Radikális változás jöhet Irakban

 Vesztésre áll az iraki parlamenti választások nagy esélyesének tartott hivatalban lévő kormányfő, Haider al-Abádi Al-Naszr/Győzelem elnevezésű szövetsége. A szombati voksolás első hivatalos részeredménye szerint – a szavazatok több mint felének megszámolása után – a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette az-Szajrún (Menet a reformokért) pártszövetség áll az élen, második helyen ugyancsak radikális erő futott be, az Iránhoz köthető paramilitáris csoportok képviselete, a Fatah. Ez utóbbit Hádi al-Amiri, a Nuri al-Maliki kormány közlekedési minisztere (2010-2014) vezeti. Mindkét radikális vezér részt vett az Iszlám Állam elleni harcokban, asz-Szadr saját milíciájával, a Mahdi Hadseregével, al-Amiri pedig az Irán által támogatott félkatonai csoporttal, a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milíciával szövetségben harcoló Badr Brigádok és Kaisz al-Kazali, az Igaz Emberek Ligája nevű fegyveres szervezet vezetőjeként.

Haider al-Abádi, felekezetek fölötti jelöltként pozícionálta magát, de pártja még a síita többségű tartományokban is gyengén szerepelt, ahonnan támogatását remélte. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a hivatalban lévő miniszterelnök egyedül a Moszul központú Ninive tartományban végzett az élen, hat tartományban a második lett. A kommunistákkal választási szövetséget kötő és szociális kérdésekkel, valamint a kormányzati korrupció ellenességgel kampányoló hitszónok, asz-Szadr tömörülése a 18 iraki tartomány közül hatban első, négyben második helyen áll egyelőre. Al-Amiriék négy tartományban vezetnek, nyolcban másodikak. A 329 tagú bagdadi parlamentbe legtöbb képviselőt delegáló fővárosban a miniszterelnök pártja csupán ötödik, magasan vezet a radikális hitszónok, akinek apjáról városrészt is elneveztek már Bagdadban.

A végső eredményt jelentősen befolyásolhatja még az a tény, hogy a 700 ezer tagot számláló fegyveres erők tagjainak valamint a külföldön élő mintegy egymillió iraki szavazópolgárnak a voksait még ezután kezdik el megszámolni. A hadsereg és a biztonsági erők tagjai még csütörtökön szavaztak, mivel szombaton a szavazókerületek biztosítását kellett ellátniuk az Iszlám Állam fenyegetése közepette. A végeredményt szerdáig közzé teszi a választási bizottság.

Szerző
2018.05.15 07:32

Medvét lőttek ki egy iskola udvarán Csíkszeredában

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:16
Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én
Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat több portára is betört, majd elaludt az intézmény udvarán.
A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, az állat hajnalban több portára is betört a városban – írja az MTI a Székelyhon.ro portál cikke alapján. A hím medve kedden reggel tévedt a székelyföldi Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A portál helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével. A beszámoló szerint a medve többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán. A hatóságok a környéken mindenkit csendre intettek, hogy az állat lehetőleg maradjon nyugodt a minisztériumi kilövési engedély kibocsátásáig. Az engedély végül dél tájban érkezett meg, és ez alapján a Szilos vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron teríthette le az állatot. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. 
2018.08.21 13:16
Frissítve: 2018.08.21 13:18

Már 11 halálos áldozata van a megáradt dél-olaszországi folyónak

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: AFP/KONTROLAB/
Túrázókat sodort magával a folyó a Civita hegyközség közelében. Hatan kórházba kerültek és sokan eltűntek.
Legkevesebb 11 túrázó fulladt egy megáradt folyóba a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek – írja a BBC. A polgári védelmi hatóság közlése szerint eddig 18 embert mentettek ki, köztük egy 10 éves fiút. Hatan kórházba kerültek.  Mint megírtuk, sajtóhírek szerint a szerencsétlenség a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy a szurdok keskeny, 1 kilométer mély és „nagyon rövid idő alatt feltöltődik vízzel”. A La Repubblica című olasz napilap korábban az internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében. 
2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00