Döbbenet a világban a gázai erőszak miatt

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:34
Ő túlélte - FOTÓ: AFP/MAJDI FATHI
Fotó: /
Az érintetteket önmérsékletre intő nyilatkozatok születtek világszerte a gázai övezet határa mentén történt véres cselekmények miatt.

Miközben hétfőn ünnepélyesen felavatták a Jeruzsálembe átköltöztetett amerikai nagykövetséget, felháborodott palesztinok tízezrei rontottak neki a Gázát Izraeltől elválasztó határvédelmi létesítményeknek. Kedd hajnali adatok szerint az éles lőszert is használó izraeli katonák 58 embert megöltek, 2771-et pedig megsebesítettek.

Avigdor Liberman védelmi miniszter kedden beleegyezett a múlt pénteken gyújtogatással megrongált, Kerem Salomnál lévő gázai áruforgalmi átkelőhely megnyitásába, de az oda érkező segélyszállítmányokat a palesztin tüntetők nem engedték be az övezetbe. Az izraeli katonai rádió szerint a Hamásztól is olyan jelzések érkeztek, hogy mérsékelni szeretnék a vérontást, és már nem ösztönzik a tüntetéseken való részvételre az övezet lakóit.

Ennek ellenére kedden – a hétfőinél nagyságrendekkel kisebb létszámban ugyan, néhány százan - szintén összegyűltek palesztin tiltakozók a határövezetben, miután eltemették az előző nap megölt tüntetőket. Ismét összecsapások robbantak ki, és az izraeli katonák agyonlőttek egy férfit.

Gilád Erdan izraeli belbiztonsági miniszter magánvéleménye szerint a gázai tüntetések leállítása érdekében fel kell újítani az övezetet irányító, radikális, iszlamista Hamász szervezet vezetői ellen a likvidálások politikáját - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetőjének fia is megsebesült az összecsapásokban, haslövéssel szállították a határtól az egyik gázai kórházba.

New Yorkban kedden összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Ezt megelőzően az ENSZ Emberi Jogi Hivatala nyilatkozatot tett közzé, miszerint nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt a Gázai övezetben. Rupert Colville ENSZ-szóvivő szerint az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára.

A legmélyebb aggodalomra ad okot a gázai övezeti helyzet - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történt áttelepítésével Washington végérvényesen aláaknázta a közel-keleti konfliktusban játszott közvetítő szerepét.

Kína aggodalmának adott hangot, és önmérsékletre szólította fel a válságban szembenálló feleket, különösen Izraelt.

Emmanuel Macron francia elnök még hétfő éjjel nyilatkozatban ítélte el az izraeli hadsereg által a Gázai övezeti tiltakozókkal szemben alkalmazott fegyveres erőszakot. Hangsúlyozta a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, miközben Izrael biztonságának védelme mellett is kiállt.

Angela Merkel német kancellár szóvivője azt javasolta, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet felelősség terheli, mert visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szított.

A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int. "Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos" - mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője.

A washingtoni Fehér Ház a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Törökország úgy döntött, hogy konzultációra hazarendeli washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután Recep Tayyip Erdogan elnök az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva népirtásnak nevezte az izraeli katonák cselekedeteit. A török külügyminisztérium arra kérte Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, hogy "egy időre térjen haza". A muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel - jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök. Közölte, hogy Törökország összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket a Gázai övezet és Izrael határán elkövetett "mészárlás" miatt –vélekedett Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő.

Szerző
2018.05.16 07:34

Ismét utcára vonultak a sárgamellényesek Párizsban

Publikálás dátuma
2018.12.15 19:55

Fotó: AFP/ BERTRAND GUAY
Ez már az ötödik egymást követő szombati megmozdulás. Kevesebben tüntetnek, mint a múlt alkalommal.
Szombaton ismét több ezren vonultak a párizsi utcákra a sárgamellényesek, a tömeg most is Emmanuel Macron lemondását követelte annak ellenére, hogy a francia elnök pár napja a minimálbér felemelését jelentette be és könnyített a munkáltatók terhein is - közölte az Euronews. A sárgamellényeseknek ez már zsinórban az ötödik szombati megmozdulása volt, amely az előzőekhez képest nyugodtabb mederben zajlott.  A demonstrációra közel nyolcezer rendőrt és 14 páncélozott járművet vezényeltek ki, és a rendfenntartóknak akadt is dolguk, mert például a Champs Elysee-n dulakodás alakult ki a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők egy része a hatóságok által kijelölt útvonalat kifogásolta; volt, ahol a készenléti rendőrség könnygázt is bevetett. A tüntetéséhez csatlakozva, az elnöki palota közelében tiltakoztak a radikális feminista mozgalom, a Femen aktivistái is. A BBC szerint több nagyvárosban is tüntettek, de már csak fele annyian, mint a múlt héten. 
2018.12.15 19:55

Trump megválik a belügyminiszterétől

Publikálás dátuma
2018.12.15 17:28

Fotó: AFP / SAUL LOEB/
Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy Ryan Zinke az év végéig távozik hivatalából.
Jelentős miniszteri posztot betöltő politikustól válik meg Donald Trump: mint Twitter-bejegyzésében írta, Ryan Zinke belügyminiszter az év végéig távozik a kormányból. Az indokokat nem említette Trump, csupán annyit írt, hogy sokat elért hivatali ideje alatt. Nem ő az első egyébként, aki idén távozik a Trump-adminisztrációból. Rex Tillerson külügyminisztert márciusban menesztette az elnök, az igazságügy-minisztertől pedig a közelmúltban vált meg.  
2018.12.15 17:28