Trumpot tesztelik

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:32
Továbbra sem biztos, hogy júniusban találkozik Trump Kim Dzsong Unnal Fotó: AFP/Jung Yeon-je
Fotó: /
Belpolitikai okok magyarázhatják, hogy Phenjan felfüggeszti a tárgyalásokat Dél-Koreával. Az óvatos reformok azonban nem állnak le.

Hogy mennyire törékeny még a koreai békefolyamat, bizonyítja: Phenjan felfüggesztette a béketárgyalásokat Dél-Koreával, s már az sem biztos, hogy júniusban létrejön a várt szingapúri találkozó Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök között. Észak-Korea a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat megtartását tartja elfogadhatatlannak, az Egyesült Államok azonban megvédte a „Max Thunder” elnevezésű manővert. Rob Manning, a washingtoni Pentagon szóvivője azt közölte, ennek kizárólag védelmi és nem támadó jellege van. A cél ugyanis az, hogy az amerikai katonák segítségével javítsák Szöul védelmi képességeit.

Visszafogottan reagált a Fehér Ház is az észak-koreai bejelentésre. A közlemény szerint tudomásul vették a bejelentést és megvizsgálják, mi is hangzott el pontosan Phenjan részéről. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyancsak azt közölte, nem provokálni akarják Észak-Koreát.

A közös hadgyakorlat hétfőn kezdődött és a tervek szerint május 25-ig tart. Amerikai tengerészgyalogosok, illetve harci gépek is szerepet kapnak benne. A tavalyi manőverben 1200 amerikai és 640 dél-koreai katona vett részt. Phenjan lemondta a Dél-Koreával szerdára tervezett találkozót is, amelyen magas rangú kormánytisztviselők vettek volna részt. A megbeszéléseken konkrét javaslatokat terjesztettek volna elő arra, milyen téren működhetne együtt szorosabban a két állam. Dél-Korea azt közölte, az ország célja a tartós béke megteremtése. Szöul sajnálkozását fejezte ki az észak-koreai bejelentés kapcsán, s felszólította Phenjant, a lehető leghamarabb üljön tárgyalóasztalhoz.

Valóban a közös hadgyakorlat miatt gondolta meg magát Phenjan? Elvégre már jó előre tudni lehetett, hogy az enyhülés ellenére ezt idén is megtartják. Mással indokolta a phenjani döntést Kim Kje Gvan külügyminiszterhelyettes. Kifejtette, ha az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik ahhoz, Phenjan hagyjon fel teljes nukleáris programjával, akkor el kell gondolkodni azon, van-e értelme megtartani a júniusi csúcstalálkozót. Ezen egyoldalú követelés esetén „nem áll érdekünkben részt venni a megbeszéléseken” – idézte a politikust az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA. Az üzenet elsősorban Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak szólhatott. Az észak-koreai politikus Mike Pompeo külügyminiszternek is üzent, aki a hét elején kijelentette: az amerikai magánszektor is megjelenhet Észak-Koreában, hogy javítsák az infrastruktúrát az országban. Kim Kje Gvan erre kijelentette, elfogadhatatlan számukra, hogy az amerikai pénz fejében mondjanak le a tömegpusztító fegyverekről.

A phenjani bejelentés azért is váratlan, mert az elmúlt hetek alapján arra lehetett következtetni, hogy minden korábbinál nagyobb esély nyílhat a békére. Április 27-én Panmindzsonban rendezték meg a Korea-közi csúcsot Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In részvételével, amelyen egyebek mellett arról állapodtak meg, hogy az idei évben kidolgozzák egy a két ország közötti békemegállapodás részleteit, egyúttal hitet tettek a nukleáris fegyvermentes Koreai-félsziget mellett.

Mi lesz a következménye annak, ha teljesen a visszájára fordítják a békefolyamatot? Kim Dzsong Un belátta, hogy a nemzetközi büntetőintézkedések hatására Phenjannak reformokat kell véghez vinnie a gazdaságban a talpon maradáshoz. Azóta ugyanis, hogy a kínai export jelentősen visszaesett, súlyos nehézségekkel kell szembesülnie a sztálinista államnak, s már az a veszély fenyeget, hogy nem tudják fenntartani az igen szűk pártelit fényűző életmódját. Egy korábbi magas rangú észak-koreai diplomata, Tae Jong Ho a North Korea News szerint elmondta, egy kínai-vietnami jellegű nyitás képzelhető el a gazdaságban. Észak-Koreát 14 különleges gazdasági övezetre oszthatják fel. A reformok keretében elsősorban a turizmust fejlesztenék, ez azonban valamiféle politikai nyitást is feltételezne.

Nem kizárható az sem: az állhat Észak-Korea döntése mögött, hogy egyes phenjani politikusok számára túl gyors a nyitás Szöul, illetve Washington felé. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, melyek szerint Phenjan így akar a Trumppal folytatandó tárgyalások előtt konkrét ígéreteket kicsikarni az amerikaiaktól.

2018.05.17 07:32

Hulk Hogan Szaúd-Arábiában: így működik a sportdiplomácia

Publikálás dátuma
2018.12.16 13:32

Fotó: AFP/ FAYEZ NURELDINE
Félmeztelen izomkolosszusok verik egymást lapossá a ringben – effajta látványra az ember egy konzervatív iszlám monarchiában aligha számít. Pedig a pankráció már Szaúd-Arábiába is megérkezett, és a szaúdiak imádják. A komoly modernizációs reformokat megélő királyság tízéves megállapodást kötött a WWE-vel, a világ legnagyobb pankrációs szórakoztató cégével, melynek keretében idén áprilisban és novemberben már két nagyszabású műsort is rendeztek. A sztárokat valósággal körülrajongták, a több tízezer fő befogadására alkalmas stadionok csordulásig teltek a szurkolókkal. Felléptek a legnagyobb nevek, de visszatért a korábban rasszista megjegyzése miatt eltiltott legenda, Hulk Hogan is. Igaz, modernizáció ide vagy oda, női sportolók azért még nem szállhattak ringbe. A műsor persze nem olcsó: becslések szerint idén 20-50 millió dollárjába került Rijádnak, hogy a sivatagba csábítsa a pankrátorokat.
Hogy miért éri meg ez a szaúdiaknak? Mert a sportolókat és a sportot határokon, vallásokon és kultúrákon átívelve mindenhol szeretik. A sportdiplomácia erejét már Rijádban is felismerték, az utóbbi időben sorra csábították magukhoz a rangos eseményeket. Ezzel több legyet ütnek egy csapásra: egyrészt saját közönségüket is szórakoztatják, másrészt a külföldieket is bevonzzák, és az országnak is jó hírét viszik. Elvégre hogyan lehetne jobb országimázst építeni annál, mint amihez a világ egyik legdrágább és legjobb focistája, a brazil Neymar adja az arcát? Vagy ha a másik szupersztár, az idén az olasz Juventusba igazoló Christiano Ronaldo rúgja a bőrt? Márpedig a szaúdiak nem aprózzák el, a leghíresebb, legismertebb nevekre csapnak le. Októberben például a brazil nemzeti válogatottak hívták meg egy barátságos összecsapásra, amin a szaúdi zöld súlymok végül 2-0-ás vereséget szenvedtek. Néhány napra rá Brazília-Argentítna barátságos labdarúgó mérkőzést is rendeztek Dzsiddában, s bár a beszámolók szerint az 1-0-ra végződő meccsen a fiúk nem izzadtak meg túlságosan, és Lionel Messi sem vállalta a szereplést, a nagyérdemű mégiscsak olyan neveknek tapsolhatott, mint Neymar, a Liverpool támadója, Roberto Firmino, vagy a Barcelona tehetsége, Philippe Coutinho. A sivatagi viszonylatban hűvösnek számító jövő év januárjában sem mindennapi találkozót rendeznek majd Rijádban: az olasz szuperkupában a Juventus és az AC Milan csap össze. Az olasz bajnok és kupagyőztes már korábban is többször külföldön játszott, volt például, hogy Dohában, Washingtonban, Sanghajban népszerűsítették a sportágat. Szaúd-Arábiában a futball egyébként az egyik legkedveltebb sportnak számít, a nemzeti tizenegy, a zöld sólymok ki is jutott az idei világbajnokságra. Csoportjukból ugyan nem jutottak tovább, azonban tisztesen helytálltak, a Szaláhhal felálló Egyiptomot is legyőzték. 
Koránt sem a foci azonban az egyetlen sport, amit az országba csábítottak. Szombaton ugyancsak a szaúdi fővárosból rajtolt el a Formula E szezon is, méghozzá igen látványos műsorral: Felipe Massa brazil autóversenyző az ország ikonikus állatával, a villámgyors vándorsólyommal mérte össze sebességét. Hogy ki győzött, az alábbi videóból kiderül. 
Az elektromos versenyautók sorozatát ugyan csak 2012-ben alapították, és csak négy éve startolt el, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Idén szeptemberben két brit nagyközépsúlyú bokszoló, George Groves és Callum Smith verekedtek a WBA világbajnoki és a WBC „gyémánt” címéért Dzsiddában. Tavaly az úgynevezett monster truckok, óriási négykerekű gépszörnyek szántották fel az arénát. Ugyancsak idén decemberre volt kiírva a Szalmán Király Tenisz Verseny is, amelyen a világ két legjobbja, Rafael Nadal és Novak Djokovics is megmérkőzött volna, ám végül a spanyol sérülése miatt ezt a meccset későbbre halasztották.
Az effajta események egyébként külföldiek előtt is nyitottak, elektronikusan külön vízum igényelhető, ami nem csak a sportversenyre való belépésre jogosít, de korlátozottan az országban is lehet vele járni. Szaúd-Arábia fiatal trónörökösének, Mohammed bin Szalmánnak nagyratörő terve, hogy 2030-ig csökkentse az ország gazdaságának olajtól való függőségét. Ennek érdekében a koronaherceg az utóbbi években számos reformot meghirdetett, például engedélyezték a nőknek, hogy focimeccsekre járjanak, hogy autót vezessenek, de része az újításoknak a sportesemények beengedése és a nyitás a turizmus felé is. A koronahercegnek ugyanakkor nem csupán a társadalom lassú változásával, és a belső konzervatívabb ellenzékkel kell megküzdenie, de a meghívott sportolók és csapatok is rendre a bírálatok célkeresztjébe kerülnek, amiért az emberi jogok kapcsán sokat kritizált iszlám királyságban szerepelnek. A herceg és az ország megítélésének az utóbbi időben rengeteget ártott, hogy egy Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán októberben meggyilkolták a rendszerrel kritikus újságírót, Dzsamál Hasogdzsit. A sportszervezetek általában azzal nyugtatják az aggályoskodókat, hogy „szigorúan szemmel tartják” a helyzetet. Persze a shownak mindig folytatódnia kell, a legalább 33 milliós érintetlen és dúsgazdag piacról senki nem mond le szívesen.
2018.12.16 13:32
Frissítve: 2018.12.16 13:43

Előbb egy hadsereg, majd egy tárgyalócsoport felállításáról döntött Koszovó

Publikálás dátuma
2018.12.16 09:43
A koszovói parlament
Fotó: ANADOLU AGENCY/ Erkin Keci
A Szerbiával való konfliktus területcserés rendezése is ismét felmerülhet, miután megkezdi munkáját az ellenzék által hevesen bírált tárgyalócsoport.
Megszavazta a koszovói parlament annak a tárgyalócsoportnak a felállítását, amely a jövőben a Szerbiával folytatandó párbeszédet fogja vezeti - közölte a Koha Ditore című napilap vasárnap. A pristinai képviselőház szombati döntése egy igencsak feszültségekkel terhelt időszakban született:
a parlament ugyanis egy nappal korábban szavazta meg a koszovói hadsereg felállítására vonatkozó törvénycsomagot, amit Szerbia, a NATO és Oroszország is élesen bírált.
A túlnyomó többségében albánok lakta, a szerbek által vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintett Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el. A két fél között 2013-ban brüsszeli közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről, ám valódi előrelépés az utóbbi öt évben nem történt. A szerb és a koszovói államfő is többször azt hangoztatta az év során, hogy minél hamarabb kompromisszumos megoldásra van szükség. Hashim Thaci koszovói köztársasági elnök a nyár elején a területcserét is felvetette a két fél között. Ezzel az ellenzék nem értett egyet, és követelte, hogy tiltsák el Tachit a tárgyalások vezetésétől. A kormánypártok ekkor egy, tárgyalásokat vezető testület felállítását kezdeményezték, a létrehozásáról azonban csak most döntött az országgyűlés.
Az ellenzék nem értett egyet a kormánypárti, ellenzéki és civil megbízottakból álló, 12 tagú tárgyalócsoport felállításával sem, ezért bojkottálta az ülést.
A területcserére vonatkozó elképzelések szerint a többségében albánok lakta dél-szerbiai Presevó-völgy, valamint Bujanovac és Medvedja települések Koszovóhoz kerülnének, míg a szerbek lakta Észak-Koszovót Szerbiához csatolnák. A területcsere vagy egy lehetséges határmódosítás lehetőségét sem a Pristinát mindig is támogató Washington, sem Brüsszel nem vetette el egyértelműen, aggályok merültek viszont fel arra vonatkozóan, hogy egy ilyen lépés lehetővé tehetné a teljes etnikai tisztogatást abban a térségben, ahol éppen ennek kísérlete miatt tört ki konfliktus 1998-ban.
2018.12.16 09:43