Ellenőrzött fillérek

Sokan nem tudják, hogy egy intézmény vezetőjének ma önállóan egy vasszöget sincs joga megrendelni. Már nincs „anyagbeszerző”, aki kiugrik érte a vasboltba. Nem, azt előbb meg kell indokolni, majd jóvá kell hagyatni a központi vízfejjel, az ágazati „felügyelő hatósággal”. Ha formailag helyes az „előterjesztés”, akkor néhány napon belül megjön a jóváhagyás. Ezt követően el lehet küldeni a megrendelést. Mivel az államot ma már a vállalkozások 99 százaléka megbízhatatlannak tartja, csak előre utalás után hajlandó szállítani. De olyannal is találkoztam, ahol még árajánlatot se adtak, mert egy kis értékű beszerzésen a haszon nem fedezi a macera költségeit... Tehát a beszállító küld egy díjbekérőt, amit az intézmény a korábbi engedélyhez csatolva ismét beküld a felügyeleti szervhez. Ott néhány nap alatt eldöntik, rendben van-e, ha igen, akkor visszaküldik, és az intézmény utalhatja a vasszeg árát. Ha valami formai kifogás van, akkor a felügyeleti szerv elutasítja, és az intézmény „lemeccselheti” a potenciális beszállítóval. Ha végre átutalják a vételárat, akkor a beszállító „teljesít”. Ezután jön a végszámla, amit könyvelés előtt szintén jóvá kell hagyatni. Lényegtelen, hogy sok milliós, százezres, vagy ezer forint alatti (!) ügyletről van szó, az eljárás ugyanaz. És addig nincs szög, kilincs, nem kapcsolható a villany, csöpög a csap, stb. És akkor még nem számoltuk ennek a bürokratikus eljárásnak a költségeit: hány ember hány órai munkája szükségeltetik ahhoz, hogy a vasszög az intézményhez kerüljön, mennyi irat, papír keletkezik, mennyi a postaköltség, a futárok költsége stb, és ez hogy aránylik a vasszög árához. De mindez nem számít. A Hatalom rajta tartja a szemét minden filléren. Amit nem ő költ el...

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38