Előfizetés

Parragh: "ki fogja verni a biztosítékot" az Iparkamara

Publikálás dátuma
2018.05.14. 15:38
Parragh László. Fotó: Tóth Gergő
A korábbi két ciklushoz hasonlóan, a most alakuló új kormánnyal is együttműködési megállapodást kíván kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), mondta a kamara elnöke hétfőn Nagykanizsán - számol be az MTI.

Nem lenne ildomos a sajtón keresztül üzengetni a tervezett megállapodás tartalmáról, mondta Parragh László a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén tartott előadásában. "Nem mondhatom el, hogy mire készülünk, de összességében jóra" - fogalmazott, aztán belekezdett tervei kifejtésébe.

Az MKIK elnöke beszélt arról, hogy 2010-ben válságkezelő, majd 2014-ben konszolidációs gazdaságpolitika kezdődött, "most pedig új korszakban vagyunk", a fenntarthatóságot kell biztosítani.

A kamara által készített felmérés kérdéseire a cégvezetők a kamara álláspontjával megegyező válaszokat adtak. 68 százalékuk szerint a szakképzett munkaerő hiánya lehet az akadálya a fenntartható fejlődésnek. Mindössze 8-9 százalék gondolja, hogy a felsőfokú végzettségűek hiánya a probléma, 30 százalék szerint azonban a szakképzetlen munkaerő hiánya miatt kevésbé fenntartható a fejlődés. Parragh erre ismét csak azt hangoztatta: "mindenáron szeretnénk közelíteni a tudást a gazdasághoz". Az MKIK-elnök oktatásról alkotott elképzeléseiről különben a Magyar Tudományos Akadémiának is megvan a véleménye: az oktatás feladata az élethosszig tartó tanulás képességének a kialakítása lenne, nem pillanatnyi gazdasági igények kielégítése - derül ki a Közoktatási Elnöki Bizottság egy korábbi közleményéből.

Nagyon fontos lenne a termelékenység és a hatékonyság javítása, jelentette ki, "de ebben nagy bajban vagyunk". Ezen a bérfelzárkóztatási program folytatása segíthet - fogalmazott. A kamarai elnök arról is beszélt, hogy a megfelelő számú szakképzett munkaerő biztosításához újra kell gondolni a jelenlegi munkaerőpiaci technikákat. "Tabudöntögető javaslataink vannak, ki is fogják verni a biztosítékot" - jegyezte meg anélkül, hogy a részletekre kitért volna.

Parragh László felidézte azt a kormányzati ígéretet, hogy 10 év alatt egymillió új munkahely jön létre, 7 év után ugyanis mostanra 736 ezer új álláshely van már. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy van olyan megye, ahol az új munkahelyek 90 százalékát a közfoglalkoztatás adja - csapdába ejtve a közmunkásokat.

"Ahhoz hogy Európához közeledjünk, 10 év alatt meg kell duplázni a reálbéreket" - fogalmazott. A munkaadóknak nagyon nagy kihívás a reálbérnövelés, mert a költségek növekedésével jár, s az államnak ugyan rövid távon többletbevétele van, de erről le kell mondania, hogy visszaforgassa ezt a pluszbevételt a gazdaságba. A bérnövekedés ugyanis a munkaerő megtartását és a fogyasztás növekedését hozza - indokolta Parragh László

Hét új debreceni járatot indít a Wizz Air

Publikálás dátuma
2018.05.14. 14:21
Illusztráció: Vajda József

Egy újabb Airbus A320-as repülőgépet telepít Debrecenbe a Wizz Air és hét új járatot indít a kelet-magyarországi városból - jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint.

A magyar hátterű diszkont légitársaság december közepétől Dortmunba, Bázelbe, Doncaster/Sheffieldbe és Barcelonába, jövő év március végével pedig Lárnakára, Palma de Mallorcára és Máltára is indít járatokat

Múltheti mélypontjához közelít a forint árfolyama

Publikálás dátuma
2018.05.14. 10:20
Illusztráció: Népszava
Hétfőre virradóra kissé gyengült, az euróval szemben a múlt héten elért idei leggyengébb árfolyama közelében tartózkodik a forint - írja az MTI.

Az euró jegyzése a péntek esti 315,22 forintról 315,37 forintra emelkedett hétfő reggel fél nyolcra. A dollár jegyzése 263,66-ról 263,85 forintra, a svájci franké pedig 263,76-ról 263,80 forintra ment fel.

Az euróval szemben a múlt héten szerdán kétéves mélyponton, 315,72-es jegyzésen érte el a forint idei legalacsonyabb árfolyamát. A dollár szintén szerdán állt idei legmagasabb árfolyamán 266,94 forintos jegyzésen. A dollár esetében legutóbb fél éve, tavaly december közepén volt példa hasonló árfolyamra. A svájci frank szerdán elért 265,93 forintos jegyzése pedig egy hónapos csúcsnak számít.