Tíz év múltán

Tíz évvel ezelőtt a dolgokat mindig praktikus oldalról néző szocialisták számára a vizitdíj és ápolási díj az egészségügyi költségvetésből kieső összegek valamelyes pótlására szolgáltak, míg a mindent elméleti síkon látó szabaddemokraták az öngondoskodásra való nevelés nagyszerű lehetőségeként tekintettek rá. Ugyanakkor jellemző, hogy a szabaddemokraták kizárólag elméleti szinten foglalkoztak ezzel a nagyon is gyakorlati kérdéssel, és sajnálatos módon elfeledkeztek olyan apróságokról, mint az egyes biztosítási csomagok kidolgozása és annak megállapítása, hogy mi mibe kerül. Más kérdés, hogy felesleges is lett volna, hiszen a szocialisták ellenállásán megbukott az egész ötlet. Ők az egyenlőségre hivatkoztak, mintha a szolgáltatások terén amúgy teljes egyenlőség lenne, ami csak arra bizonyíték, mennyire járatlanok a mindennapi életben. Véleményem szerint egyébként nálunk a magánbiztosítás csak kiegészítő szolgáltatásként állt volna meg, hiszen még a gazdag Amerikában sem mindenki képes a magánbiztosítást megfizetni. A legjobb megoldás valamilyen vegyes biztosítási rendszer lett volna.

Témák
vizitdíj
2018.05.16 08:30

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38