Előfizetés

„Lakossági igényre” hivatkozva adna iskolákat egyházi kézbe Semjén

Publikálás dátuma
2018.05.14. 17:05
Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatáson, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén,
Bár az alaptörvény is kimondja egyház és állam különálló működését, Semjén Zsolt inkább a mellérendeltségre esküszik; megváltoztatná az adó egy százalék felajánlásának módját is.

Támogatná az egyházak további felelősség és eszköz átvételét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és tárca nélküli miniszter. derül ki az MTI összefoglalójából.

A kereszténydemokrata politikus hétfőn, kinevezés előtti parlamenti meghallgatásán beszélt arról, hogy az elmúlt nyolc évben megduplázódott az egyházi fenntartású intézmények száma: a közoktatásban 6-ról 13, a szociális területen 11-ről 23 százalékra nőtt ez az arány, miközben már 270 ezer gyerek tanul hittant.

Semjén hozzátette, ha erre lakossági igény mutatkozik, híve annak, hogy az egyházak további intézményeket is átvegyenek – és azt is hangsúlyozta, hogy hisz az állam és egyház egymás mellé rendeltségében. Mindezzel csak két bökkenő van: lakossági igény eddig sem mutatkozott arra, hogy az állam – a rendes éves támogatáson túl – a HVG által is megírt váratlan döntéssel 118 milliárdot  vagy akár 80 milliárdot adjon határon inneni és túli egyházi szervezeteknek; ahogy azt sem követelte senki, hogy egyetemi, középiskolai struktúrák kerüljenek egyházi fennhatóság alá.

Ami az egymás mellé rendeltséget illeti, annak Magyarország alaptörvénye  is ellentmond: e szerint „Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek. A vallási közösségek önállóak”.  Igaz, azt is tartalmazza, hogy „Az állam és a vallási közösségek a közösségi célok elérése érdekében együttműködhetnek.”

Meghallgatásán Semjén Zsolt megjegyezte: kész újragondolni a újragondolni a személyi jövedelemadó (szja) egyházaknak felajánlható 1 százalékával összefüggő kérdéseket – bár hogy ezt milyen minőségben teszi, arra nem tért ki. A kérdés azért merült fel, mert az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért a politikus úgy véli, , hogy a forrásokat a GDP-hez kellene kötni, mert az előbbi bizonytalanságokat eredményez.

Semjént csupán a DK-s Arató Gergely kérdezte, aki többek között Semjén svédországi vadászatairól érdeklődött – a kereszténydemokrata politikus szerint azonban nincs semmi látnivaló, vagy gyanús abban, ha egy olyan vállalkozó, Farkas József ajándékoz neki vadásztúrát, akinek cégei tucatjával nyerik a zsíros közbeszerzéseket, és akinek egyik vállalkozása még a hátrányos helyzetű fiataloknak felújított épületegyüttest is meg tud szerezni, 20 éves bérleti szerződés keretében.

Semjén vadászatról szólva azt mondta, a parlament mentelmi bizottsága, az ügyészség és az adóhatóság is az ő álláspontját támasztotta alá, az eseményen nem képviselői minőségében vett részt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig megállapította, hogy sem adó-, sem illetékkötelezettsége nincs - tette hozzá.

A miniszter kinevezését egyébként 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta az igazságügyi bizottság.

Budapest új imázsfilmje ( Jártak-e filmesek a Blahán? )

Publikálás dátuma
2018.05.14. 16:52
Forrás: imázsfilm/Youtube
2018. május 15-től a Spice of Europe szlogennel és Budapest megújult turisztikai márkájával indítja el nemzetközi, Budapest fókuszú kampányát a Magyar Turisztikai Ügynökség - informáltak az állami csatornák, köztük az MTI.

A kampánnyal a fő cél, hogy kiemeljék a főváros helyszíneit és programlehetőségeit, amelyek vonzóak a minőségi élményekre nyitott, motivált és magas turisztikai költésű látogatók számára. Szeretnék elérni, hogy Budapest top európai főváros legyen, megelőzve Prágát és elérve Bécset. Azaz, ha valaki Európába vagy Európában utazik, ne legyen kérdés, hogy nem csak Londont, nem csak Párizst, hanem Budapestet is látnia kell. A megújuló arculat a Budapest Európa fűszere - "Spice of Europe" - koncepcióra épül, ami kifejezi, hogy az ide érkező vendég megtalál mindent, ami egy klasszikus, európai fővárosra jellemző: így a történelmi örökséget, a színes kulturális kínálatot, az első osztályú gasztronómiát, és virágzó divatot - írja a Magyar Turisztikai Ügynökség.

lásd még: Orbán Ráhel a kiválasztott  és Juhász Péter: kaptam egy érdekes videófelvételt Orbán Ráhelről

Az imázsfilm:  

"Magyarországon már csak Mészáros Lőrinc érzi jól magát"

Publikálás dátuma
2018.05.14. 16:48
Fotó: Népszava
Az Eurostat 2017-es adatai és a Portfolio becslései szerint már több mint 610 ezer magyar állampolgár él az Európai Unió országaiban - írja közleményében Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Ezekből az adatokból világosan látszik, nem csupán a fiatal kalandvágyók vágnak neki a világnak. A negyvenes-ötvenes éveikben járó magyarok is inkább választják az ismeretlent Orbán Viktor álkeresztény, savanyú-konzervatív, súlyosan soviniszta rendszere, és a durván lepusztított gazdaság helyett.

A Demokratikus Koalíció felhívja a kormány figyelmét, hogy a választók elutasítják, hogy Magyarország a tízmillió Mészáros Lőrinc alkalmazott országa legyen. Az embereket nem lehet arra kényszeríteni, parancsra szaporodjanak, hogy szó nélkül elfogadják a silány oktatást, a szint alatti egészségügyet, a létminimumhoz elegendő béreket. A DK üzeni a kormánynak: ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Orbán Viktornak fogalma sincs sem a kereszténység, sem a demokrácia valódi jelentéséről, ezért lett Magyarország kivándorló-ország.

Rónai Sándor, szóvivő DK