Csíksomlyói búcsú - Százezrek várják a mise kezdetét

Publikálás dátuma
2018.05.19. 13:37
Zarándokok érkeznek. MTI FOTÓ: Mohai Balázs
Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra.

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan aztán a hegynyeregbe kapaszkodtak fel. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló) csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a csoport érkezett. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

Noha a meteorológiai előrejelzés esőt valószínűsített szombat délre Csíksomlyó térségében, a mise kezdetéig napos maradt az idő.

A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát, és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. Amint elhangzott, a 42 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyről például több mint nyolcszázan zarándokoltak gyalogosan.

Zarándokok érkeznek. MTI FOTÓ: Mohai Balázs

Zarándokok érkeznek. MTI FOTÓ: Mohai Balázs

A szentbeszédet Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke mondja. A pálos szerzetes kiválóan beszél magyarul. A magyar nyelv megtanulására a pálos rend magyar alapítása indította. Pappá szentelése után a pécsi pálos kolostorban szolgált közel egy éven át, elmélyítve a magyar nyelv, történelem és kultúra ismeretét, szeretetét.

A zarándoklatot szervező erdélyi ferences rend korábbi közlemény szerint Marian Adam Waligóra sokat tesz a lengyel-magyar barátság elmélyítéséért, ismeri és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát is. Sokat tesz ugyanakkor II. János Pál pápa emlékének méltó magyarországi megőrzéséért és tiszteletének erősítéséért.

MTI FOTÓ: Mohai Balázs

MTI FOTÓ: Mohai Balázs

Szerző

Kajak-kenu vk - Tizenöt magyar egység a mai döntőkben

Tizenöt magyar egység száll majd vízre a szombati döntőkben a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán.

Ezen a napon kilenc fináléra kerül sor, és ezek közül hatban két hazai egységért is szoríthat a Maty-ér közönsége.

A szombat délelőtti elő- és középfutamok szinte teljes magyar sikert hoztak, csak a kenu egyesek 1000 méteres távján érdekelt Kiss Tamásnak és a kajakosok hasonló számában versenyző Ceiner Benjáminnak nem sikerült bejutnia a legjobb kilenc közé, ők B döntősök lettek.

A férfiaknál K-2 200 méteren a Csizmadia Kolos, Varga Márk duó egy középfutamos második hellyel csatlakozott a fináléba jutását már pénteken bebiztosító Apagyi Leventéhez és Hérics Dávidhoz, és K-2 500-on a Koleszár Mátyás, Németh Viktor, illetve a Nádas Bence, Erdőssy Csaba kettős is második hellyel került a döntőbe. Ezer méteren a kajakos Kopasz Bálint és a kenus Bodonyi András is második lett, és magabiztosan jutott tovább.

A nőknél K-1 500-on nagyon erős volt a középfutamos mezőny, minden versenyben csak az első két hely valamelyike ért biztosan finálét, de Bodonyi Dóra és Medveczky Erika sem hibázott, mindketten másodikként futottak be, így készülhetnek az éremcsatára.

A többi magyar már pénteken bejutott a döntőbe.

Női K-2 200 méteren és C-1 200 méteren még csak az előfutamokat rendezték meg szombaton, itt a második helyek mellett jutott két győzelem is a magyaroknak: a Kiss Blanka, Lucz Anna kajakos duó és a kenus Devecseriné Takács Kincső is megnyerte versenyét, előbbi ezzel már döntős (vasárnap), utóbbi pedig a középfutamba jutott. Hagymási Réka és Szabó Ágnes világbajnok kettőse, valamint Balla Virág is második lett szombaton, de ez esetükben ugyancsak finálét, illetve középfutamos folytatást ért.

A vasárnapig tartó szegedi versenyre 60 ország közel 700 sportolója nevezett, a magyar csapat 62 fős.

A további program:
később:
para döntők 11.00
döntők 12.20 (női K-1 500 m, férfi K-1 1000 m, férfi C-1 1000 m, női C-2 200 m, férfi K-2 200 m, női K-2 500 m, férfi C-2 500 m, női C-2 500 m, férfi K-2 500 m)
elő- és középfutamok 15.40
vasárnap:
középfutamok 8.00
döntők 11.30 és 14.50

Szerző
Témák
kajak-kenu

Uniós díjat nyert a parlagi sasokat védő magyar projekt

Publikálás dátuma
2018.05.19. 13:11
Illusztráció: AFP
Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták - írta az MTI.

Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős uniós biztos a díjazottak kihirdetésekor elmondta, hogy a BirdLife Hungary által szervezett, a parlagi sasokat érintő mérgezések ügyében létrejött partnerség résztvevői húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken szerveztek akciókat a jogellenes tevékenységek nyomon követésére.

A természetvédők nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát és a bűncselekmények elleni sikeres összefogást szerveztek a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, a projekt utolsó két évében a parlagi sasok költőállománya 36 százalékkal nőtt.

Az egész Európára kiterjedő Natura 2000 hálózat 27 ezer 500 védett helyszínből áll, amelyek együttvéve az EU szárazföldi területeinek 18 százalékát, tengeri területeinek pedig 7 százalékát teszik ki. A természet védelmét a fenntartható földhasználattal és gazdasági tevékenységgel ötvöző kezdeményezés célja Európa természeti örökségének védelme és megerősítése, biztosítva a legértékesebb és legveszélyeztetettebb európai fajok hosszú távú túlélését.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési kezdeményezéseket jutalmaz. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott a magyar mellett Bulgária, Észtország, Görögország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Szerző