Drágult az üzemanyag, nem is kicsit

Publikálás dátuma
2018.05.16. 09:59
Illusztráció: Népszava
Emelte bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt - írja az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 388 forintra nőtt, a gázolajé pedig 397 forintra emelkedett.

Az üzemanyagok ára legutóbb egy hete változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 2 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 381 forintra, a gázolajé pedig 389 forintra nőtt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző

Elfelejtik kérni az adójóváírást

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők negyede évről-évre elfelejti igényelni a befizetések húsz százalékára rúgó adójóváírást, ami akár 130 ezer forint veszteséget is okozhat a megtakarítónak – figyelmeztet a a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A jóváírást a biztosítótól kapott értesítő alapján lehet kezdeményezni a személyi-jövedelemadó bevallásban május 22-én éjfélig, vagy egy későbbi önellenőrzés során. Az adójóváírás feltétele - a jogosultságon és az igény benyújtásán felül - az is, hogy az adózó éves adóbefizetése meghaladja az adójóváírás mértékét. 

Szerző

Biztosítási díjakról egyeztettek a buszosok

A díjak mérséklése mellett többek között az évi egyszeri, év végi díjtarifa-hirdetésre való visszaállást, a kedvezményekre jogosító „flotta” meghatározásánál a jelenlegi 5 járműről a 3 járműre való csökkentést tartja első körben elérendő célnak a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) - írták közleményükben.  A érdekvédelmi szervezet szerint elengedhetetlen, hogy valós piaci verseny alakuljon ki a biztosítók között, mert a jelenlegi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjajánlatok a százezres és a több tízmilliós nagyságrend között mozognak. A buszokra érvényes drasztikus KGFB-díjemelések ellen már áprilisban is tiltakozott a NIT Hungary, a felügyelet és a fejlesztési tárca fellépését sürgetve. Tegnap - a minisztérium kezdeményezésére - a személyszállító vállalkozások érdekképviselete a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal képviselőivel tárgyalt a kialakult helyzetről. 

Szerző