Retteghet az Unió

Publikálás dátuma
2018.05.18 07:32
Luigi Di Maio szerint sokat változtatnak a megállapodásukon, de kormányfőt még nem találtak Fotó: AFP/Andrea Ronchini
Megszületett az olasz koalíciós megállapodás, abban azonban az Európai Unió számára nincs köszönet.

Realitásokra épülő dokumentum helyett vágyálmok sorozatának nevezhető a két olasz populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), illetve az Északi Liga (LN) között megszületett koalíciós megállapodás. Igaz, még mindig nem lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni azt, hogy létrejön az új koalíció, mert bizonyos nehézségek megmaradtak. Az Északi Liga vezetője például egy ízben már azt állította, órák múltán létrejöhet az új kabinet, ez azonban merő derűlátás volt részéről. Igaz, az idealizmus nem áll távol sem Matteo Salvinitól, sem az M5S listavezetőjétől, Luigi Di Maiótól, ez egyértelműen kitűnt a koalíciós szerződésből. A dokumentum olyan kitételeket tartalmaz, hogy az euró hirtelen gyengülni kezdett, viszont nőtt az olasz csődkockázat esélye.

A végső változat egy fokkal kétségkívül jobb annál az első változatnál, amit az olasz sajtó megszellőztetett. Abban ugyanis még szerepeltek forgatókönyvek arra is, miként lépjen ki az ország az euróövezetből. Később mindkét tömörülés tagadta, hogy búcsút akarnának inteni a közös európai valutának. Luigi Di Maio közölte, radikálisan megváltoztatták az e kérdést firtató passzust. „Egy sor olyan téma, amit felkapott a sajtó, nem is szerepel a szerződésben” - tette hozzá az Öt Csillag Mozgalom vezető politikusa.

Persze azért a végső változat sem sokkal jobb. Nagy visszhangot keltett az a követelés, amely szerint a leendő kormány 250 milliárd eurónyi adósság jóváírását követeli az Európai Központi Banktól (EKB). Itália a világ legeladósodottabb államai közé tartozik, a teljes adósságállomány 2,263 millió euró. Ám akadnak más sajátos kitételek is. Jelentősen lazítanak a 2011-es nyugdíjreformon, s ami igazán meghökkentő: 780 eurós alapjövedelmet biztosítanak minden munkanélküli felnőtt ember számára. Az Északi Liga követelésére bevezetik a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a társasági adót. Miből finanszírozzák mindezt? A leendő kormány illusztris személyiségei szerint majd az EU többi tagállamának befizetéseiből, illetve az általuk követelt adósságelengedésből. Az egész kormányprogram tehát egy irreális felvetésen alapul. Lényegében kizárt, hogy az EU teljesítené a követelést, ezt a még nagyobb adósságcsapdába került Görögország esetében sem tette meg. Az adósságleírás ugyanis az euróövezet és Berlin rémálma. Más kérdés, hogy Rómának nagyobb a zsarolási potenciálja, mint Athénnak, s senki sem tudja megmondani, mi történik akkor, ha Itália nem fizeti vissza a korábban felvett hiteleket.

Jócskán lehet ok az aggodalomra, hiszen két közismerten euroszkeptikus pártról van szó. Ha tehát valóban létrejön az M5S és a LN koalíciója, sok borsot törhetnek az Unió irányítóinak orra alá. Ez azonban még mindig nem teljesen biztos. Luigi Di Maio és a jobboldali radikális Matteo Salvini számára láthatóan kivételes nehézséget jelent megállapodni egy független kormányfő személyéről. Arról már nincs vita közöttük, hogy egyikük sem óhajtja magának a miniszterelnöki bársonyszéket, de egyelőre kilátástalannak látszik olyan személyt találni, aki mindkét párt bázisa számára elfogadható lenne. S itt ütközik ki a legnagyobb probléma: hiába van szó két populista tömörülésről, egy sor kérdésben nem egyezik az álláspontjuk. Az Északi Liga eleve azért jött létre, hogy gazdasági szempontból minél jobban függetlenítse a jóval fejlettebb északi országrészt, a szociális programokkal kampányoló M5S viszont éppen Dél-Itáliában népszerű.

Bár a két párt a választáson összesen 49 százalékot szerzett, s ha most rendeznének idő előtti voksolást, – az Északi Liga megerősödése miatt – minden bizonnyal 50 százalék fölé kerülnének, még támogatóik közül is sokan kételkednek az esetleges együttműködés sikerében.

Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31

Húzzon egy sorszámot: az osztrák kancellár is ledöbbent az új magyar plakátkampányon

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:40
Sebastian Kurz (jobbra) is beszállt az Orbáékat bírálók táborába
Fotó: AFP/ ROLAND SCHLAGER
Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyeket a kormány a legújabb "hirdetéseiben" Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott.
Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, ő is elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány friss, "sorosozós-junckerezős" plakátjait, ráadásul a kampány a teljes Európai Néppártban (EPP) is értetlenséget szült - írja az osztrák hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu. A kancellár által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Kurz ugyanakkor egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot a Néppártból.

Maga Juncker a plakátok hírére megkérdőjelezte a Fidesz helyét a pártcsaládban, igaz másnap már valamelyest békülékenyebb hangot ütött meg. A kizárást viszont a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke például határozottan visszautasította. Angela Merkel azonban szintén Juncker mellé, az Orbán-kormányt bírálók sorába állt be.
Frissítve: 2019.02.22 15:41