Szellemváros lehet a béke biztosítéka

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:32
ÁLLÍTÓLAG TÉNYLEG BONTJÁK - Atomközpont madártávlatból FOTÓ: AFP/MAJDI FATHI
Fotó: /
Műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy Észak-Korea valóban eleget tesz az ígéretének, és megkezdte annak az egyetlen ismert egységnek a felszámolását, ahol a nukleáris kísérleteket hajtotta végre a rezsim a múltban.

A volt amerikai diplomaták által jegyzett, 38 North nevű szakmai blog szerint a május 7-én készült műholdfelvételek az első valódi bizonyítékai annak, hogy megkezdték a komplexum, számos raktár, valamint egy kulcsfontosságú vasútvonal felszámolását. A tesztközpont az ország északkeleti, hegyvidékes részén található, s az elmúlt években mind a hat atomkísérlet innen indult. Az észak-koreai állami hírügynökség által idézett külügyminisztériumi közlemény szerint felrobbantják egyebek között az összes alagutat, megsemmisítik a megfigyelőközpontokat és a kutatóintézeteket.

„Szerintem az a tervük, hogy kipucolják a központot, eltávolítanak minden, az észak-koreai atomprogram fejlettségére utaló szenzitív információt, majd meghívják az újságírókat és szakértőket, akik megerősítik, hogy nem maradt más, csupán egy szellemváros” – idézte Jeffrey Lewis és David Schmerler fegyverkorlátozási szakértő szavait a The Guardian brit napilap kedden.

A jelek szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egyelőre elkötelezett a denuklearizációs megállapodás mellett, amelyet a dél-koreai elnökkel, Mun Dzse Innel kötött áprilisban. Akkor azt mondta, hogy a jövőben nincs szükség a központra. Az, hogy máris munkához láttak Észak-Koreában, nem véletlen, hiszen június 12-én Szingapúrban találkozik Kim és az amerikai elnök, Donald Trump. Washington korábban világossá tette, hogy a cél a „teljes”, „visszafordíthatatlan” denuklearizáció.

Várhatóan ennek gyakorlati lépéseiről is szó esik a mai, Korea-közi találkozón – emlékeztetett a Channel NewsAsia. A dél-koreai Egyesítési Minisztérium tájékoztatása szerint a szerdai tárgyaláson már konkrét tervekről lesz szó arra vonatkozóan, hogy miként is lehetne atommentessé tenni a félszigetet, és formailag is véget vetni a hét évtizede tartó háborúnak.

Szerző
Témák
Koreabéke
2018.05.16 07:32

Legkevesebb 8 túrázó fulladt egy megáradt folyóba Dél-Olaszországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.20 22:06

Fotó: Shutterstock/
Megáradt folyóba fúlt nyolc túrázó a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak között négy férfi és négy nő van.
A szerencsétlenség olasz sajtójelentések szerint a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. A La Repubblica című olasz napilap internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. Az ANSA olasz hírügynökség egy másik 12 fős csoportról is említést tett, akiket hegyimentők és tűzoltók találtak meg és mentettek ki. Összességében azonban nem világos hány túrázó tartózkodott hétfőn a szurdokban, illetve hányan tűnhettek el. Értesülések szerint túrázók három csoportja volt úton a szurdokban.
"A gond az, hogy nem tudjuk hány embert sodort magával az ár" - mondta Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője a Sky TG24 hírportálnak. "Ez egy nagyon mély és szűk hasadék a földben. Képzeljék el, hogy majdnem egy kilométer mély, és mindössze néhány méter széles. Képzeljék el az embereket, akik ebben a lyukban voltak" - tette hozzá Tansi, aki szerint órákig eltarthat, míg összesíteni tudják az áldozatok számát. A hegyimentők a Twitteren közölték, hogy egy gyermeket kihűlési tünetekkel szállítottak kórházba helikopteren. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében.
Szerző
2018.08.20 22:06
Frissítve: 2018.08.20 22:16

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02