Másfél éves gyereket is ellátott az álorvos

Publikálás dátuma
2018.05.15. 16:33
Illusztráció/AFP fotó
Többrendbeli kuruzslás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat egy álorvos ellen a siófoki ügyészség.

A vádlott általános ápolói és asszisztensi, majd járványügyi felügyelői végzettséggel rendelkezett, és éveken át orvosok mellett dolgozott az egészségügyben. A doktoroktól szerzett előre aláírt, kitöltetlen recepteket, melyeken eleinte saját magának, később azonban másoknak is felírt gyógyszereket. A férfi 2016 nyarán egy hamisított mentőápolói bizonyítvánnyal vízimentőként helyezkedett el egy balatoni szállodában, ahol a sérülteket, betegeket megtévesztve orvosnak adta ki magát, s el is látta pácienseit.

Egyik betegéről ambuláns lapot állított ki, s vényköteles gyógyszereket írt fel neki, egy másik – fejfájásra és hányásra panaszkodó – betegtől vért vett, majd mentőt hívott hozzá, és a mentőknek orvosként bemutatkozva EKG-vizsgálatot rendelt el, majd injekciót akart beadni a betegnek, aki azonban utóbbihoz már nem járult hozzá. Ezután kitöltött egy ambuláns lapot, melyet orvosként aláírt, s egy hamis orvosi körbélyegzővel le is pecsételt. A későbbiek során egy másfél éves, lázas gyereket is ellátott, illetve két felnőttnek tetanusz injekciót írt fel, s be is adta nekik.

Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetést indítványozott, illetve a vádlottal szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott felfüggesztett börtön végrehajtását is kezdeményezte.

Szerző

Saját pecsétje is volt a balatoni álorvosnak

Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:46
Képünk illusztráció Fotó: Németh András Péter
Betegeket látott el, vényköteles gyógyszereket írt fel a csaló, aki korábban verekedés miatt is a bíróság elé került.

Megirigyelte a doktor titulust, saját magát nevezte ki orvosnak egy férfi, aki sikeresen tévesztette meg munkaadóját és a betegeket is.

A vád szerint a férfi éveken át dolgozott az egészségügyben, általános ápolói és asszisztensi, majd járványügyi felügyelői végzettséggel is rendelkezett. Legálisan végzett munkája közben ugyanakkor rendszeresen hozzájutott az orvosok által előre aláírt, de kitöltetlen vényekhez, amiken előbb saját maga, majd a „betegei” részére írt fel gyógyszereket.

A vádlott egy hamisított, mentőápolói végzettséget igazoló érettségi bizonyítvánnyal 2016 nyarán vízimentőként helyezkedett el egy Balaton-parti hotelban. A hozzá forduló sérülteket, betegeket, viszont már állítólagos orvosi minőségében látta el, és többször is kifejezetten orvosnak nevezte magát a páciensek előtt – sőt, hamisított doktori körbélyegzővel „hitelesítette” a kiadott iratokat.

Álorvosként szerteágazó munkát végzett, ami nem mindig nyerte el a betegek tetszését: egy fejfájásra és hányásra panaszkodó pácienstől vért vett, majd mentőt hívott hozzá, és a kiérkező mentősök előtt is orvosnak adta ki magát. Elrendelte a beteg EKG-vizsgálatát, majd injekciót akart adni neki, amihez az illető már nem járult hozzájut

A csaló még ambuláns lapot is kiállított egy fejfájásra panaszkodó betegnek, és vényköteles gyógyszert írt fel neki. Egy másik – fejfájásra és hányásra – panaszkodó személytől vért vett, majd mentőt hívott hozzá. A vádlott a mentősök is előtt orvosnak adta ki magát, és a beteg EKG vizsgálatát rendelte el, majd ennek elvégzése után a betegnek injekciót akart beadni, de ehhez a páciens már nem járult hozzá. Más alkalommal pedig egy másfél éves, lázas beteg gyereket látott el, de alkalmanként tetanusz injekciókat is beadott könnyebb sérülteknek.

A Siófoki Járási Ügyészség kuruzslás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a férfi ellen, akiről kiderült, hogy korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta, egyúttal kérték, hogy a férfi töltse le a korábban felfüggesztett büntetését is.

Szerző

Földszintjén gyulladt ki a panelház, 43-an menekültek

Publikálás dátuma
2018.05.15. 10:32
Illusztráció: Shutterstock
Tűz ütött ki Budapesten, Angyalföldön, a Tomori utca egyik nyolcemeletes panelházának földszintjén kora hajnalban, egy embert füstmérgezés gyanúja miatt kórházba vittek - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Kisdi Máté közölte: a XIII. kerületi panelház harminc négyzetméteres földszinti tárolójában keletkezett tűz miatt a lépcsőházat ellepte a füst. Negyvenhárom lakónak el kellett hagynia otthonát, többeket mentőálarcban kísértek ki a szabadba. Senki nem sérült meg, de a mentők egy embert füstmérgezés gyanúja miatt kórházba vittek.

A tárolóban kerékpár és más, használaton kívüli tárgyak égtek. A lángok a Katasztrófavédelem honlapja szerint hajnali egy óra előtt csaptak fel.

A fővárosi tűzoltók eloltották a tüzet, nagy teljesítményű ventilátorokkal átszellőztették az épületet, átvizsgálták a lakásokat, majd a lakók visszatérhettek otthonukba.

Szerző