Felejtés ellen

Publikálás dátuma
2018.05.15 07:45
MARKÁNS EGYÜTTES - Az előadásban a minőségi csapatmunka dominál Fotók: Vajda József
Fotó: /
Tabudöntő, politikai áthallásokkal teli előadás a Radnóti Színházban a Závada Pál regényéből készült Egy piaci nap.

2003-ban Mohácsi János megrendezte Kaposváron a Csak egy szög. - Előítélet két zajos részben című produkciót. Az előadás a cigányok magyarországi történetével foglalkozott. Nem csak maga az előadás volt zajos, köszönhetően többek között Kovács Mártonék nagyszerű zenéjének, hanem a siker is. Bátor, tabudöntő, a legendás kaposvári éveket idéző, energiával teli, szókimondó színház született. Tizenöt év telt el és Mohácsi egy újabb tabudöntő előadást rendezett - úgy látszik ez a műfaj kifejezetten izgatja - a Závada Pál regényéből készült Egy piaci napot. A történet a zsidókat áldozatokká tevő tömeghisztériák nyomába ered egy konkrét eset kapcsán. Závada regénye a háború után 1946-ban játszódik és egy valós történetet dolgoz fel, mégpedig egy a zsidók ellen irányuló kunmadarasi pogrom eseményeit. A regényben Kunvadasnak nevezett faluban lincselnek meg egy zsidó tojáskereskedőt.

A színpadi változatot - amely több történetszálon jóval dúsabb lett, mint a regény eredeti formájában - Závada mellett Mohácsi István és Mohácsi János jegyzi. Több fontos részletet továbbgondoltak. Erre példa, hogy a főhősnő Mária egykori zsidó szerelmével a regényben a csókváltásig jut el, a drámában ennél jóval tovább.

Az előadás a gyűlöletkeltés folyamatát kutatja. Hogyan vezet az út a beszólásoktól, a viccelődéstől a tettlegességig? Egészen elképesztő szembesülni ezzel és azzal, is, hogy ez gyakorlatilag bárhol és bármikor megismétlődhet.

Úgy látszik, mindig szükségünk van arra, hogy valakit utáljunk, valakitől meg akarjunk szabadulni. A gyűlöletkeltés - mint azt láttuk az elmúlt hónapokban - mindig kurrens, jól fizetődő politikai áru. Mohácsiék viszont, és ezért érvényes színházi szempontból az előadás, nem ragadtak le ennél a közhelynél. A személyes indítékokat, motivációkat keresték. Felvillantva azt is, hogy bizonyos helyzetek nem értékelhetők fekete-fehér módon. Sokszor a kényszer, a helyzet esetlegessége mindent felülír, morált, erkölcsöt és bizonyos jellemvonások dominanciáját is. Nem csak jó és rossz, vagy ártatlan és bűnös létezik. Persze ettől az azért igaz, hogy bizonyos határokat nem léphetünk át, erre semmi sem ad felmentést.

Khell Zsolt a játszókat félig körbevevő szalagfüggönyszerű díszlete, a piacokról ismert hokedlik és padok fontos és kreatív kellékei az előadásnak. A zenészek és olykor a játszók is folyamatosan hangot, zörejeket keltenek, az áldozatok az énekbeszédet imitáló monológjai pedig megrendítő, katartikus pillanatokat eredményeznek.

Nagyon markáns a Radnóti Színház csapata. Nehéz is bárkit kiemelni, talán a két női főszereplőt Radnay Csillát, aki egyébként épp nem tagja a társulatnak és Martinovics Dorinát azonban mindenképp érdemes. De mint a Mohácsi-előadásoknál megszokhattuk, elsősorban a minőségi csapatmunka dominál.

Az előadás vége, miközben elhangzik, hogy Magyarország előbb-utóbb olyan hely lesz, ahol lehet élni, egy siratóba torkollik, de jóval előbb a dráma csúcspontján, a lincselést követően, még a magyarok eléneklik, hogy Kossuth Lajos azt üzente…

Infó: Závada Pál – Mohácsi István – Mohácsi János:  Egy piaci nap 
Rendező: Mohácsi János
Helyszín: Radnóti Színház
Szereplők: Martinovics Dorina, Radnay Csilla, Pál András, Porogi Ádám Lovas Rozi, Sodró Eliza, Gazsó György, Kelemen József, László Zsolt, Schneider Zoltán, Róbert Gábor, Némedi Árpád, Józsa Bettina eh., Konfár Erik
Közreműködik: Kovács Márton (hegedű), Gyulai Csaba (ütő/gadulka), Móser Ádám (tangóharmonika), Némedi Árpád (cimbalom).
Szerző
2018.05.15 07:45

Zongoraművek két kézre, tíz ujjra

Publikálás dátuma
2018.11.20 18:57
Az új évadban Fischer Ádám együttese, a Dán Kamarazenekar is muzsikálni fog a Zeneakadémián
Fotó: MTI/ Kallos Bea
Sajtótájékoztatót tartottak kedden a Zeneakadémián, amelyen két most futó projektre, valamint az évad bérletes koncertjeire hívták fel a figyelmet. Fekete Gyula rektorhelyettes, zeneszerző, a zsűri tagja a Bartók Világversennyel kapcsolatban elmondta: hat év alatt zajlanak le az események, ez évben a zeneszerzők mérettek meg, 54 országból 214 pályamű érkezett be. Öt-hat perces zongoradarabokat vártak, olyanokat, amelyeket „hagyományos” módon, azaz a billentyűket két kézzel, tíz ujjal megszólaltatva lehet előadni. A döntőbe hat versenyző jutott, a díjazottak névsorát a vasárnap esti gálahangversenyen hirdetik ki. Csonka András programigazgató az évad hangversenyeivel kapcsolatban azt tartotta kiemelésre fontosnak, hogy egységesen magas színvonalra törekednek, és előtérbe helyezik a kamarazenei sorozatokat. A fellépők közül elsők közt emelte ki a Takács-Nagy Gábor vezényletével érkező Manchesteri Kamarazenekart, valamint Fischer Ádám együttesét, a Dán Kamarazenekart. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója a Kodály Hub elnevezésű nemzetközi projektről beszélt, amelynek a Zeneakadémián kívül a Skót és a Hágai konzervatóriumok a résztvevői, és amelynek középpontjában a kisiskolásoknak kidolgozott új, játékos, örömteli zeneoktatási metódus áll.
2018.11.20 18:57
Frissítve: 2018.11.20 19:26

Irodalmi szenzáció – megjelent Szabó Magda kiadatlan kisregénye

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:19

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Csigaház címmel jelent meg Szabó Magda hagyatékban talált kisregénye. Az eddigi ismereteink alapján a szerző költőként kezdte pályáját, ez a vélekedés azonban megdőlni látszik.
Két iskolai füzet, kockás borítójukon a cím: Csigaház, alatta az 1944-es évszám, és az SzM szignó. Szabó Magda eddig teljes egészében ismertnek hitt írói életműve egy különleges darabbal egészült ki: a hagyatékban talált kisregény az írói életpálya alakulását nagyban megváltoztatja. Mostanáig ugyanis úgy élt az irodalmi közvéleményben, hogy a szerző költőként indult, s első prózai alkotása az 1957-ben megjelent Freskó volt. Az irodalomtörténeti változást hozó mű azonban bizonyára nem véletlenül maradhatott kiadatlanul, ugyanis Szabó Magda tudatosan megsemmisítette a megjelentetni nem kívánt írásait – számolt be róla a kötetbemutatón Jolsvai Júlia, a Jaffa Kiadó főszerkesztője. A szerző így valószínűleg az utókornak szánta 1939-ben, Bécsben játszódó kisregényét, amely szerelmi és politikai szálak szövevényét rejti magában – s emiatt 1944-ben meg sem jelenhetett volna. A Csigaház nevű panzió lakóinak élete részleteiben tárul az olvasó elé: a Szabó Magdára jellemző módon tudhatjuk, hogy ki mit gondol, s érez, azonban a szereplők nem tudnak egymással beszélni, elmennek egymás mellett – emelte ki a bemutatón Jolsvai. A főszerkesztő rámutatott, nem csak az írónál már megszokott női karakterek lélektani fejlődésébe nyerhet az olvasó bepillantást a kisregény lapjain, de egy férfi esetében – aki a műben vázolt szerelmi négyszög egyik alappillére – is konkrét jellemrajz olvasható ki a műből.
Nagyon kevés kézirat maradt fenn Szabó Magdától, így különös jelentősége van jelen kötetnek, amely az eredeti kézirat alapján készült – hangsúlyozta Jolsvai. A most megjelent könyvbe beemeltek kéziratlapokat is, így az olvasók megismerhetik Szabó Magda kézírását, s bepillantást nyerhetnek a regényen végbement javításaiba. A főszerkesztő elmondta, bár az íróval már nem tudtak együtt dolgozni a szövegen, kizárólag apróbb módosításokra volt szükség; vesszőket, kisebb elírásokat javítottak. Az ember nem nyúl Szabó Magdához – fűzte hozzá. Az világosan látszik a mű kidolgozottságából, hogy nem ez volt a szerző legelső írása – emelte ki Jolsvai –, publikált az iskolaújságba, verseket, könyvismertetőket is írt, melyek azonban még nem kerültek elő a hagyatékból. Ami különösen jó hír az olvasóknak: valószínűleg újabb és újabb irodalmi csemegékre számíthatnak. Infó: Szabó Magda: Csigaház, 2018, Jaffa Kiadó 

Két újabb kötet decemberben

Szabó Magda életművét az elmúlt években a Jaffa Kiadó karolta fel, s immár huszonöt kötetből álló sorozatuk további két művel bővül az év végéig: az író egy újabb szakácskönyvével, valamint egy fotóalbummal ajándékozzák meg a Szabó Magda irodalmi munkássága mellett, élete iránt is kifejezetten érdeklődő olvasókat.

2018.11.20 15:19