Életfogytig tartó honvágy

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:31
Visszatért Jazídik - Irakban lassan kezd visszatérni az élet a régi kerékvágásba Fotó: AFP/Ahmad Muawafaq
Fotó: /
Nadia Murad egykori szexrabszolga megrendítő vallomásban számolt be az Iszlám Állam fogságában töltött hónapokról.

2014 nyara volt, míg a világ ezen felén sokan épp a jól megérdemelt nyaralásukat töltötték vagy egy közeli strandra menekültek a hőség elől, Észak-Irak egy piciny falujában, Kocsóban a jazídi kisebbség tagjai abban reménykedtek, hogy az Iszlám Állam (IS) tagjai megkegyelmeznek nekik. Nadia Murad és a családja is abban bízott, hogy a szélsőséges szunnita szervezet tagjai futni hagyják őket, ám amikor a terroristák bevették a falut, elveszett a remény.

A most 25 éves emberi jogi aktivista, egykori szexrabszolga „Az utolsó lány – Küzdelmem az Iszlám Állam ellen” című önéletrajzi könyvében mesélt az elmúlt évek egyik legtragikusabb iraki eseményéről, a jazídi népirtásról. Nadia mindössze 21 éves volt, amikor élete egyik napról a másikra megváltozott. Korábban sosem hallott az IS-ről, édesanyjával és testvéreivel nem túl fényűzően, de saját bevallása szerint nagy boldogságban éltek. Amikor nem a földeken dolgozott vagy az iskolapadban ült, arról álmodozott, szépségszalont nyit, és egyedülálló hajkölteményeket varázsol a kocsói menyasszonyoknak. Az álmai azonban szertefoszlottak, amikor az Iszlám Állam harcosai azon a nyári napon szétválasztották a nőket a férfiaktól, majd agyonlőtték a férfiakat. Köztük volt Nadia több bátyja is. Az a néhány ember, aki túlélte, csak a szerencsének – egy holttest óvó takarásának – köszönhette sorsát.

A kivégzés után a fiatal nőket kiválogatták – Nadia ekkor látta utoljára szeretett édesanyját –, s kezdetét vette testi-lelki megaláztatásuk. Abban a pillanatban szabijja, vagyis rabszolga lett belőlük. Az IS sajátos Korán-értelmezése szerint – amely a világ muszlim közösségeiben régóta tiltott – egy „hitetlen” rabszolgát megerőszakolni nem bűn. A terroristacsoport számára több szempontból is rendkívül fontosak a szexrabszolgák: az erőszak az idők kezdete óta háborús fegyver, ezen kívül propagandacélokra is használják az elrabolt nőket, hiszen így könnyebben tudnak új harcosokat csábítani a soraikba. Olykor pedig jutalomként adják egymásnak a nőket, egy-egy harci „dicsőség” után.

Nadiaékat Moszulba vitték, s a vallásuk miatt addig igen konzervatív életet élő szűzlányok molesztálása már a buszon elkezdődött. A legrosszabb, a csoportos erőszak és a verések az IS iraki fővárosának egyik rabszolga-elosztó központjában, majd későbbi „tulajdonosaiknál” folytatódtak. Nadiának is megfordult a fejében, végez magával, de aztán elhatározta: élni fog. Sokan voltak azonban, akik nem bírták, belőlük „nem maradt más, csak vörösesbarna foltok a csempén”.

Bár Nadia és sorstársai szörnyű testi szenvedésen mentek keresztül, a fiatal nő szerint a legrosszabb az volt, amikor áttérésre kényszerítették, vagyis elvették a vallását, s ezzel egyúttal megfosztották az identitásától. Ez azért is kegyetlen lépés volt a terroristáktól, mert a jazídi nők ekkor nem tudták, hogy megmenekülésük esetén a közösség a történtek után visszafogadja-e őket.

Nadia azon szerencsések közé tartozik, akik választ kaptak a kérdésre: egy kalandos szökés után viszontláthatta azon családtagjait, akik túlélték a népirtást, és a közösség visszafogadta őt és a hozzá hasonló sorsú nőket. A megmenekülés ellenére története azonban közel sem happy end, hiszen édesanyja és több testvére is odaveszett, nővérei és unokahúgai pedig szintén szexrabszolgaként végezték. A faluját, az egyetlen helyet, amelyet ismert, leigázták, lakosait kiirtották.

Miután elvesztette a gyökereket, Nadia élt a kínálkozó lehetőséggel, és Németországban telepedett le, ahol most egy nemzetközi jazídi szervezetnél dolgozik. Hiába kezdhetett új életet, úgy véli, nagyobb igazságtalanság nem érheti az embert, minthogy a félelem az otthona elhagyására kényszeríti. „Mindentől megfosztják, amit szeret, idegenben kell kockára tennie az életét, ahol… nem látják szívesen. Így aztán honvággyal küszködve tölti élete hátralevő részét, és azon imádkozik, nehogy kitoloncolják” – foglalta össze a menekültek sorsát Nadia.

Infó: Nadia Murad: Az utolsó lány – Küzdelem az Iszlám Állam ellen, Libri Kiadó, Budapest 2018

2018.05.17 07:31

Három év börtönre ítélték Trump volt ügyvédjét

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:06

Fotó: AFP/ Hector Retamal
Michael Cohent öt vádpontban, így a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, adó- és banki csalásokért, a hatóságok félrevezetéséért ítélte összesen három év szabadságvesztésre a New York-i szövetségi bíróság.
William Pauley bíró szerint a vádpontokban megfogalmazott minden bűncselekmény "komoly támadás az Egyesült Államok ellen". Az ítélethirdetés előtt a bíróságon tett nyilatkozatában a volt ügyvéd felelősséget vállalt valamennyi elkövetett bűncselekményért, azokért, amelyekért - ahogyan fogalmazott - "személyes felelősség" terheli és azokért is, amelyek szerinte "az Egyesült Államok elnökére vonatkoznak". Hozzátette: mindent elkövet azért, hogy a történelem ne úgy emlékezzen rá, mint "a gazemberre ebben a történetben". Mint fogalmazott: amit tett, azért tette, mert "kötelességének érezte (Trump) mocskos gaztetteinek fedezését". Arra nem tért ki, hogy adó- és banki csalásainak mennyiben volt közük Donald Trumphoz. "Bármennyire nehezen hihető is, ez a nap életem egyik legjelentőségteljesebb napja. Személyes és szellemi börtönben éltem attól a naptól fogva, hogy munkára szerződtem egy ingatlanfejlesztő mogulhoz, akinek üzleti éleslátását mélyen csodáltam" - mondta Donald Trumpra utalva Cohen. A volt ügyvéd további együttműködést ígért a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkatársaival, akik Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálják. Ügyvédje révén Cohen a múlt héten még azt kérte, hogy ne szabjanak ki rá börtönbüntetést. Az elítéltnek március 6-án kell bevonulnia egy New York államban lévő kisváros büntetés-végrehajtási intézményébe.
Szerző
2018.12.12 19:06
Frissítve: 2018.12.12 19:17

Szándékos HIV-terjesztő volt a pozsonyi áldoktor

Publikálás dátuma
2018.12.12 16:44
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A férfi védekezés nélkül létesített nemi kapcsolatot, az érintetteket pedig nem tájékoztatta az egészségi állapotáról.
Idén júliusban emelt vádat Vanessa P. és Ivan B. ellen egészség-károsításért a szlovák rendőrség: a nő és a férfi úgy adott különféle gyógyszereket egy nyugdíjas otthon lakóinak, hogy nem volt meg a szükséges szakértelme – írja a Bumm.sk. A portál szerint most egy újabb, sokkal borzalmasabb dologra derült fény. A rendőrség a Facebook oldalán közzétett közleményében arról számolt be, hogy Ivan B. 2016 és 2018 között számos nővel és férfival lépett kapcsolatba pénzjutalom fejében történő szexuális kapcsolat létesítése céljából. Ezekkel a személyekkel védekezés nélkül létesített nemi kapcsolatot, annak ellenére, hogy igazoltan HIV-fertőzött volt. Ezeket a személyeket nem tájékoztatta az egészségi állapotáról. Az új nyomozati eredmények alapján vádeljárást indítottak Ivan B. ellen. 
2018.12.12 16:44