Az EU-nak is nagyon gyanús az útlevélbotrány

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:00
Christian Wigand - Forrás: Youtube
Fotó: /
Az Európai Bizottság sem nézi jó szemmel, hogy komoly biztonsági hiányosságai vannak a magyar útlevélkiadási rendszerben. Az Unió ezért információkat kér a magyarországi hatóságoktól az állítólagos útlevélcsalásokkal kapcsolatban.

Elvárjuk, hogy az illetékes nemzeti hatóságok alaposan kivizsgálják az állampolgárság megszerzéséhez fűződő állítólagos csalásokat vagy bűncselekményeket. A tagállamoknak el kell végezniük a megfelelő biztonsági vizsgálatokat is — nyilatkozta a Népszavának Christian Wigand, a testület jogérvényesítésért is felelős biztosának, Vera Jourovának a szóvivője. Azt is megjegyezte, hogy tisztában vannak a sajtóban megjelent állításokkal, amelyek szerint a magyar határőrizeti rendszernek komoly biztonsági hiányosságai lehetnek.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy aggasztják-e az uniós ellenőrző és végrehajtó testületet az amerikai hatóságok által feltárt és szóvá tett magyarországi útlevélcsalások, mivel az okmány birtokában lévő személyek nem csak az Egyesült Államok területére léphetnek be vízum nélkül, hanem a schengeni övezetben is szabadon mozoghatnak.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az állampolgárság megszerzésének és elvesztésének feltételeit a nemzeti jog szabályozza. Mivel az EU-országok polgárai egyben uniós polgárok is, és élvezik az ezzel járó jogokat, az állampolgárság odaítélésekor a nemzeti hatóságoknak tekintettel kell lenniük a nemzetközi és a közösségi előírásokra. Emellett a többi tagállammal fenntartott őszinte együttműködés szellemében kell eljárniuk.

Az ügyet az indította el, hogy a Direkt 36 a Washington Posttal közös nyomozása feltárta: az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security - DHS) arra jutott, hogy közel 700 külföldihez került  - nem részletezett - csalás útján magyar útlevél, amivel be tudtak jutni az Egyesült Államok területére. Közülük harmincat továbbra is keresnek az amerikai hatóságok. A Washington Post értesülése szerint emiatt az amerikai hatóságok fontolgatják, hogy megvonják Magyarországtól a 2008 óta meglévő vízummentességet. Az amerikai féltől szóvá tették: félő, hogy bűnözők, terroristák között szokássá válik, hogy Ukrajnába utaznak, ahol csalással magyar útlevélhez jutnak, majd ennek birtokában bejutnak az Egyesült Államok területére.

Pintér Sándor belügyminiszter a kinevezése előtti meghallgatásán hétfőn elismerte, hogy valóban érkezett kritika az amerikaiak részéről a Magyarországon kiadott útlevelek kapcsán. Szerinte viszont „nincs botrány”, ő ugyanis úgy tudja, hogy a magyar vízummentességet kétévente felülvizsgálja az amerikai fél és ez a rutinvizsgálat zajlik most is. Pintér ugyanakkor annyit megpendített: tényleg vannak visszaélések a magyar útlevelekkel. - A magyar fél mondott erről számokat és az amerikai fél is és ezek a számok nem találkoztak – fogalmazott.

A meglehetősen radikális amerikai lépésnek az lehet az oka, hogy a biztonságot mindenek elé helyező Trump-kabinetet aggasztja: kétes figurák használják ugródeszkának Magyarországot.

Az első jelzés még 2014-ben érkezett: ekkor írta meg az index.hu, hogy az ukrán szervezett bűnözés gyakorlatilag ezresével osztogatja a magyar állampolgárságot az fizetőképes érdeklődőknek a 2010-ben bevezetett egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően. A magyar biztonsági szervek szerint ugyanakkor alaptalan volt a félelem, és a visszaélések száma igen alacsony maradt. Később kiderült, hogy a hatóságok más területen is igencsak nagyvonalúak voltak a Magyarországra látogatni készülőkel szemben. Tavaly például Szél Bernadett (LMP) derítette ki, hogy éveken át egy "vízumgyár" üzemelt Magyarország moszkvai magyar nagykövetségének konzuli osztályán. Mint azt az index.hu feltárta: csak 2013 első felében négyezer schengeni vízumot adott ki a magyar nagykövetség az orosz igénylőknek mindenfajta érdemi biztonsági átvilágítás nélkül néhány órás papírmunka nyomán.

Tavaly az is kiderült, hogy 2014-ben minden különösebb probléma nélkül jutott be az országba Gaith Pharaon, időközben elhunyt szaúdi milliárdos, akit az FBI 1991 óta körözött, csalással, zsarolás előkészítésével, valamint bűnrészességgel és bűnpártolásért. Az "üzletember" neve mint a terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése kapcsán is felmerült. (A magyar hatóságok valami rejtélyes oknál fogva "Musztafa" néven keresték a teljes nevén  Ghaith Rashad Mahmoud Pharaon-ként ismert személyt, legalábbis az MNO-t erről tájékoztatta Demeter Márta LMP-s biztonságpolitikus.) Orbán már 2014-ban díszvacsorán  fogadta "Pharaon professzort" aki idővel alatt közös ügyletekbe is bonyolódott a miniszterelnök vőjével, Tiborcz Istvánnal, de feltűnt Mészáros Lőrinc környezetében is. Pharaon itt tartózkodását Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul segítette, aki 2016-ban megbukott a Terrorelhárítási Központ (TEK) átvilágításán. Azonban, mint azt megírtuk: a TEK ugyan az állampolgárok köréből kitiltotta Naffát, ám a Parlamentből nem. Így a kockázatosnak minősített üzletember ott volt a parlament alakuló ülésén és Orbán Viktor eskütételén is.

Új lehetőség gazdag bevándorlóknak

Hiába függesztette fel az Orbán-kormány tavaly a letelepedési kötvények rendszerét, egy kötvényes üzletben főszerepet játszó kínai cég és tulajdonosa mégis új bevándorlási lehetőséggel csalogatja a tehetős kínaiakat. A Direkt 36 információi szerint a gazdag külföldiek ezúttal nem egy adott összegért, hanem 25 millió forintnyi budapesti ingatlanvásárlásért és ügyintézési díjért cserébe juthatnak letelepedési kötvényhez. Bár az Orbán-kormány tagadta a kapcsolatot a hongkongi céggel, a vállalat honlapján az szerepel, hogy együttműködnek a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal (BÁH). A kockázatok az új ajánlat esetében is ugyanazok, mint korábban: számos alkalommal kiderült ugyanis, hogy a kabinet nincs mindig tekintettel a biztonsági megfontolásokra, ezáltal pedig igazi nehézfiúk is hozzájutottak a letelepedési kötvényhez. Korábban például egy olyan férfi is sikeresen vásárolt kötvényt, aki egy fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezet tagja. Sőt, olyan arab üzletember is élt a lehetőséggel, akit az amerikai State Department is háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egyik pénzügyi háttérembereként tartja nyilván.

2018.05.17 07:00

Cáfolja a kormány érvelését gender-ügyben a CEU rektorhelyettese

Publikálás dátuma
2018.08.14 10:45

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A tavaly végzett felmérésük eredményét ismertette a Facebook-oldalán Fodor Éva.
„Karrier lehetőségek társadalmi nemek tudománya diplomával” – címmel tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese – szúrta ki a hvg.hu. Fodor Éva a posztban kiemelte: a CEU „Társadalmi Nemek Tudománya” tanszéke elvégzése után a hallgatók előtt számos álláslehetőség áll, a tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és probléma megoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják. Hozzátette, hogy a megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni.  Mint írta, a legtöbb diák továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle Ph.D. szak elvégzésére felkészít. A tavalyi esztendőben végzett felmérésük 398 volt diák adataira alapul.  
„Volt diákjaink 42%-a oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaink tanulnak például a Princetoni egyetemen, Berlinben, New York-ban, Oxford-ban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinban is. Diákjaink több mint 22%-a nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb.”
– hangsúlyozta a rektorhelyettes.
Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól. Az ügyben megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a „társadalmi nemek tanulmánya” mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, „így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.
2018.08.14 10:45
Frissítve: 2018.08.14 11:10

A Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a genderszak betiltását

Publikálás dátuma
2018.08.14 08:31
Az ELTE lágymányosi campusa, mely a Társadalomtudományi Karnak is otthont ad
Fotó: / Németh András Péter
Elküldték az Emmi-nek az előterjesztéssel kapcsolatos véleményüket, a kormányzati döntésig további nyilatkozatot nem tesznek.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n előzetes szakmai egyeztetések nélkül megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki a testület 168 órának küldött közleményéből.
„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”
– írta az MRK. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól.   Az ELTE úgy véli, a szak rendeleti úton történő megszüntetése minden előzetes vizsgálat, konzultáció nélkül alaptörvény ellenes lehet, az egyetem szakmailag indokolatlannak tartja a szak megszüntetését. A CEU már korábban jelezte, hogy elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát. A kutatók szerint „talán a közös fellépésre lenne szükség” – az erről szóló cikkünket itt találja. Megszólalt ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is, ő az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. 
2018.08.14 08:31
Frissítve: 2018.08.14 08:31