Összehúzzák a nadrágszíjat a PDSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.15 07:06
Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook

Már a tartalékait kezdte felélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha minden a régi mederben folyik tovább, gazdaságilag egyre szorultabb helyzet állt volna elő – erről beszélt Szűcs Tamás, a szakszervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke, és Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Népszavának. Egyebek mellett ezzel indokolták, hogy a szakszervezet áprilisi, rendkívüli tisztújító kongresszusán visszahívták a korábbi vezetést, köztük – még mandátuma lejárta előtt – Mendrey László addigi elnököt.

– Az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a taglétszámunk, ami azért is nagy probléma, mert bevételeink nagy része a tagdíjakból származik – mondta Szűcs. Komjáthy hozzátette: csak most, a vezetőcsere után szembesültek igazán a költségvetés gondjaival. Úgy vélik, ezen első körben csak megszorításokkal lehet majd segíteni. Éppen ezért az Országos Választmány ezt fogja javasolni a hétvégén tartandó újabb kongresszusnak.

Elvetik például a korábbi elnök tervét, mely szerint új, nagyobb helyiségbe költözne a PDSZ budapesti irodája, hiszen ez további, tízmilliós összeget emésztene fel. Az Ügyintéző Testület tagjai közül pedig már többen lemondtak a tiszteletdíjukról. Hosszabb távon a taglétszám-növekedés jelentene megoldást, ám mint mondták, ehhez türelmet és bizalmat kérnek a tagságtól, szerintük nem lesz egyszerű újból emelkedő pályára állítani a szervezetet – különösen addig, amíg nem sikerül elsimítani a belső feszültségeket.

Megírtuk: a tisztújító kongresszust néhány PDSZ-tag etikátlannak, tisztességtelennek ítélte, Mendrey egyenesen puccsnak minősítette. – Nem nevezhető puccsnak, amire az alapszabályunk lehetőséget biztosít. Eszerint négy megye egyenkénti tagságának 40 százaléka is kezdeményezhet rendkívüli kongresszust, ez így is történt – nyilatkozta Szűcs. Szerinte az előző elnök próbálta megakadályozni a tisztújítót, például úgy, hogy nem hirdette meg azt a szabályoknak megfelelő időpontban még akkor sem, amikor az Országos Választmány már döntést hozott annak összehívásáról. – Emiatt a bíróságon véleményes lehet a kongresszus jogszerűsége. Ám kérdés, azt figyelembe vehetik-e, ki miatt alakult ki ez a helyzet – fogalmazott Szűcs. Mint arról beszámoltunk, több PDSZ-tag vizsgálja a tisztújító jogi körülményeit, s várhatóan bírósághoz fordulnak.

Mendrey: falra festik az ördögöt
A PDSZ-nek biztonságos, stabil a gazdálkodása – állítja Mendrey László, a szakszervezet volt elnöke. Szerinte az igaz, hogy a bevételek csökkentek az elmúlt években, de ez nem jelenti azt, hogy komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenének. "Nem kell az ördögöt a falra festeni" – fogalmazott. Szerinte az új irodára is elő tudták volna teremteni a szükséges forrásokat, a jelenlegi irodahelyiség és egy másik, a PDSZ-hez tartozó ingatlan eladásával. Tagadta, hogy akadályozta volna a kongresszus összehívását.Szerző

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.