Összehúzzák a nadrágszíjat a PDSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:06
Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook

Már a tartalékait kezdte felélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha minden a régi mederben folyik tovább, gazdaságilag egyre szorultabb helyzet állt volna elő – erről beszélt Szűcs Tamás, a szakszervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke, és Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Népszavának. Egyebek mellett ezzel indokolták, hogy a szakszervezet áprilisi, rendkívüli tisztújító kongresszusán visszahívták a korábbi vezetést, köztük – még mandátuma lejárta előtt – Mendrey László addigi elnököt.

– Az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a taglétszámunk, ami azért is nagy probléma, mert bevételeink nagy része a tagdíjakból származik – mondta Szűcs. Komjáthy hozzátette: csak most, a vezetőcsere után szembesültek igazán a költségvetés gondjaival. Úgy vélik, ezen első körben csak megszorításokkal lehet majd segíteni. Éppen ezért az Országos Választmány ezt fogja javasolni a hétvégén tartandó újabb kongresszusnak.

Elvetik például a korábbi elnök tervét, mely szerint új, nagyobb helyiségbe költözne a PDSZ budapesti irodája, hiszen ez további, tízmilliós összeget emésztene fel. Az Ügyintéző Testület tagjai közül pedig már többen lemondtak a tiszteletdíjukról. Hosszabb távon a taglétszám-növekedés jelentene megoldást, ám mint mondták, ehhez türelmet és bizalmat kérnek a tagságtól, szerintük nem lesz egyszerű újból emelkedő pályára állítani a szervezetet – különösen addig, amíg nem sikerül elsimítani a belső feszültségeket.

Megírtuk: a tisztújító kongresszust néhány PDSZ-tag etikátlannak, tisztességtelennek ítélte, Mendrey egyenesen puccsnak minősítette. – Nem nevezhető puccsnak, amire az alapszabályunk lehetőséget biztosít. Eszerint négy megye egyenkénti tagságának 40 százaléka is kezdeményezhet rendkívüli kongresszust, ez így is történt – nyilatkozta Szűcs. Szerinte az előző elnök próbálta megakadályozni a tisztújítót, például úgy, hogy nem hirdette meg azt a szabályoknak megfelelő időpontban még akkor sem, amikor az Országos Választmány már döntést hozott annak összehívásáról. – Emiatt a bíróságon véleményes lehet a kongresszus jogszerűsége. Ám kérdés, azt figyelembe vehetik-e, ki miatt alakult ki ez a helyzet – fogalmazott Szűcs. Mint arról beszámoltunk, több PDSZ-tag vizsgálja a tisztújító jogi körülményeit, s várhatóan bírósághoz fordulnak.

Mendrey: falra festik az ördögöt
A PDSZ-nek biztonságos, stabil a gazdálkodása – állítja Mendrey László, a szakszervezet volt elnöke. Szerinte az igaz, hogy a bevételek csökkentek az elmúlt években, de ez nem jelenti azt, hogy komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenének. "Nem kell az ördögöt a falra festeni" – fogalmazott. Szerinte az új irodára is elő tudták volna teremteni a szükséges forrásokat, a jelenlegi irodahelyiség és egy másik, a PDSZ-hez tartozó ingatlan eladásával. Tagadta, hogy akadályozta volna a kongresszus összehívását.Szerző
Témák
PDSZ spórolás

"Tejmérgezéses" ügy - Zsarolás miatt nyomoznak

Publikálás dátuma
2018.05.14. 18:37
Illusztráció - Fotó: Üveges Zsolt
Nyomozást rendelt el a rendőrség ismeretlen tettes ellen a szennyezett tejtermékek ügyében. A Nébih szerint fenyegetőzés volt, senki nem mérgezte meg a boltokban kapható tejeket.

- A Nébih eddig nem talált semmilyen szennyező anyagot a megvizsgált tejekben - erősítette meg lapunknak a Tej Terméktanács egyik tisztségviselője. - Az sem zárható ki, hogy valójában a zsarolási ügy mögött üzleti érdekek húzódnak meg, hiszen a hírbe hozott termékek kizárólag magyar UHT tejeket érinti. Ezeket a termékeket előszeretettel használják külföldi és hazai személyek áfacsaláshoz. Nem zárható ki, hogy a mögöttes szándék a hazai UHT tej iránti bizalom meggyengítése volt, hiszen a legtöbb élelmiszerláncban a magyar tej aránya eléri a 70-80 százalékot. A feldolgozóknál tételenként ellenőrzik a kibocsátott árut, így legföljebb néhány dobozba injektálhat valaki rossz szándékkal szennyező anyagot, de ebben az esetben nagy valószínűséggel üres fenyegetésről lehet szó - mondta a szakember.

Hozzátette információi szerint a tejen kívül más élelmiszerekkel kapcsolatban is kaptak már zsaroló elektronikus levelet az élelmiszer láncok.

Mint megírtuk: a Nébih ügyfélszolgálatára szombaton érkezett bejelentés arról, hogy több üzletlánc csomagolt termékei esetében - feltehetően gazdasági kár okozása miatt - szennyezés történhetett. Később kiderült, hogy egy ismeretlen levelet írt az Auchannak: amennyiben nem fizetnek, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Hasonló levelet kapott három Spar/Interspar is. Mindhárom cég közzé tette mely tejfajták lehetnek érintettek a gyanú szerint a szennyezésben. Az ügy kipattanása után mindenhol azonnal kivonták a forgalomból az esetlegesen szennyezett tételeket. Jelenleg már kizárólag az azóta beszállított friss termékek kaphatók, amelyek nem szerepelnek a fenyegetéses ügyben. - Az élelmiszerlánc telepén folyamatosan összesítik a cég munkatársai a forgalomból kivont termékeket, így egyelőre nem tudni, mekkora mennyiségről van szó - nyilatkozta a Népszavának Adorján Abigél, az Auchan kommunikációs menedzsere. A nyomozás érdekeire hivatkozva a zsaroló által követelt összegről, illetve a vásárlók által visszavitt tej mennyiségéről nem nyilatkozott. A cég a rendőrségnél és a NÉBIH-nél is bejelentést tett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a szennyezett tejtermékek ügyében, az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség.

Technológia

A Tej Terméktanács szerint a tej, illetve a tejtermék előállítás olyan zárt technológiai rendszerben történik, ahol kizárt, hogy a folyamat során bárki is hozzáférhetne a dobozokhoz, illetve azok beltartalmához. A termelőktől is szigorúan ellenőrzött rendszerben érkezik be az alapanyag a feldolgozókba. A pasztörizálás során hőkezeléssel állítják elő a különböző termékcsaládokat, így az UHT tejeket is. A dobozos tejekhez a csomagolóanyagok még lapokban érkeznek, így azokba is szinte lehetetlen szennyező, vagy veszélyes anyagot juttatni. Elvileg a raktárakban következhetett volna be valamilyen rossz szándékú beavatkozás, de ezt is nehéz elképzelni, mert a nagy láncok tároló létesítményeibe illetéktelenek nem juthatnak be.

– Aki dobozos, tartós UHT-tejet vásárol, nézze meg, sértetlen-e a zárókupak, illetve alatta a fólia, továbbá nyomja meg a dobozt, szivárog-e belőle a tej. Ha ilyet tapasztal, ne igyon belőle – mondta a Blikknek Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.További részleteket a nyomozás miatt nem árulhatott el, így arra sem adott egyértelmű választ, hogy mi kerülhetett a tejbe. Aki aggódik, hogy fogyasztott a visszahívott tejből, és szokatlan dolgot tapasztal magán, elég felkeresnie a háziorvosát – tette hozzá Helik Ferenc.Szerző

Ismét drágul az üzemanyag, nem is kevéssel

Publikálás dátuma
2018.05.14. 17:58
Népszava fotó

Emeli bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 388 forintra nő, a gázolajé pedig 397 forintra emelkedik.  Az üzemanyagok ára legutóbb egy hete változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 2 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 381 forintra, a gázolajé pedig 389 forintra nőtt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző