Pert a nyakukba - Brüsszel megunta Orbánék kamuzásait

Publikálás dátuma
2018.05.17. 22:23
Többek között az öreg dízelautók is felelősek a városok levegőjének szennyezéséért. De hogy miért is járnak sokan kiöregedett dí
Az Európai Bizottság csütörtökön három, mindmáig megoldatlan ügyben is az eddigieknél súlyosabb fokú eljárást indított Magyarország ellen.

Pert indít az Európai Bizottság Magyarország, Olaszország, Románia, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság ellen a nem kellően erélyes levegőminőség-javító intézkedések miatt – közölte csütörtökön a brüsszeli testület. Indoklásuk szerint eme tagállamok nem tartják be az elfogadott levegőminőségi határértékeket, és nem tettek megfelelő intézkedéseket az átmeneti idő lerövidítését illetően sem. Előbbi három tagállamot a PM10 nevű szálló por miatt citálják bíróság elé, míg utóbbi három ország ellen a nitrogén-dioxid tartósan magas szintje miatt indul eljárás.

Magyarországon a PM10 mennyisége két éve három hazai levegőminőségi övezetben, Budapesten, Pécsen és a Sajó völgyében is tartósan, 76 napig meghaladta a lehetségest. Az Európai Unió bíróságához benyújtott kereset a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás következő lépcsőfoka. (PM10-ügyben rajtunk kívül még 16 EU-tagállam ellen zajlik ilyen vizsgálat.)

Karmenu Vella környezetvédelmi biztos a lépés foganatosítását azzal indokolta, hogy az érintett tagállamok már elég utolsó lehetőséget kaptak a helyzet javítására. A pert kifejezetten az európai polgárok egészségének védelmében indítják és remélik, hogy a kormányok ennek nyomán tényleg hatékony és gyors lépéseket tesznek a szennyezés csökkentésére. A bejelentésre két hónapunk van reagálni (az Orbán-kabinet nem is iparkodott a válasszal). Míg az érintett államok vállalásait januári egyeztetésükön a bizottság erőtlennek ítélte, a cseh, szlovák és spanyol ígéreteket egyelőre elfogadták.

Felszólítás az atomhulladék elhelyezésének szabályozására
Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző felszólító levelet küldött Magyarországnak, és rajta kívül 9 másik uniós tagországnak is, mert nem ültették át megfelelően nemzeti jogrendjükbe a kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv egyes követelményeit, illetve további 10 országot figyelmeztetett arra, hogy nem rendelkeznek ezt célzó nemzeti programmal. Az indoklás kifejti: a nukleáris hulladékkezelés uniós irányelvének mellőzése hátráltatja a szabályozás célját, ami egy közösségi keretrendszer létrehozása lenne a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok felelősségteljes és biztonságos kezelésére annak érdekében, hogy a jövő nemzedékeire ne háruljanak indokolatlan terhek. Magyarországnak van ilyen nemzeti programja, ugyanakkor a hulladékkezelés finanszírozása a kormánytól független szakértők, így például az MTA Lévai Energetikai Alapítványának számításai szerint a Központi Nukleáris Alapban a hulladékkezelésre félretett pénz nem elegendő a nagy aktivitású sugárzó anyag végleges tárolásának megoldására. H. M.


Az uniós döntés kapcsán a Greenpeace Magyarország közzétette: követelik a kormánytól, hogy tiltsák be a súlyosan egészségkárosító lignit lakossági használatát, hogy jóval hatékonyabban intézkedjenek az illegális hulladékégetés visszaszorítása érdekében, korlátozzák a szennyező dízeljárművek használatát, illetve a településeken jelöljenek ki zöld zónákat vagy vezessenek be szennyezésalapú dugódíjat. A per több tízmilliárdos büntetéssel fenyeget, pedig ezt az összeget a légszennyezés csökkentésére is el lehetne költeni – hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport, amely szintén a javaslatok gyenge végrehajtására hívta fel a figyelmet. A helyzetre jellemző, hogy adataik szerint az illetékes földművelésügyi tárca a januári uniós egyeztetésre érdemi javaslatcsomag helyett csak egy beszéd leiratát küldte el. A két környezetvédő szervezet szerint évente több mint tízezren halnak meg Magyarországon idő előtt a levegő szennyezettsége miatt.

Lapunknak néhány hete a Földművelésügyi Minisztérium részletesen ecsetelte a témában az - EU által mégis rendkívül csekélynek ítélt - erőfeszítéseiket. Adataik tanúsága szerint ugyanakkor tavaly még nőtt is nálunk a szállópor-szennyezettség mértéke.

Kivétel a pálinka és az unicum
Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mivel a tagállam a gyümölcspárlatok, például a pálinka mint nemzeti ital, valamint a növényi eredetű italok - unicum - tekintetében mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól. Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Az EB először két éve figyelmeztette Magyarországot arra, hogy a megkülönböztetés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 110. cikkét. Hazánknak két hónapja van arra, hogy megszüntesse a 2015-től létező mentességet, különben a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet. A gazdasági tárca ugyan válaszolt az MTI megkeresésére, ám a válaszból nem derült ki, mit lépnek majd. T. A.Szerző

Horvátország sem kér a magyar sertésből

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter csütörtökön Zágrábban.

Kiemelte: szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, ezért nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. A miniszter figyelmeztetett: amennyiben afrikai sertéspestissel fertőzött állatot találnak az országban, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni, ami komoly nehézséget okozhat a hazai sertéstenyésztőknek. 

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét - olvasható a Nébih honlapján. Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

Szerző

Senki mögé nem áll be a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.05.17. 19:14
Stummer János 2015-ben kerítésen átmászva tiltakozott a Budapestre tervezett tranzitzóna ellen FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS
Pénzhiányra hivatkozva nem indítanak saját jelölteket, de másokat sem támogatnak.

Nem volt vita, a párt elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy a Jobbik nem indít jelöltet az V. és a VIII. kerületi időközi önkormányzati választáson – nyilatkozta lapunknak Stummer János, a párt budapesti elnöke. Stummert a Jobbik múlt heti tisztújító kongresszusán alelnökké választották, ezzel tagja lett az országos elnökségnek. A párt belső ügyének nevezte, hogy ki terjesztette elő a javaslatot.

A Jobbik közleményben jelentette be: a párt pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy minden időközi választáson elinduljon, még abban az esetben sem, ha van hiteles és alkalmas jelöltje.

Az V. kerületben csak egy önkormányzati képviselői hely a tét, a VIII. kerületben viszont – mivel a fideszes Kocsis Máté bekerült a parlamentbe – az új polgármester kilétéről szavazhatnak júliusban a józsefvárosiak. Stummer közlése szerint a Jobbik tisztában van azzal, hogy a józsefvárosi időközi választásnak különösképpen nagy a tétje. Az Állami Számvevőszék jogsértőnek tartott eljárása miatt azonban „Damoklész kardjaként lebeg” a Jobbik fölött a 660 millió forintos büntetés kifizetése, ami rendkívül bizonytalan helyzetet idézett elő.

Különböző okok miatt tizenkilenc településen rendeznek időközi választást augusztus 12-ig, kénytelenek voltunk szelektálni – folytatta Stummer. Nemcsak a háborúhoz, a választáshoz is három dolog kell: pénz, pénz és pénz. „Nem vállalhattuk be, hogy nekivágunk a kampánynak, aztán félúton kiderül, nincs miből folytatni” – állapította meg. Kérdésünkre, hogy mennyi pénzre lett volna szükség, Stummer János elmondta: „mindenképpen százezres nagyságrendű összegről” beszélhetünk.

Az a lehetőség, hogy adakozásból teremtsék elő a kampánypénzt, nem merült fel. Stummer szerint a Jobbiknak lett volna alkalmas jelöltje a Józsefvárosban, de nevet nem említett. Arról, hogy a többi választás közül melyiket hagyja ki a párt, és melyiken indul el, még nincs döntés.

A VIII. kerületben Győri Péter szociológus, a Menhely Alapítvány vezetője lesz a baloldali ellenzék és civil szervezetek közös jelöltje. A parlamenti választáson a Jobbik valamennyi választókerületben indított jelöltet, és egyiküket sem léptette vissza. Szabó Gábor pártigazgató ezt korábban azzal indokolta a Népszavának, hogy a visszaléptetés szinte sehol sem segítené a kormányváltást. Szavazótáboruk egy része ugyanis ebben az esetben nem az állva maradt ellenzéki, hanem a fideszes jelöltre voksolna.

Győri Péter is utalt rá, hogy a Józsefvárosban talán a baloldali ellenzéknek lenne (lett volna) kedvezőbb, ha a Jobbik külön jelöltet állít. Stummer János ebben nem akart állást foglalni. Az eredmény ismeretében dől el, hogy a Jobbik távolmaradása melyik oldalnak használt – mondta diplomatikusan.

Annyi biztos – hangsúlyozta Stummer –, hogy a Jobbik az V. és a VIII. kerületben nem áll be senki mögé, egyik jelöltet sem támogatja.

Kérdés, hogy a két időközi választás kihagyása mekkora presztízsveszteséget okoz a pártnak, a lépés ugyanis megfutamodásnak is tűnhet. Pedig most, amikor rendre a szakadás lehetőségéről szólnak a hírek, a Jobbik számára fontos lenne, hogy ne szétzilált párt benyomását keltse. (Toroczkai László, aki a tisztújításon szoros küzdelemben veszített, a Hír TV-ben számolt be arról, hogy levelet írt Sneider Tamásnak, az őt legyőző új pártelnöknek. Toroczkai a válasz függvényében, jövő kedden jelenti be, marad-e a Jobbik tagja.)

Nem kell temetni a Jobbikot – reagált felvetésünkre Stummer János, elismételve, hogy kizárólag anyagi szempontok állnak a döntés hátterében. Alaptalannak minősített minden egyéb magyarázatot, beleértve a politikai konspirációs elméleteket is. Kijelentette, hogy a Fidesz megosztási kísérletei ellenére a Jobbik „továbbra is a legerősebb és legegységesebb” ellenzéki párt. Meggyőződése szerint a Jobbik ezt egyértelműen bizonyítani fogja – méghozzá azokon az időközi választásokon, amelyeken végül elindul majd.

Adományok nélkül nem megy
Miközben a Fidesz már javában kampányol a július 8-ai időközi józsefvárosi polgármester-választásra, Győri Péter, a demokratikus ellenzék jelöltje utcai jelenléttel venné fel a versenyt. Győri korábban azt mondta, olyan keveset költhet kampányra, hogy inkább nem is árulja el az összeget. Veres Gábor, az MSZP helyi szervezetének elnöke lapunknak azt mondta, hogy mindegyik, Győrit támogató párt a saját lehetőségeihez mérten hozzájárul a kampányhoz: aktivistákkal, irodai infrastruktúrával vagy például nyomdai költségekkel. Hiába a „példás” összefogás, közösségi finanszírozás (adományok) nélkül nehézkesen hozható össze látható kampány Győri Péteréktől. Tapasztalatok szerint ugyanis ehhez nagyjából 6-9 millió forint kell. Z. Á.Szerző
Témák
Jobbik