Kártérítést kapnak Nassar áldozatai

A Michigan Állami Egyetem 425 millió dollárt fizet azoknak a nőknek, akiket a január végén 175 évre elítélt Larry Nassar szexuálisan zaklatott. Az amerikai tornászválogatott egykori orvosát 332 nő vádolta meg, akik így fejenként 1,28 millió dollárt kapnak. Az intézmény további 75 millió dollárt különített el azok számára, akik a későbbiekben még előkerülnek, a döntés ugyanakkor nem vonatkozik a folyamatban lévő peres eljárásokra, így például Károlyi Béla és felesége ügyére sem. Amerikai tornászok közül többen is azt állították a bíróságon, hogy a kolozsvári származású edző texasi birtokán (ahol egyébként 1999-től 2017-ig edzőtáboroztak a válogatott tagjai) molesztálta őket Nassar. Noha Károlyiék állítják, hogy nem tudtak Nassar ügyeiről, az amerikai tornaszövetség minden kapcsolatát megszakította a Károlyi-féle edzőközponttal.

Nassar 1996-tól 2014-ig orvosi vezető és csapatorvos volt az amerikai tornászválogatottnál, ám 2016 szeptemberében Rachael Denhollander, egy korábbi tornász vádolta meg szexuális zaklatással, így később világra szóló botrány alakult ki. Szövetségi nyomozás során 37 ezer gyermekpornográf képet és videót találtak a Nassar számítógépein.

Szerző
2018.05.17 07:55

Spiró a sokarcú íróóriás

Publikálás dátuma
2018.12.18 18:45

Fotó: Népszava/
Most egy alapítvány ismerte el munkásságát, amelyik gy szellemi szalon keretében szeretné elérhetővé tenni a kortárs irodalmat az irodalomtanárok és a diákok számára is.
Minden regénye és drámája más és más, mégis ő Spiró a sokarcú íróóriás, az olvasót elvarázsoló mesélő - méltatta Almási Miklós filozófus Spiró György írót, az idén alakult Városmajor48 Irodalmi Társaság Alapítvány első életműdíjasát. Az egy millió forinttal járó elismerést a kortárs irodalom olyan kiemelkedő alakjának adományozzák, akit a szakmai kuratórium arra méltónak talál. A kuratórium tagjai: Csáki Judit, Csordás Gábor, Ferencz Győző, Márton László, Reményi József Tamás, Tunyogi László és Vörös T. Károly. Az alapítvány székhelye a Városmajor 48/B-ben van, ahol Polcz Alaine és Mészöly Miklós élt és alkotott.
A néhány magánszemély nagyvonalú támogatásával alakult alapítvány az ő szellemi örökségük előtt kíván tisztelegni, és folytatni azt a hagyományt, amellyel a kortárs és pályakezdő írók felé fordultak. Az alapítvány szándéka, hogy rendszeresen irodalmi esteket, felolvasásokat szervezzen. Célkitűzéseik szerint egy szellemi szalon keretében szeretnék elérhetővé tenni a kortárs irodalmat az irodalomtanárok, a középiskolás és egyetemista diákok számára is.
Szerző
2018.12.18 18:45
Frissítve: 2018.12.18 18:59

Cseh László a BVSC-Zuglónál folytatja

Publikálás dátuma
2018.12.18 18:07

Fotó: AFP/ JACK GUEZ
A világ- és Európa-bajnok úszón, valamint trénerén kívül Burián Katalin és Németh Nándor is a klubhoz igazol.
Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, valamint edzője, Plagányi Zsolt januárban a BVSC-Zuglóhoz igazol. A klub keddi sajtóközleménye szerint a 33 éves világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlón és trénerén kívül a 23 éves Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin, illetve a 19 esztendős junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes Németh Nándor is a BVSC-ben folytatja pályafutását. A szerződéseket január elején írják alá. Jelenleg mindhárom úszó az Egri ÚK versenyzője. A beszámoló emlékeztet rá, hogy a tavalyi, budapesti vizes világbajnokságon a BVSC-Zugló volt a második legeredményesebb magyar egyesület.
Szerző
2018.12.18 18:07