Előfizetés

Újra bölénycsordák lephetik el Amerikát

Publikálás dátuma
2018.05.20. 18:16
Illusztráció: AFP
Új, betegségmentes bölénycsordák létesítésére indít programot a Yellowstone Nemzeti Park. A fajmegőrzési program keretében az állatokat a nemzeti parkból vizsgálatok után áttelepítenék a megfelelő köz- és indián törzsi földekre - írta az Érdekes Világ.

A program segítségével csökkenthetik a parkból elkóborolt olyan bölények számát is, amelyeket aztán leölnek, nehogy betegségeket terjesszenek. A nemzeti park bölényállománya 2016-ban rekordnagyságú volt, 5500 egyedet tett ki, azóta mintegy 2300 példányt öltek vagy vadásztak le. 

A napokban engedélyezett program első fázisában 91 bölényt vizsgálnak meg, hogy szenvednek-e brucellózis betegségben, amely a nőstény állatoknál vetélést okoz – mondta Morgan Warthin, a Yellowstone szóvivője. A negatív eredményű állatokat utána hónapokon át folyamatosan tesztelik, mielőtt átszállítják őket más nemzeti parkokba, vagy az északkelet-montanai Fort Peck Indián Rezervátumba. Amennyiben betegségmentesek, továbbszállítják őket új élőhelyeikre, hogy új csordákat hozzanak létre. Az bölények első csoportja az év végére juthat végső élőhelyére – tette hozzá a szóvivő.

A Buffalo Field Campaign nevű bölényvédő csoport ellenzi ezt a karanténjellegű programot, mert ők azt szeretnék elérni, hogy a bölények természetes vándorlással települjenek át és csordáik így erősödjenek meg az Egyesült Államok nyugati térségeiben. Attól tartanak, hogy a karanténprogramot arra használják, hogy a vadállatokat haszonállatokká változtassák – mondta szóvivőjük, Stephanie Seay.

Korábban a bölények az Egyesült Államok és Kanada területén nagy hordákban éltek a Nagy-tavaktól Mexikóig és kelet Oregontól majdnem az Atlanti-óceánig. A 15. században még 60 millió bölény taposta Amerika földjét az Atlanti-óceántól majdnem a Csendes-óceánig és Mexikótól Kanadáig. Jelenleg csak néhány nemzeti parkban, főleg a kanadai Wood Buffalo Nemzeti Parkban és a wyomingi Yellowstone Nemzeti Parkban található meg. 

Egy-egy csorda 100-200 000 egyedből is állhatott. A bölények központi szerepet játszottak az őslakos indiánok kultúrájában, akik az elejtett bölény minden részét hasznosították. A bevándorló európaiak 1830-ban nagyszabású akció keretében kezdték kiirtani a bölényeket. Ennek egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták elvenni. Csupán pár száz bölény maradt életben, néhány tucatnyit az 1872-ben alapított Yellowstone Nemzeti Park egyik nagy karámjában tartottak. Ez az „aranytartalék” képezte az alapját a lassú, de biztató regenerálódásnak. 1900 körül az Amerikai Egyesült Államokban kevesebb mint 1000 bölény élt. 1972-ben már 30 000, 1990-ben az összállományt 120 000-re becsülték. A Yellowstone Nemzeti Parkban ma több mint 3000 állatot tartanak nyilván - olvasható az Érdekes Világ másik cikkében. 

Legyünk jó bőrben nyáron is

Publikálás dátuma
2018.05.20. 15:13
Illusztráció: AFP
Néhány egyszerű szabályt betartva nyáron is „jó bőrben” lehetünk – mondta Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.

Védekezzünk!

A túl sok és védekezés nélküli napozás, az UV-sugárzás hozzájárul a ráncok és a barna foltok kialakulásához, ráadásul szárítja a bőrt és a hajat is. Vagyis ha nem szeretnénk idősebbnek tűnni a korunknál, jobb, ha mindig megfelelő faktorszámú fényvédővel tartózkodunk a napon. Az ajkakról se feledkezzünk meg, válasszunk UV-szűrős ajakápolót. Viseljünk valódi UV-szűrővel ellátott napszemüveget. Az arc érzékeny bőrét az erős napsütésben egy széles karimájú kalappal is érdemes árnyékolni.

Hidratáljunk!

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A meleg dehidratálja, kiszárítja a bőrt, a hidratálással védővonalat húzhatunk a baktériumok, a napégés és a szennyeződések elé. Érdemes nem zsíros, víz- vagy gél alapú termékeket használni, amelyek E-vitaminban is gazdagok. A non-comedogenic  feliratot is ajánlatos keresni a termékeken, ez azt jelenti, hogy nem mitesszerképző. Ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek eltömítenék a pórusokat. Az izzadás és az eltömített pórusok együttesen ugyanis kifejezetten nagy rombolást vihetnek véghez a bőrben. Napfürdőzés után pedig az egész test hidratálásra szomjazik, érdemes kipróbálni a kifejezetten napozás utánra ajánlott termékeket.

Radírozzunk!

A krémek és a kezelések tiszta bőrön fejtik ki legkönnyebben a hatásukat, sőt még sminkelni is könnyebb a megtisztított bőrt. Éppen ezért érdemes rendszeresen radírozni, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket, amelyek eltömítik a pólusokat. Azonban véletlenül se naponta, mert a gyakori dörzsölés gyulladáshoz vezethet. Ugyancsak nem ajánlott napozás, úszás, pancsolás előtt radírozni, erre az este a legalkalmasabb időszak. Ha hatékony mélytisztításra vágyunk, nyaralás előtt szeretnénk felkészíteni a bőrünket a napra, a szélre, a vízre, érdemes legalább egy héttel indulás előtt kozmetikushoz fordulni. A szőrtelenítést ne közvetlenül strandolás vagy nyaralás előtt végezzük, mert egyrészt kipirosodhat, begyulladhat, másrészt, mert az irritált bőrbe könnyebben bejuthatnak a kórokozók. A gyantázásnál arra is érdemes figyelni, hogy a hónaljban és az intim szőrzetnél a szőr növekedése nem olyan egyenletes, illetve a bőr érzékenyebb a fájdalomra, így ott tényleg nehézkes az otthoni szőrtelenítés, a higiénikus, tartós szőrtelenítés érdekében ajánlatosabb felkeresni egy szakembert.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 Együnk a bőrtáplálásért!

A kiegyensúlyozott táplálkozás a szép bőr egyik alapfeltétele. Nyáron érdemes sok friss, szezonális, nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. A bőrnek különösen fontos az A-, a B-, a C- és az E-vitamin, valamint a kalciumbevitel. A bőr barnasága pedig tovább fenntartható a béta-karotin (az A-vitamin előnyaga) segítségével, amit táplálék-kiegészítővel és például sárgarépával is bevihetünk.

Kapcsolódó
Bőrfeszesítés kívülről-belülről

Kiderült a balkezesség egyik oka

Publikálás dátuma
2018.05.20. 13:11
Illusztráció: AFP
Összefüggést mutatott ki a balkezesség és az alacsony születési testsúly között egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálta eredményeit - írta az MTI.

Korábbi tanulmányok is sugalltak már kapcsolatot a balkezesség és az alacsony születési testsúly között. Más vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a jobb- vagy balkezesség már a születés előtt eldől: az ultrahangvizsgálatok tanúsága szerint a magzatoknál már 10 hetes korban megfigyelhető, hogy melyik hüvelykujjat "részesítik előnyben" - írta a medicalxpress.com. 

A mostani kutatás során a szakemberek több bizonyítékot akartak gyűjteni a születési súly és a jobb- vagy balkezesség közötti kapcsolatról. A szakemberek két óriási születési adatbázist elemeztek, egyet Hollandiából, egyet Japánból. Mivel korábbi kutatások már kimutatták, hogy a balkezesség gyakoribb az ikreknél és még gyakoribb a hármas ikreknél, ezért a kutatók kizárólag az utóbbiakra fókuszáltak a tanulmányukban. Az adatbázisokat leszűrték a 33 hétre született hármas ikrekre: Hollandiában ez 947, Japánban 1305 hármas ikret jelentett. A kutatók ezután megállapították, hogy a jobb- és balkezes gyerekek születési átlagsúlya eltért egymástól: Hollandiában a balkezes gyerekek 1,79 kilogrammal, a jobbkezesek 1,903 kilogrammal jöttek a világra. Japánban hasonló eredményre jutottak: a balkezes gyerekek születési súlya 1,599 kilogramm, a jobbkezeseké 1,727 kilogramm volt.

Az eredmények szerint sem az anya életkora, sem a születési sorrend nem befolyásolta a gyerekek balkezességét. A kutatók azt is megállapították, hogy a balkezes gyerekeknél lassabban fejlődtek a motorikus képességek. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, az eredményeik nem azt jelentik, hogy az alacsony születési súly a balkezesség egyetlen oka. Mint rámutattak, korábbi tanulmányok szerint az örökletesség is szerepet játszik benne, ugyanis a balkezes embereknek nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke.