át
vérétől a cigányoknak:/ tiszta vérükkel lakolnak.

Azt a napot, jó testvérek,/ cigányok, ne feledjétek!
Nagy sötét napját a gyásznak,/ gyásznapját a cigányoknak.

Ingerde le bute romen,/ bari gropa te hunaven.
Loke-lokesz barol bari,/ opre dasz telal o paji.

Csorre save sza amare,/ tradenle le but singale.
Nasaven le thaj maren le,/ tele t'asen, puskeden le.

Szoszke trubul kodi bari/ bibahtalyi gropa kalyi?
Csi zsanen, kathar te zsanen:/ nastig pusen le singalen!

Haj te zsannasz, szar csi zsanen:/ e gropa penge hunaven,
penge thaj le majbutenge,/ rom, romnyi thaj savorenge.

Dujto gyesz, pal'o mizmeri/ lólo kergyilasz o cseri
kathar o rat le romengo,/ o rat uzso, bidosalo...

Savorale thaj savale,/ kado gyesz na bisztren, more!
Kado gyesz o baro kalo,/ kadi bezeh la lumaki!

2018.05.13 20:57

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14