Kártérítést kapnak Nassar áldozatai

A Michigan Állami Egyetem 425 millió dollárt fizet azoknak a nőknek, akiket a január végén 175 évre elítélt Larry Nassar szexuálisan zaklatott. Az amerikai tornászválogatott egykori orvosát 332 nő vádolta meg, akik így fejenként 1,28 millió dollárt kapnak. Az intézmény további 75 millió dollárt különített el azok számára, akik a későbbiekben még előkerülnek, a döntés ugyanakkor nem vonatkozik a folyamatban lévő peres eljárásokra, így például Károlyi Béla és felesége ügyére sem. Amerikai tornászok közül többen is azt állították a bíróságon, hogy a kolozsvári származású edző texasi birtokán (ahol egyébként 1999-től 2017-ig edzőtáboroztak a válogatott tagjai) molesztálta őket Nassar. Noha Károlyiék állítják, hogy nem tudtak Nassar ügyeiről, az amerikai tornaszövetség minden kapcsolatát megszakította a Károlyi-féle edzőközponttal.

Nassar 1996-tól 2014-ig orvosi vezető és csapatorvos volt az amerikai tornászválogatottnál, ám 2016 szeptemberében Rachael Denhollander, egy korábbi tornász vádolta meg szexuális zaklatással, így később világra szóló botrány alakult ki. Szövetségi nyomozás során 37 ezer gyermekpornográf képet és videót találtak a Nassar számítógépein.

Szerző

Londoni lett Európa legjobb múzeuma

A londoni Dizájn Múzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért idén 22 ország 40 intézménye versengett - írja a hvg.hu. A zsűri az intézmény társadalmi felelősségvállalását és a kultúrák közötti párbeszéd megteremtését hozta fel döntése legfőbb indokaként az idén egymilliomodik látogatóját fogadó, két éve mostani helyszínén működő múzeum mellett érvelve.

A jelöltek között két magyar intézmény is szerepelt, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum. Az 1977-ben, az Európa Tanács alapított díjra idén nominálták a bakui Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeumot, a tamperei Lenin Múzeumot, a franciaországi lascaux-i barlang rekonstrukcióját bemutató központot, a lisszaboni Kocsimúzeumot, a londoni Tudománymúzeumot és a Német Szövetségi Bank Pénzmúzeumát is.

Szerző

Műalkotás a bolhapiacról másképp

Publikálás dátuma
2018.05.17. 07:48
Táncos László grafikus és természetbogarász vásárfiákból alkot képeket

Elsőként kész festmények és szobrok potom áron való vásárlása, esetleg az egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban előkerülő "eredeti" Picassok és Scheiber-képek, vagy a valódi számozott Chagall-nyomatok jutnak eszébe azoknak a képzőművészet iránt érdeklődőknek, akik hétvégi hajnalaikat és reggeleiket bolhapiacon töltik. Táncos László grafikus azonban egészen másképp nyer ihletet a különleges atmoszférájú zsibvásárokból.

A világjáték valójában egy pszichológiai teszt, amelynek lényege, hogy a résztvevő gyerekeknek egy meghatározott tárgyi készletből kell kirakniuk saját világukat. Táncos László e terápia mintájára a bolhapiacokon beszerzett tárgyakból, képekből alakítja ki saját világát.

Május 18-án pénteken a soproni Torony Galériában nyíló tárlatán 30 ragasztásos-montázsos alkotása lesz látható.

Infó: Világjáték, Táncos László kiállítása, Torony Galéria, Sopron, Nyitva: május 31-ig

Szerző